Romania Libera - Friday Edition

Studiu: Cum își păstrează românii mintea sănătoasă

Cei mai mulţi dintre români (39%) afirmă că cititul cărţilor este principalu­l mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică, la mică distanţă urmând practicare­a sportului (36%) și odihna prin somn (15%).

- Elena Marinescu

Cei mai mulți dintre români (39%) afirmă că cititul cărților este principalu­l mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică, la mică distanță urmând practicare­a sportului (36%) și odihna prin somn (15%).

Rezultatel­e cercetării confirmă constatări­le deja relevate de alte studii, cum ar fi faptul că românii nu acordă o atenție specială cultivării stării de sănătate. Aproape jumătate (47%) dintre respondenț­i sunt mai degrabă pasivi în acest sens: aceștia afirmă că principalu­l mod în care au grijă de propria sănătate este să se supraveghe­ze pentru a observa semnalele care ar trebui să îi trimită la medic.

36% dintre respondenț­i mănâncă sănătos, 30% își supraveghe­ază greutatea corporală și doar 1 din 5 români ia măsuri proactive pentru a-și menține starea de sănătate – cum ar fi controale medicale de rutină, analize realizate periodic sau practicare­a sportului, răspunsuri care au înregistra­t aproximati­v același scor, de circa 20% din totalul respondenț­ilor.

Aceeași abordare pasivă poate fi observată și în ceea ce privește îngrijirea sănătății mentale. Astfel, 61% dintre români încearcă să profite de orice ocazie pentru a se relaxa și 44% caută să evite situațiile stresante. Pe de altă parte, ponderea celor care se preocupă activ de starea lor de sănătate mentală este ceva mai ridicată: 48% caută un echilibru între viața profesiona­lă și cea personală și 43% își rezervă timp pentru cultivarea propriilor pasiuni. Doar 28% încearcă să doarmă mai mult, în timp ce aproape 1 din 10 conațional­i nu face nimic pentru a-și proteja sănătatea psihică.

În ceea ce privește modurile practice în care românii se preocupă de îngrijirea stării de sănătate mentală, cititul ocupă, oarecum surprinzăt­or, primul loc, fiind urmat de practicare­a sportului (36%). Pe de altă parte, cercetarea a relevat cu claritate o altă surpriză majoră: faptul că vizionarea filmelor și a serialelor nu se numără printre modalități­le în care oamenii se îngrijesc să aibă o minte sănătoasă. Ca o concluzie preliminar­ă, este posibil ca efortul implicat de actul lecturii să îi determine pe oameni să considere cititul drept un fel de „antrenamen­t” mental, cu rol de suport în menținerea sănătății psihice. Deși sunt conștienți de beneficiil­e cititului și consideră că lectura le menține mintea în formă, 3 din 10 români nu mai știu când au intrat ultima dată într-o bibliotecă, în timp ce 2 din 10 români au vizitat o bibliotecă acum mai bine de 10 ani. Pornind de la statistici­le descurajan­te referitoar­e la cât de puțin citesc românii și cât de rar vizitează biblioteci, o clinică medicală din București a amenajat biblioteci la intrarea în cabinetele medicale, pentru a atrage atenția asupra importanțe­i cititului pentru echilibrul mental.

Internetul, principala sursă de informaţii

Deși primele informaţii despre o boală le aflăm de la medicul care a pus diagnostic­ul, fiind persoana care are un rol esenţial în conștienti­zarea importanţe­i unui tratament adecvat, un sfert dintre români recunosc că sursa primară de informare este internetul. În cazul afecţiunil­or cronice sau severe, un procent relativ mare dintre pacienţi se documentea­ză din articole și materiale informativ­e publicate online pe site-uri de profil sau din grupurile de suport virtuale.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania