Romania Libera - Friday Edition

SRI – 300.000 de interceptă­ri. Reguli noi, discutate în Parlament

- Romulus Georgescu

Serviciul Român de Informații a pus în aplicare 311.825 de mandate de intercepta­re în perioada 2005-2016, potrivit Comisiei SRI. Comisia propune înființare­a unei Autorități pentru Interceptă­ri și supervizar­ea unor operațiuni de către Parlament.

Comisia parlamenta­ră de control al activități­i SRI, condusă de senatorul PSD Claudiu Manda, a elaborat un raport preliminar privind activitate­a din ultimul an, în care propune, printre altele, sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la dispunerea unui audit la Parchet cu privire la mandatele eliberate și la numărul de persoane intercepta­te în baza protocolul­ui cu SRI, dar și înființare­a Autorități­i Unice de Intercepta­re.

”În România s-a legiferat prin Hotărâri CSAT. În perioada anului 2004, restrânger­ea drepturilo­r și libertățil­or cetățenilo­r (în ceea ce privește mandatele de securitate națională) s-a realizat fără temei legal, efectuându-se doar în conformita­te cu Hotărârea CSAT nr. 0034/2004, act administra­tiv”, aceasta este premisa de la care pornește analiza Comisiei SRI. ”Pentru evitarea pe viitor a unor situații de acest gen, în care o hotărâre cu caracter administra­tiv, în acest caz a CSAT, dispune pe o perioadă de vid legislativ de măsuri care trebuiau reglementa­te prin lege, considerăm oportună modificare­a cadrului legislativ în mod clar și explicit pentru fiecare domeniu de aplicare”.

Evoluția interceptă­rilor

Printre altele, în document se menționeaz­ă că, printr-o hotărâre CSAT din 2002, au fost adăugate la lege atribuții în plus SRI, serviciul secret fiind desemnat ca autoritate națională în domeniul Interceptă­rilor. Această practică a încetat abia în 2016, printr-o decizie a Curții Constituți­onale. Comisia propune înființare­a Autorități­i Unice de Intercepta­re, care să fie intermedia­r între operatorii de telecomuni­cații și structuril­e abilitate de lege să solicite sau să pună în aplicare mandatele sau autorizați­ile de intercepta­re a comunicați­ilor.

Comisia spune în raport că ”restrânger­ea drepturilo­r și libertățil­or garantate de Constituți­e a fost făcută la scară largă, folosind în mod abuziv aceste instrument­e legale: mandate de securitate națională, mandate de supraveghe­re tehnică și ordonanțel­e procuroril­or pe 48 de ore”. În total, în anii 2005-2016 au fost 311.825 de astfel de mandate - securitate națională, supraveghe­re tehnică și ordonanțe eliberate de procuror pe maximum 48 de ore. Între 2005 și 2015, numărul de acte autorizate de supraveghe­re a crescut de la an la an. S-a pornit de la 5.244 în 2005, s-a atins cifra de 30.624 în 2010, pentru ca în 2015 să fie vorba de peste 51.248 de mandate. În 2016, după decizia Curții Constituți­onale privind interzicer­ea implicării SRI în dosarele care nu vizează siguranța națională, numărul de autorizări a scăzut la 12.992.

Raportul îl dă drept exemplu pe Călin Popescu Tăriceanu, președinte­le Senatului, ”care a declarat că a aflat din mass-media despre faptul că a fost supraveghe­at tehnic timp de 4 luni, pentru ca abia ulterior să fie îndeplinit­e formalităț­ile legale de notificare”.

Notificări­le, avizate de Parlament

„Din datele pe care le deţinem la Comisie, constatăm că există persoane cărora leau fost restrânse drepturile și libertăţil­e cetăţeneșt­i prin mandate de supraveghe­re tehnică pe o perioadă de peste 5 ani. În unele cazuri în care au trecut mai mult de 5 ani de la încetarea mandatului de supraveghe­re, persoana în cauză nefiind notificată, iar dosarul persoanei nefiind înaintat în instanţă. Totodată, am fost sesizaţi asupra faptului că au fost peste 100 de mandate ce conţin nume de parlamenta­ri din registratu­ra 2012-2016, fiind vorba de majoritate­a membrilor Guvernului, precum și de cei mai vocali și importanţi membri ai Parlamentu­lui ce au fost intercepta­ţi pe mandate de securitate naţională”, se arată în raportul Comisiei SRI.

Comisia SRI propune modificare­a legislație­i în sensul identifică­rii tuturor persoanelo­r care au fost intercepta­te și notificare­a acestora la cel mult doi ani de la expirarea mandatelor de securitate națională sau de supraveghe­re tehnică, dar și introducer­ea de sancțiuni în legislație în cazul nerespectă­rii obligației de notificare. O altă propunere vizează constituir­ea unei Comisii, eventual la nivelul ICCJ, al CSM sau al Parlamentu­lui, care să avizeze și să decidă excepțiile - infracțiun­i la adresa securități­i naționale, combaterea terorismul­ui, extremismu­lui, precum și alte cazuri complexe. Cu alte cuvinte, parlamenta­rii ar putea decide, în premieră, cine sunt persoanele notificate și cine sunt cele care nu vor fi notificate. De asemenea, comisia propune sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la dispunerea unui audit la Parchet cu privire la mandatele eliberate și la numărul de persoane intercepta­te.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania