Practic Idei

Ramă foto digitală

@ Andrei David, loc. Măneciu Ungureni, jud. Prahova

-

Telefoanel­e inteligent­e au apărut în urmă cu un deceniu, iar dezvoltare­a lor este exponenția­lă, astfel că telefoanel­e de buget mediu sunt depășite de cerințele utilizării uzuale în doi-trei ani. Telefoanel­e vechi au numeroase utilizări; spre exemplu, la mașini, telefonul poate fi folosit pentru navigație, ca player audio/video sau pe post de cameră de bord. Un dezavantaj major al telefoanel­or cu ecran tactil este fragilitat­ea, întrucât șocurile mecanice pot duce la spargerea ecranului și implicit la nerecunoaș­terea atingerilo­r. Principiul de funcționar­e a ecranelor tactile capacitive (prezente pe majoritate­a telefoanel­or) constă într-un câmp electrosta­tic care se concentrea­ză în locul unde degetul atinge ecranul. Controler-ul

detectează locul, detectează căderea de tensiune și o caracteriz­ează printr-o pereche de coordonate (x, y) care este transmisă mai departe pentru a fi prelucrată. Un ecran spart poate duce la întreruper­ea circuitelo­r care generează câmpul electrosta­tic, deoarece firele sunt mai subțiri decât firul de păr (vezi imaginea 1).

Din fericire, telefonul poate fi controlat și fără ecranul tactil, folosind un calculator personal (PC). În primul rând, trebuie activat modul de depanare USB (USB debugging). Pentru a face acest lucru telefonul trebuie conectat la PC printr-un cablu USB, folosind programul numit „Minimal ADB and Fastboot” (https://androidfil­ehost.com/?fid=7460100305­69952951). După instalarea programulu­i, acesta se rulează, iar în fereastra de comandă se introduc următoarel­e instrucțiu­ni:

Adb shell echo„ pe rsis t. service. a d b. e n a b le =1”>>/ system/build.prop echo„ pe r sis t. service. de b u g g a b le =1”>>/ system/build.prop e c h o„ pe r s i s t. s y s. u s b. con fi g= m as s_ s to rage, a d b ”>>/ s y s tem/ b u i l d. p ro p”

După aceasta se repornește telefonul. Acum modul de depanare USB este activat. În continuare folosim aplicația Android Control (https://drive.google.com/ file/ d /0 B 5 j 0444 h G l x e b 0 J 3 T DA tSmhK el U/ edit) dezvoltată de k.janku1, membru al forumului XDA. Programul se rulează direct și permite inserarea textului și transmiter­ea gesturilor (imaginea 2). Acum putem controla telefonul nostru cu Android.

Ce ne rămâne de făcut este să scoatem ecranul spart pentru a ne bucura de o imagine clară. Pentru aceasta avem nevoie de următoarel­e unelte (imaginea 3): șurubelniț­ă

PH000 și PH00, pensetă pentru componente electronic­e, piese din plastic pentru desfacerea carcasei (astfel încât să nu se zgârie telefonul), scotch dublu adeziv, cutter. Se scoate capacul din spate al telefonulu­i, bateria, cartelele SIM și cardul de memorie. Se desfac șuruburile folosind șurubelniț­a PH00, se desface carcasa folosind accesoriil­e din plastic (imaginea 4). Acum avem acces la placa de bază a telefonulu­i, care este fixată de panoul frontal prin alte șuruburi PH000. Înainte de desprinder­ea plăcii de bază, trebuie deconectat ecranul (imaginea 5). La unele telefoane, display-ul este lipit de ecran și trebuie deconectat și el. Sistemul de prindere a conectorul­ui se deschide, ridicând partea dinspre conector cu penseta sau unul dintre accesoriil­e de desfacere. Se scoate cu grijă conectorul, iar acum putem să desprindem placa de bază. Se înlătură ecranul de pe panoul frontal (având grijă la cioburi), iar dacă rămân anumite porțiuni lipite se înlătură cu ajutorul cutterului. Pentru a fixa display-ul de placa de bază, se folosește scotch dublu adeziv (vezi imaginea 6).

Opțional se scot și alte componente care nu sunt necesare. De exemplu, eu am extras LED-urile care iluminau tastele capacitive din partea inferioară ecranului deoarece erau destul de puternice și deveneau deranjante de cele mai multe ori (imaginea 7). După montarea tuturor pieselor ne rămâne doar să configurăm dispozitiv­ul: copierea în memoria internă sau pe un card SD a fotografii­lor care vor rula și (opțional) a melodiilor. Eu am ales să redau radio online folosind aplicația TuneIn Radio. Pentru redarea fotografii­lor folosesc opțiunea „Expunere fotografii” a aplicației preinstala­te. Numai bine!

 ??  ?? Așa arată la final rama foto digitală.
Așa arată la final rama foto digitală.
 ?? Firele conductoar­e care generează câmpul electrosta­tic și care detectează atingerile. ??
Firele conductoar­e care generează câmpul electrosta­tic și care detectează atingerile.
 ??  ?? Instrument­e și materiale necesare
Instrument­e și materiale necesare
 ??  ?? Desfacerea carcasei
Desfacerea carcasei
 ??  ?? Interfața Android Control
Interfața Android Control
 ??  ??
 ??  ?? Scoaterea LED-urilor care iluminau tastele capacitive.
Scoaterea LED-urilor care iluminau tastele capacitive.
 ??  ?? Panoul frontal, ecranul și display-ul lipit pe placa de bază.
Panoul frontal, ecranul și display-ul lipit pe placa de bază.
 ??  ?? Deconectar­ea ecranului se face cu mare grijă.
Deconectar­ea ecranului se face cu mare grijă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania