Practic Idei

Cum pavezi aleile grădinii

-

Filosofii spun că nu contează unde ajungi, ci drumul pe care îl parcurgi până la destinație, ceea ce înveți, ceea ce observi, ceea ce te transformă la nivel interior. Și această viziune se aplică inclusiv în cazul aleilor de grădină. Degeaba ai instalat fântâni arteziene sau ai plante deosebite, dacă sunt presărate de-a lungul unui drum mocirlos și fără personalit­ate.

Aleile spun multe despre stilul amenajării, despre gradul de îngrijire a grădinii, despre viziunea proprietar­ului. Cele simple, în linii drepte, cu unghiuri drepte denotă organizare, strictețe, claritate, afinitatea spre geometrie și forme clasice. Pe când aleile sinuoase sunt mai pitorești și dau impresia de spațiu mai amplu, naturalețe (ocolești un element decorativ, gen pom, bancă), mister. Indiferent de finisajul ales pentru alei, reține că în componența lor intră mult material.

CUM PAVEZI O ALEE

Mai întâi stabilești configuraț­ia aleilor și amplasarea, ținând cont de spațiul disponibil, de amenajarea peisagisti­că pe care o ai în vedere. Apoi alegi tipul de pavaj (material, formă, culoare, dimensiuni), de bordură și eventual rigolă și delimitezi terenul cu țăruși și sfoară pentru a ști unde vor fi amplasate noile alei. După care se decopertea­ză și se scot 10-30 cm de pământ, în funcție de pavajul ales, se nivelează, se împrăștie un pat de beton (dacă va fi o alee pe care vor circula frecvent și mașinile) sau pietriș care se nivelează și se tasează cu o placă vibrantă cu talpă de cauciuc. Dacă nu tasezi, riști ca unele dale sau pavele să se afunde, în timp. Pentru durabilita­te se pun mai multe straturi de pietriș (de 5-6 cm),

care se compacteaz­ă. Dacă alegi să finisezi cu pavele, la final, se întinde un strat de 2-5 cm de nisip mărunt (0-4 mm), care se compacteaz­ă (deci și nivelul lui va scădea puțin) și nivelează perfect. Atenție, de la bun început se menține o ușoară pantă, atât pe lungimea, cât și pe lățimea aleii, pentru a asigura scurgerea apei de ploaie, a celei rezultate după topirea zăpezii, de la irigat și curățenie. Pe stratul de nisip menționat se așază pavelele în configuraț­ia aleasă, se bat ușor cu un ciocan de cauciuc să ajungă la același nivel (folosești și un dreptar) și să se reducă la minimum rosturile. După ce așezi toate pavelele și bordurile, împrăștii nisip foarte fin și uscat și mături, ca acesta să pătrundă în rosturi. Îndepărtez­i surplusul, tasezi și reiei, la nevoie, operația. Aceste rosturi se vor umple periodic cu nisip pentru a menține stabilitat­ea și aspectul pavajului. Montajul începe de la o linie dreaptă sau de la un colț de 90 de grade, iar pavelele din capete, care nu se încadrează cum trebuie, se taie cu polizorul unghiular.

FIXAREA BORDURILOR

Atenție, pentru borduri se procedează altfel, deoarece ele trebuie să fie mai rezistente. Se face un pat de pietriș tasat de 10-20 cm, apoi un pat de șapă umedă de 5-15 cm, în funcție de mărimea bordurii, iar rosturile se umplu cu mortar. Dacă optezi pentru o grădină rustică, în loc de elemente prefabrica­te, poți folosi la bordură pietre mari, de râu sau de munte, trunchiuri de copaci. Poți alege să combini materialel­e și între pavele să împrăștii pietriș obișnuit sau alb sau să lași iarba să crească. Indiferent ce tip de pavaj alegi, ai grijă să se potriveasc­ă grădinii tale. Mult succes!B

 ??  ?? Dacă vrei să mizezi pe farmec și mister, optează pentru alei sinuoase, care să înconjoare elemente decorative, gen statui, ochiuri de apă, arbuști.
Dacă vrei să mizezi pe farmec și mister, optează pentru alei sinuoase, care să înconjoare elemente decorative, gen statui, ochiuri de apă, arbuști.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pietrișul alb pune bine în valoare lemnul sau dalele din piatră.
Pietrișul alb pune bine în valoare lemnul sau dalele din piatră.
 ??  ?? Dacă alegi mozaicul din pietre (aspectuos și bun pentru masajul picioarelo­r), ai grijă să fie îngropate în beton mai mult de 1/2 din înălțimea lor.
Dacă alegi mozaicul din pietre (aspectuos și bun pentru masajul picioarelo­r), ai grijă să fie îngropate în beton mai mult de 1/2 din înălțimea lor.
 ??  ?? Pentru dale cu imprimeuri vegetale, pe o movilă de nisip așezi o frunză mare, cu fața în jos, deasupra torni beton cât să o acopere sau să umple un cadru pătrat din lemn. După uscare, întorci și îndepărtez­i frunza.
Pentru dale cu imprimeuri vegetale, pe o movilă de nisip așezi o frunză mare, cu fața în jos, deasupra torni beton cât să o acopere sau să umple un cadru pătrat din lemn. După uscare, întorci și îndepărtez­i frunza.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania