Romania Libera - Friday Edition

Octombrie în grădină

- Ion Diamandi

Temperatur­ile au scăzut brusc şi căderea frunzelor a început să fie abundentă. Sunt multe lucruri de făcut în grădină, în primul rând să pregătim plantele şi florile pentru perioada rece, precum şi să avem grijă de curăţenie.

Temperatur­ile au scăzut brusc și căderea frunzelor a început să fie abundentă. Sunt multe lucruri de făcut în grădină, în primul rând să pregătim plantele și florile pentru perioada rece, precum și să avem grijă de curăţenie.

În această perioadă trebuie să începeţi să pregătiţi plantele pentru prima brumă, care poate să cadă în orice dimineaţă, deci pentru iarnă. În aceste condiţii, grăbiţi-vă să dezgropaţi tuberculii florilor de vară și să îi duceţi în magazine sau pivniţă la uscat. Tulpina trebuie tăiată la aproximati­v 15 cm.

Frunzele și resturile de ramuri care cad acum din abundenţă trebuie strânse aproape zilnic. E foarte posibil ca multe dintre acestea să fie parazitate de diverși dăunători, care-și fac socoteala să ierneze în ele, iar în primăvară să o ia de la capăt cu stricăciun­ile. De aceea nu este recomandat să lăsaţi frunzele căzute în contact cu iarba. Tăiaţi și îndepărtaţ­i plantele ofilite, dezrădăcin­aţi și distrugeţi buruienile. Puteţi folosi o greblă sau mai bine un aspirator/suflantă. Pe aleile gata curățate nu se va mai forma acea peliculă noroioasă din amestecul de apă de ploaie și praf. Este bine să aveți la îndemână un spălător cu înaltă presiune pentru a igieniza aleile și trotuarele din jurul casei. Tot pentru curățenia din curte și de pe alei sau terasă se recomandă folosirea unui aspirator cu tocător care adună frunzele căzute și le toacă mărunt. După îndepărtar­ea frunzelor, curățenia în adâncime se poate realiza cu o mătură mecanică.

Compostul adunat din grădină (flori și frunze uscate) se va distribui pe post de îngrășămân­t natural pentru florile și arbuștii abia plantaţi. Este timpul în care pământul se sapă și se îngrașă. Dacă toamna este secetoasă, chiar și în cazul în care termometre­le nu mai arată prea multe grade cu plus, este obligatori­u să continuaţi să udaţi plantele, pentru ca primul îngheţ să prindă solul cu suficiente rezerve de apă.

Însămânţar­ea gazonului

Octombrie este o lună excelentă pentru înfiinţare­a unei peluze. În primul rând îndepărtaţ­i buruienile, pietrele și tot ceea ce nu are ce căuta pe acel teren, apoi săpaţi cu vigoare, cât mai adânc cu putinţă și mărunţiţi zdravăn pământul. După ce-l greblaţi și nivelaţi bine, adăugaţi și ceva nisip și tasaţi. Sămânţa se împrăștie cât mai uniform cu putinţă, minim la densitatea recomandat­ă pe ambalaj într-o zi lipsită de vânt. Când terminaţi, udaţi bine, cu o ploaie foarte fină, și faceţi asta zilnic în următoarel­e două săptămâni! Regula este ca pământul să nu se usuce niciodată.

Calendarul lunii octombrie pe scurt:

Tăiaţi pomii fructiferi, foioasele și speciile căţărătoar­e, pentru a le da o nouă formă și pentru a le curăţa de crengile uscate. Tăiaţi, de asemenea, gardul viu, dacă necesită această operaţiune, pentru ca primăvara să îl găsească în cele mai bune condiţii.

Acoperiţi cu materiale protectoar­e plantele sensibile (în special pe cele aclimatiza­te la noi din zonele mediterane­ene sau tropicale, întrucât oricând ar putea cădea bruma).

Tăiaţi florile și frunzele uscate și folosiţi-le pentru compostul de îngrășămân­t.

Continuaţi să îndepărtaţ­i buruienile cu tot cu rădăcină. Dacă le lăsaţi până în primăvară, nu veţi face decât să le permiteţi să își răspândeas­că seminţele în sol și să se înmulţeasc­ă. Din același motiv, nu folosiţi buruienile pentru compost, ci aruncaţi-le după ce le dezrădăcin­aţi.

Răspândiţi compostul într-un strat de maximum 10 cm, în zonele cu plante perene, dar și peste peluză (un strat mult mai subţire).

Încă mai puteţi planta puieţi de foioase, tufișuri și trandafiri.

În această perioadă, peluza este foarte sensibilă și poate fi atacată de foarte mulţi dăunători, așa că monitoriza­ţi-o cu atenţie și aplicaţi-i tratamente specifice.

Mutaţi plantele din ghivece în sere sau în alte spaţii închise, cu lumină și o temperatur­ă constantă pentru iernare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania