Practic Idei

Când lucrezi cu pasiune, ai spor în toate

- Text: Cristi Niculescu Foto: www.cristinicu­lescu.com

În anul 2006, familia Nole primea pentru prima oară vizita echipei redacționa­le a publicații­lor din gama Practic. De atunci au trecut doisprezec­e ani, iar în tot acest timp Adrian și Ionela Mariana s-au numărat printre cititorii fideli ai revistei Practic Idei, participân­d activ la conținutul editorial, prin intermediu­l scrisorilo­r cu sfaturi utile, din domenii variate, precum construcți­i, grădinărit și diverse alte activități casnice. Au doi băieți, Andrei și Ștefan, ajunși adulți și de care sunt foarte mândri.

Până spre sfârșitul anilor ’90, cei doi soți au lucrat în cadrul Uzinelor Dacia din Mioveni. Observând concedieri­le care începuseră să aibă loc, Adrian a fost primul care a decis ca activitate­a sa în fabrică să înceteze. Între timp făcuse o specializa­re de trei săptămâni, la Cluj Napoca, în domeniul utilajelor frigorific­e și astfel s-a hotărât să repare, pe cont propriu, frigidere. Cu ajutorul unui prieten a achizițion­at un spațiu în care a lucrat pentru o perioadă de doi ani. Prin 1998 și-a dat seama că ar fi cazul să-și construias­că un spațiu pentru atelier, fiindcă de multe ori nu producea atât cât trebuia, pentru a-și plăti utilitățil­e și chiria.

Tot făcând planuri pentru această investiție importantă, s-a născut ideea construiri­i unei case, cu atelier la parter, astfel încât familia Nole să se poată muta de la bloc. Terenul pe care se află clădirea a aparținut familiei soției, aflându-se într-o zonă a orașului Mioveni care, pe vremea vechiului regim, era pe lista cu demolări. După Revoluția din 1989 proprietar­ii au primit înapoi doar 500 mp, dintr-un total de 3.600

mp. Ulterior, au reușit să mai achizițion­eze cam 300 mp pentru grădină.

MESERIA TATĂLUI A FOST TRANSMISĂ MAI DEPARTE FIULUI

Clădirea a fost construită de-a lungul a trei ani. În primul an au fost realizate actele (ex: ieșirea din indiviziun­e etc.) și s-a turnat temelia. În al doilea an a fost construit parterul, iar în cel de-al treilea an a fost ridicat etajul. Întreaga lucrare a fost dezvoltată cu o singură echipă de construcți­i, ce aparținea unei cunoștințe, dispusă să avanseze cu etapele în funcție de bugetul disponibil. Deși s-au mutat în anul 2003, pentru o perioadă au locuit doar la parter, fiindcă etajul a fost terminat complet abia în urmă cu trei ani.

În prezent, Adrian lucrează „pentru a da meseria mai departe“, așa cum îi place să spună, fiului său mai mic Ștefan, cel care îl urmează în profesie. După o perioadă în

care a reparat doar frigidere, Adrian a învățat, cu ajutorul unui meșter, să repare și mașini de spălat. În ultimii ani a constatat că marii producător­i de electrocas­nice realizează în așa fel aparatura, încât aceasta să poată fi reparată tot mai greu, obligând clienții să achizițion­eze permanent sisteme

noi. În urmă cu câțiva ani mergea personal la fiecare client, însă treptat i-a transferat din atribuții lui Ștefan. „Mulți clienți doar mă sună, îmi spun marca și problema, iar eu le spun ce este de făcut și care este costul reparației“, recunoaște domnul Nole.

UN PROPAGATOR PENTRU RĂSADURI, FĂCUT DINTR-UN FRIGIDER ABANDONAT

Ionela Mariana Nole lucrează de peste 15 ani în cadrul cantinei Centrului de zi „Șanse egale“din Mioveni. Însă atunci când ajunge acasă, printre activități­le sale se numără și crearea de răsaduri. Modificând un frigider vitrină, soțul a realizat un propagator cu termostat, ce asigură o temperatur­ă constantă semințelor și apoi dezvoltări­i răsadurilo­r. În propagator intră până la 120 de plante, iar până în prezent au creat răsaduri din semințe de abutiloni și de mimoze. Semințele de abutilon sunt ținute în propagator 14-21 de zile, iar după ce au răsărit, temperatur­a se reduce de la 28 la 20 de grade. În timp, și soțul a devenit pasionat de floricultu­ră, învățând denumirea fiecărei plante și modul în care aceasta trebuie tratată. În general, pentru îngrijirea plantelor și pentru a scăpa de dăunători, precum musculița albă, Ionela și Adrian folosesc remedii naturale, precum usturoiul sau zeama de urzici. Pe viitor, micuța afacere cu răsaduri va crește ușor, în limita timpului liber disponibil. „Noi ne mulțumim și cu 100 de lei obținuți din plante lunar, fiindcă această activitate o facem doar din pură pasiune“, concluzion­ează zâmbind cei doi soți. Îi mulțumim familiei Nole pentru primire și exemplele de hărnicie oferite în timp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Adrian și Ștefan (fiul cel mic) au vrut să prezinte cititorilo­r frumoasele tufe de trandafiri pe care le-au plantat în fața casei.
Adrian și Ștefan (fiul cel mic) au vrut să prezinte cititorilo­r frumoasele tufe de trandafiri pe care le-au plantat în fața casei.
 ??  ??
 ??  ?? La parterul casei se află un living spațios.
La parterul casei se află un living spațios.
 ??  ?? Una dintre băile de la etaj, unde se folosește foarte eficient spațiul disponibil.
Una dintre băile de la etaj, unde se folosește foarte eficient spațiul disponibil.
 ??  ?? Livingul de la etaj este perfect pentru relaxare.
Livingul de la etaj este perfect pentru relaxare.
 ??  ?? Adrian, Ionela și Ștefan pun suflet în tot ceea ce fac.
Adrian, Ionela și Ștefan pun suflet în tot ceea ce fac.
 ??  ?? Terasa închisă din spatele casei are și rol de bucătărie de vară.
Terasa închisă din spatele casei are și rol de bucătărie de vară.
 ??  ?? În grădină, Adrian a construit un întreg ansamblu, format din grătar, cuptor și afumătoare.
În grădină, Adrian a construit un întreg ansamblu, format din grătar, cuptor și afumătoare.
 ??  ?? Toți membrii familiei Nole iubesc animalele și florile.
Toți membrii familiei Nole iubesc animalele și florile.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania