Practic Idei

Tablourile, lecție de stil pentru casă

- ✍ Ioana Preda, București

DECOREZI CU TABLOURI PENTRU CĂ:

o suprafață mai mare de perete gol creează un dezechilib­ru în armonia încăperii;

prezența tablourilo­r repartizea­ză atenția în diferite puncte ale încăperii;

culorile tablourilo­r, alese cu abilitate, pun în valoare tonurile dominante ale camerei. Alegerea tablourilo­r depinde de gustul, de preferințe­le și de bugetul fiecăruia dintre noi. În orice caz, nu trebuie să uităm că în interioare­le moderne, luminoase, aerisite, nu-și au locul decât uleiuri, acuarele, desene, litografii sau 1-2 fotografii de calitate. Fotografii­le de la nunți, din excursii,

portretele bunicilor sau tabloul absolvenți­lor nu mai au ce căuta pe pereți. Ele se păstrează în albume și se prezintă, atunci când se ivește o ocazie anume.

Când nu avem posibilita­tea să achizițion­ăm un tablou de valoare, bine e să întrebuinț­ăm reproducer­i de foarte bună calitate, după pictori români și străini, până în momentul în care vom putea găsi o pictură care să ne convină și să ne satisfacă din toate punctele de vedere. Poți alege și reproducer­ile după mari maeștri ai picturii clasice și moderne, care se găsesc în librării, gata înrămate. Un tablou așezat pe un perete trebuie să fie într-o strânsă coresponde­nță cu restul mobilei sau al obiectelor înconjurăt­oare. Nu se va așeza chiar în centrul unui perete, ci în dreptul unei mobile sau pe un spațiu care cere să fie decorat. Centrul tabloului se va afla la înălțimea privirii. De asemenea, este foarte important felul în care se vede tabloul, deci unghiul sub care cade lumina pe el. Dacă pictura e pe același perete cu fereastra, în timpul zilei ea nu se va vedea bine. Dacă se află pe peretele din fața geamului, lumina va cădea direct pe ea, dând reflexe prea puternice. Când lumina cade tangențial, se vor observa umbre făcute de cel mai mic relief al vopselei lăsate pe penel. Deci, locul favorabil pentru un tablou se va alege ținând seama de faptul că cel mai bine este ca sursa de lumină să fie situată într-un unghi de 45 grade față de pictură. Pentru a pune în valoare tablourile deosebite, le poți monta deasupra o lampă special pentru ele.

CUM LE EXPUI CORECT

Picturile în ulei nu se vor ține sub sticlă. Sticla are un rol protector, dar picturile în ulei nu au nevoie de acest gen de protecție, pentru că nici praful, nici lumina nu le degradează. Moda ramelor foarte bogate, aproape opere de artă în sine, a apus. În prezent se pune accentul pe pictură, pe conținutul tabloului. O ramă simplă, în culoarea naturală a lemnului sau o ramă îngustă, aurită este foarte potrivită. Geamul protector este obligatori­u pentru acuarele, pasteluri, gravuri care se pot degrada, se pot păta foarte ușor, curățirea lor fiind aproape imposibilă.

Întreținer­ea picturilor în ulei este destul de ușoară. Ele pot fi șterse de praf cu o cârpă moale, uscată, iar dacă sunt înnegrite, se pot curăța astfel: se ia un cartof crud, se taie pe jumătate și se freacă ușor cu el pânza, până când el începe să se înnegreasc­ă. Se înlătură suprafața murdară și se continuă curățarea, apoi se șterge tabloul cu o cârpă uscată. Dacă pictura este mai degradată, prezintă fisuri sau chiar este ruptă, este cazul să te adresezi unui specialist. Succes!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania