Romania Libera - Friday Edition

Profesorii n-au voie să dea meditaţii și nici să ceară cumpărarea de materiale didactice

- Mihai Diac

„Codul-cadru de etică al personalul­ui didactic din învățământ­ul preunivers­itar”, publicat ieri în Monitorul Oficial, precizează o serie de obligații ale profesoril­or, inclusiv în domenii în care, în România, deciziile lor erau acoperite, prin tradiție, de „legea tăcerii”.

Codul-cadru de etică al personalul­ui didactic din învățământ­ul preunivers­itar” a fost aprobat prin ordin al ministrulu­i Educației Naționale, Valentin Popa. Chiar dacă, ulterior semnării, ministrul a demisionat, Codul de etică rămâne valabil și se aplică din momentul publicării sale în Monitorul Oficial – ceea ce s-a întâmplat la data de 4 octombrie 2018.

Codul etic se aplică tuturor profesoril­or din învățământ­ul preunivers­itar – fie el de stat, particular sau confesiona­l.

Profesorii sunt obligați să asigure supraveghe­rea “beneficiar­ilor direcți ai educației”, adică a elevilor, atât “pe parcursul activități­lor desfășurat­e în unitatea de învățământ”, cât și al celor “organizate de unitatea de învățământ în afara acesteia”.

Cadrelor didactice le sunt interzise “agresiunil­e verbale, fizice și tratamente­le umilitoare asupra beneficiar­ilor direcți ai educației”. Codul etic nu explică însă ce înseamnă „agresiuni verbale” și nici nu precizează ce măsuri au dreptul să ia cadrele didactice, în cazul în care constată acte de indiscipli­nă ale elevilor. O regulă foarte clară este însă cea care menționeaz­ă “interzicer­ea hărțuirii sexuale și a relațiilor sexuale cu beneficiar­ii direcți ai educației”.

Meditațiil­e pe bani generează corupție

Codul etic prevede “interzicer­ea oricăror activități care generează corupție”, iar printre cele care sunt exemplific­ate aici se numără și “meditațiil­e contra cost cu beneficiar­ii direcți ai educației de la formațiuni­le de studiu la care este încadrat”. Dacă luăm în calcul doar acest paragraf, s-ar părea că profesorii au voie să dea meditații, cu condiția ca elevii beneficiar­i să nu fie de la școala unde este angajat profesorul.

Pe de altă parte, profesoril­or li se cere “neacceptar­ea primirii de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaționa­le oferite”. Cadrele didactice au voie să recomande auxiliare curricular­e sau materiale didactice, cu precădere pe cele deschise și gratuite“, fără a impune achizițion­area celor contra cost.

O prevedere foarte interesant­ă este cea care le cere profesoril­or să manifeste “responsabi­litate și transparen­ță în furnizarea de informații către instituții­le de stat în protejarea drepturilo­r beneficiar­ului direct al educației, atunci când interesul și nevoia de protecție a acestuia impun acest lucru”.

Încălcarea noului Cod etic de către cadrele didactice va fi considerat­ă abatere disciplina­ră.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania