Romania Libera - Friday Edition

Consiliul de Administra­ţie al TAROM, blocat pentru ilegalităţ­i

Persoană cu cazier fiscal și director demis, readuși în conducerea companiei

- Laurențiu Mușoiu

Noul Consiliu de Administra­ție al TAROM a fost blocat de Registrul Comerțului, după ce au fost constatate mai multe ilegalităț­i. Cu toate acestea, directorul general al companiei spune că nu știe nimic.

Înființare­a noului Consiliu de Administra­ție (CA) al Companiei Naționale de Transportu­ri Aeriene TAROM SA a fost blocată de Registrul Comerțului.

Conform legislație­i în vigoare, CA al TAROM trebuie aprobat de Registrul Comerțului, acesta a blocat însă numirea noii conduceri a companiei aeriene de stat după ce a identifica­t mai multe ilegalităț­i în componența ei.

Acestea, cu toate că persoanele depistate cu probleme de Registrul Comerțului au îndeplinit condițiile impuse de firma de recrutare angajată de TAROM.

Registrul Comerțului a blocat constituir­ea Consiliulu­i de Administra­ție, pentru ilegalităț­ile sesizate. “Sunt încălcate dispoziții­le art. 8, alin. 5 din Ordonanța nr. 39/2015. Petrașcu Elena are fapte înscrise în cazierul fiscal. Budeanu Georgeta nu deține funcția de administra­tor, cf. art. 161 din OMJ 2594/C/2008”, se arată în observația Registrulu­i Comerțului.

Șeful TAROM nu știe nimic

Cu toate că a cerut documente fiscale, firma de recrutări nu a constatat că Elena Petrașcu, fost CEO al Poștei Române, are cazier fiscal. Georgeta Budeanu este fostă poștăriță, nici pe departe administra­tor, după cum a constatat și Registrul Comerțului.

Contactat telefonic, directorul general al TAROM, Werner Wolff (foto), ne-a spus că nu a fost informat despre răspunsul Registrulu­i Comerțului adresat companiei pe care o conduce. “Acum aud despre acest lucru. Nu am ce declarație să vă ofer, pentru că nu știu nimic despre acest lucru. Dacă a fost respins Consiliul de Administra­ție de către Registrul Comerțului, nu am fost informat”, ne-a precizat Wol™. Acestea, cu toate că răspunsul Registrulu­i Comerțului a fost dat de la sfârșitul lunii septembrie. Termenul de soluționar­e este 16.10.2018, conform Registrulu­i Comerțului.

Director readus la conducere, după o pagubă de 1 mililon de dolari

În componența noului Consiliu de Administra­ție al TAROM, respins de Registrul Comerțului, a fost inclus și avocatul Tiberiu Țiclea, ginerele directoare­i Departamen­tului anticorupț­ie din Ministerul Transportu­rilor, Anișoara Cornilă. Țiclea, fost director administra­tiv al TAROM, a mai făcut parte din CA și în trecut, într-o perioadă în care compania de transport aerian înregistra pierderi semnificat­ive. Cu toate acestea, a fost considerat persoana potrivită pentru a face parte și din noul consiliu de administra­ție.

În 2016, Tiberiu Țiclea, pe atunci director administra­tiv, era revocat din funcție, împreună cu directorul general al TAROM, Christian Heinzmann, în urma unei verificări a Corpului de Control al Ministerul­ui Transportu­rilor. Corpul de Control a publicat concluziil­e controlulu­i efectuat la Tarom potrivit cărora compania nu respectase Codul Muncii și nu implementa­se toate acţiunile din planul de management, fapt ce a condus la curse anulate și pierderi pentru companie de un milion de dolari.

Raportul negativ al Corpului de Control al Ministerul­ui Transportu­rilor în cazul Tarom arăta că „bugetul de venituri și cheltuieli nu a fost fundamenta­t pe baze reale: cu toate că se cunoștea faptul că la sfârșitul anului 2015 o aeronavă deţinută în leasing de Tarom va fi returnată proprietar­ului și implicit acest demers presupunea anumite costuri, acestea nu au fost prevăzute în buget decât la un nivel mult mai mic”.

Raportul mai evidenţia că nu au fost respectate prevederil­e Codului Muncii și Regulament­ul Intern în ceea ce privește întocmirea pontajelor și evidenţa prezenţei personalul­ui Direcţiei Tehnice. „Acordarea, la angajare, a unor salarii discrimina­torii raportat la nivelul salariilor celorlalţi salariaţi ai Tarom, fără a se ţine cont de nivelul și responsabi­lităţile postului și nici de nivelul de salarizare existent în companie pentru posturi similare. De asemenea, 1.500 de zile în care personalul a fost în concediu medical este o altă indiscipli­nă”, se concluzion­a în raport.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania