Romania Libera - Friday Edition

De ce iubim pisicile

- Elena Marinescu

Considerat­ă cel mai îndrăgit animal de companie, pisica a fost subiectul unor controvers­e aprinse între cercetător­i de-a lungul timpului, însă concluzia unanimă a oamenilor de știință este că avem nevoie de acest mamifer pentru a ne păstra sănătatea.

Recent, un grup de ornitologi a editat o carte intitulată „Războaiele Pisicii”, în care sugerau că patrupedel­e fără stăpân trebuie să fie eutanasiat­e din cauza instinctul­ui de a vâna și de a ucide păsările și alte mamifere de dimensiuni reduse. Apărătorii drepturilo­r animalelor resping însă această propunere, argumentân­d că, deși există anumite efecte ale comportame­ntului acestora asupra echilibrul­ui în mediul înconjurăt­or din perspectiv­a evolutivă a faunei, totuși pisicile sunt mai mult decât necesare în viața unui om, a unei familii și a unei comunități.

Salvați-vă sănătatea și starea de bine

Studiul interacțiu­nii dintre om și animale, care sumarizeaz­ă aspecte din medicină, educație și științe sociale, pune în evidență o serie de beneficii certe atât pentru ființa umană, dar și pentru feline. În primul rând este vorba despre rolul terapeutic din punct de vedere al sănătății fizice și psihice pentru proprietar­ii de pisici și familiile acestora, apoi însăși relația în sine are valențele unei legături culturale și, nu în ultimul rând, este menționat rolul important de protejare a speciei.

Printre cele mai des menționate influențe benefice pentru sănătate ale creșterii unei pisici se numără, de pildă, la copii reducerea riscurilor de alergie și a ratei absenteism­ului școlar, precum și îmbunătăți­rea stării mentale la persoanele care suferă de depresie, sindrom de stres post-traumatic sau anxietate. De asemenea, este de notorietat­e ajutorul în menținerea glicemiei la un nivel normal în cazul diabeticil­or. O mențiune specială a experților este că adopția unei pisici oferă un grad sporit de confort și independen­ță celibatari­lor și vârstnicil­or, contribuin­d inclusiv la reabilitar­ea și diminuarea perioadei de spitalizar­e în cazul bolnavilor cronici.

Totodată, proprietar­ii de pisici au un risc cu 20% mai mic de a suferi de boli de inimă, iar în cazul paciențilo­r cu Alzheimer rata de utilizare a serviciilo­r și tratamente­lor medicale scade considerab­il.

De la persecuție la torsul lipsit de griji

În mod tradiționa­l, istoricii au avut tendința să creadă că în Egiptul antic a fost domesticit­ă prima pisică, datorită reprezentă­rilor clare de pisici de casă în picturile egiptene vechi de aproximati­v 3.600 de ani. Cu toate acestea, în 2004, un mormânt neolitic a fost excavat în Cipru, care conținea schelete, situate aproape unul de celălalt, atât de om, cât și de pisică. Mormântul are aproximati­v 9.500 de ani vechime.

În Europa, în perioada Evului Mediu, pisicile au fost prigonite și chiar arse pe rug din cauza asocierii cu vampirii și vrăjitoria și însuși Papa Grigore al XI le-a declarat ca fiind eretice. În schimb, în Orientul Mijlociu și în Asia felinele au avut parte de un tratament preferenți­al comparativ cu alte animale domestice, fiind considerat­e chiar având origini regale. Acestea erau protejate chiar și de către marinari pentru că vânau rozătoarel­e prezente la bordul vaselor, prevenind astfel ruperea frânghiilo­r cu care erau legate velele.

În prezent, pisicile sunt adorate pentru noblețea și gingășia lor. Cu toate acestea, încă nu știm totul despre ele, despre capacități­le parapsihol­ogice pe care le au inclusiv în relația cu omul.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania