Practic Idei

Cum să crești păsări de curte

- Ca să fie sănătoase, le adaug în apa de băut albastru de metilen 1% 7 ml la un litru de apă ori Pursept (o pastilă la 10 litri de apă).

Puii de rață ies după 28 de zile de când ați pus ouăle în clocitoare. După ce au eclozat, aveți grijă să stea în casă, într-o cutie sau chiar în curte, dar în locuri protejate de rozătoare. Ideal ar fi să le puneți în cutie foi uscate de porumb. În felul acesta nu alunecă și nu își dislocă picioarele. Această regulă este valabilă pentru orice pui de pasăre. Au nevoie de temperatur­ă mare, 30° Celsius, pe care trebuie să o asigurați, în lipsa mamei, cu un bec cu infraroșu. Vă dați seama că temperatur­a este bună dacă puii vor fi foarte activi. Abia peste o lună pot fi duși la baltă, până atunci nu se creează substanța grasă care nu permite apei să le intre în pene. În privința hranei, o vor înghiți cu apă, deoarece bobocii nu au salivă. După trei săptămâni, puii pot sta afară, iar dacă există vreo baltă sau pârâu în apropierea curții unde veți crește păsările, este perfect.

CU CE HRĂNESC BOBOCII

Revenind la hrană, bobocii au nevoie de 20% proteine pe zi. Eu obișnuiesc să le dau făină cu tărâțe și porumb, dar și ouă fierte. De asemenea, le strecor în meniu verdeață și legume proaspete. Am observat de-a lungul anilor că rățuștele crescute de către un om îl vor considera pe acesta drept familie și îl vor recunoaște ca atare. Așa că nu vor ezita să-l urmeze peste tot. Cresc și gâște. Aceste păsări furnizează carne în cantități considerab­ile. Se țin într-un coteț curat și le-am pus la dispoziție și o pajiște cu iarbă proaspătă. În timpul zilei ies la balta din apropierea casei. Fără aceste băi frecvente, paraziții epidermei pot deveni un

chin pentru gâște. Se hrănesc cu buruieni, iarbă, salată, varză, păpădie, dar și grăunțe.

CUM CRESC CURCANI

Am și curci care îmi oferă cel puțin 10 kg de carne la sacrificar­e. Dar sunt mai greu de crescut. Puii de curcă necesită atenție permanentă și răsfăț. Au nevoie de căldură, deci și în cazul acestor pui este nevoie de bec cu infraroșu. Hrana puilor de curcă diferă de cea a puilor de găină. Ei au nevoie de 28-30% proteină, spre deosebire de puii de găină care consumă în mod normal doar 15%. Există în comerț furaje speciale cu formule pentru puii de curcă de până la 14 zile. Peste vârsta de opt săptămâni eu îi trec pe tărâțe de diverse cereale sau chiar cereale boabe (porumb, grâu, orz) și floarea-soarelui. Curcile sunt iubitoare de iarbă și nu au pretenții în privința verdeții. Apa trebuie să fie însă mereu la îndemână. Când sunt mici, le dau apă călduță, nu rece, pe care o schimb frecvent pentru că puii sunt sensibili la bacteriile care se dezvoltă în apa murdară.

CE VOR GĂINILE

Puii de găină, cele mai răspândite păsări domestice, pot fi crescuți în curte, dar și într-un balcon. Eu îi adăpostesc într-o cutie, unde sunt expuși la o veioză cu un bec de 60W. Tot aici au adăpători și hrănitori pentru ca puii să mănânce și să bea apă de câte ori doresc. Îi hrănesc cu făină de cereale (grâu, porumb) sau cu furaje speciale pe care le găsesc în comerț. În primele săptămâni de viață le amestec în făină și concentrat pentru pui, care le oferă vitaminele și mineralele necesare să pornească bine. În făină eu obișnuiesc să mai amestec și gălbenuș de ou fiert tare, pentru un plus de energie. Treptat, introduc în alimentați­a puilor verdețuri, fructe și brânză de vaci. Pentru găini, un loc important îl are și nisipul - cu care își pot măcina bine alimentele. De aceea, din momentul în care le diversific hrana, le furnizez și nisip.

Puii de găină nu se ating și în niciun caz nu se aruncă din mână, așa cum ar face copiii, pentru că mor. Cerealele cu verdeață reprezintă combinația ideală pentru păsările de curte, cea care face carnea sănătoasă. Grăsimea păsărilor crescute natural este un ajutor excelent pentru sistemul imunitar. Nu mai vreți puiul plin de hormoni din magazine? Atunci aveți soluția: creșteți păsări de curte. Eu v-am oferit câteva reguli de îngrijire. Mult succes!

 ??  ?? Ca să ai păsări sănătoase, asigură-te că respecți programul de vaccinare (la o zi, la 10-12, la 16 și la 25-28 de zile) și că dezinfecte­zi periodic adăposturi­le animalelor.
Ca să ai păsări sănătoase, asigură-te că respecți programul de vaccinare (la o zi, la 10-12, la 16 și la 25-28 de zile) și că dezinfecte­zi periodic adăposturi­le animalelor.
 ?? Lenuța Vrînceanu, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova ??
Lenuța Vrînceanu, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pentru dezinsecți­a adăposturi­lor stropesc cu soluție de Romparasec­t 5% (1 ml la 1 litru apă) și repet după 14 zile. Așa le-am scăpat de păduchi, purici, căpușe etc.
Pentru dezinsecți­a adăposturi­lor stropesc cu soluție de Romparasec­t 5% (1 ml la 1 litru apă) și repet după 14 zile. Așa le-am scăpat de păduchi, purici, căpușe etc.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania