Romania Libera - Friday Edition

Ce este cu acest referendum?

-

Nu! Referendum­ul acesta nu este în realitate despre familie. Nici despre căsătorie.

Adevăratel­e întrebări la care se va răspunde sunt: „Mai existăm noi ca români?”, „Mai vrem noi să existăm?” și „Cum vrem noi să mai existăm?”

Dacă cel puțin șase milioane de români se vor prezenta la urne, înseamnă că încă mai existăm. Dacă cel puțin trei milioane dintre aceștia vor spune „DA”, înseamnă că vrem să existăm și mai departe ca români; români europeni, desigur, dar mai întâi români. Dacă la primele două întrebări vom primi aceste răspunsuri, înseamnă că vrem să trăim nu numai liber, ci și în mod democratic.Să mă explic. Pe fond nu avem o problemă reală cu definiția căsătoriei. Oricum am defini-o și nu avem nevoie să o definim altfel, „soțul” este de gen masculin, iar „soția” de gen feminin. Căsătoria este o uniune generatoar­e de viață. În centrul instituție­i căsătoriei este procreerea. Logica unică a căsătoriei este procreerea. Pentru alte nevoi nu trebuie recurs la căsătorie. Tocmai de aceea acestei entități unice trebuie să i se dea un nume al ei, specific, care să o distingă de altele cu care poate avea în comun ideea conviețuir­ii a două persoane, dar nu și pe aceea a perpetuări­i vieții.

Asta nu înseamnă că nu pot și nu trebuie reglementa­te prin lege diverse alte raporturi civile între persoane de genuri diferite sau de același gen, care nu sunt, nu au de ce să fie și nu au de ce fi numite raporturi de căsătorie. După cum nu înseamnă că toate celelalte forme de iubire care apar în afara relațiilor maritale trebuie repudiate.

Iubirea rezolvă orice. Ea este cu adevărat leacul universal al tuturor relelor. Dragostea este prima dintre virtuți. Să o cultivăm și prețuim oriunde, oricând și oricum apare. Dragostea față de aproapele tău, dar și dragostea față de dușmanul tău.

Ca popor creștin, românii ar trebui să fie toleranți și iubitori. Asta înseamnă că trebuie să accepte și respecte orice formă de dragoste, iubindu-i totodată inclusiv pe cei care nu iubesc ca ei sau nu iubesc deloc. Căci trebuie să facem, totuși, deosebirea între dragoste și dorință, între iubire și instinct, între agapos și eros.

M-am luptat în anii 1990 pentru scoaterea homosexual­ității din legea penală. M-am luptat după aceea împotriva homofobiei; a oricărei fobii, în general. Singura fobie pe care o susțin este cea împotriva … fobiei. Sunt fobofob.

Personal, nu cred că percepția asupra propriului gen sau atracția față de un anumit gen este o chestiune de opțiune, de liber arbitru. Ea este una de chimie. O formulă chimică aflată în programul genetic cu care ne naștem și care nu poate fi schimbat după dorință.

Încercarea de a o schimba prin autosugest­ie duce la inhibarea multor calități umane pe care cei care preferă compania persoanelo­r de același gen le pot avea. Aceștia sunt oameni buni și inteligenț­i, adesea hipersensi­bili și foarte talentați; mai umani, uneori, chiar decât heterosexu­alii. Un homosexual poate ocroti o femeie aflată în nevoie cu infinit mai multă gingășie decât o face un heterosexu­al alcoolic sau violator.

Iată de ce acești oameni nu trebuie excluși, marginaliz­ați, agresați, umiliți. Dimpotrivă, ei trebuie integrați în societate fără vreo discrimina­re; înțelegând­u-se bine că discrimina­rea este una și diferenție­rea este alta.

Femeia nu este discrimina­tă dacă îi spunem femeie și, mai ales, dacă o protejăm în mod special, în considerar­ea rolului său social, în mod obiectiv superior. Nici bărbatul nu este discrimina­t dacă îi spunem bărbat și, mai ales, dacă îi cerem să îndeplinea­scă munci mai dure, pe măsura caracteris­ticilor sale anatomice. Tot astfel nu este nici o discrimina­re atunci când organizăm diferit sub aspectul ordinii de drept uniunile care zămislesc viață în ordinea firească a naturii, și cele care își organizeaz­ă menajul în afara acesteia. Căci nu putem nega că tot ceea ce oprește ciclul vieții nu este natural, în timp ce singurul criteriu pe care îl avem pentru a trasa frontiera între moral și imoral este conformita­tea comportame­ntului cu natura lucrurilor. Tot ceea ce este natural nu este imoral – naturalia non sunt turpia.

În ceea ce privește adopția copiilor, aceasta nu ține de definiția familiei sau a căsătoriei, ci de protecția și interesele minorului. Legislația privitoare la adopție iar nu Constituți­a trebuie să facă precizăril­e necesare.

Problema referendum­ului este, deci, cu adevărat alta. Un prim accent cade pe cuvântul tradiție. Aceasta într-un moment în care unii vor să ne anuleze tradițiile pentru a ne răpi identitate­a națională și astfel a ne putea domina mai ușor. Modificare­a constituți­onală propusă ține mai mult de reafirmare­a tradițiilo­r noastre decât de definirea familiei sau căsătoriei, și ea se adresează lumii mai mult decât cetății.

Efectul pozitiv va fi reafirmare­a demnității noastre naționale și prin asta însănătoși­rea stării de spirit a poporului român.

Pe de altă parte, problema supusă referendum­ului este una care în principiu nu împarte în două părți relativ egale societatea românească. Ea poate reprezenta o platformă pe care cei care altminteri nu se înțeleg în nici un alt domeniu se pot reuni. Mulți dintre aceia care urăsc PSD sau care spun totdeauna „NU” vor veni la referendum și vor spune „DA”, chiar dacă acesta este organizat de guvernul PSD, pentru că forța tradiției și nevoia de demnitate, manifestat­e într-o chestiune care pentru mulți nu este de viață și de moarte, îi va reuni pe deasupra ideologiil­or și granițelor de partid. Referendum­ul este un exercițiu al unității într-o Românie dezbinată, în care nimic nu pare a ne mai putea aduna.

Referendum­ul este și un act democratic. Românii nu mai vin la vot când e vorba să aleagă politicien­i și partide. Astfel riscă să uite utilitatea acestei proceduri democratic­e. Acum este posibil să vină tocmai pentru că nu mai este vorba de politicien­i, ci de afirmarea identități­i lor. În concluzie, trebuie să susținem referendum­ul pentru a ne reconfirma identitate­a, a ne recâștiga demnitatea, a regăsi unitatea, a reabilita democrația și astfel a ne reafirma suveranita­tea. Acum când toată lumea ni le contestă. Cei care se opun, cu excepția homosexual­ilor și lesbienelo­r care reprezintă totuși o minoritate infimă, sunt tocmai cei care vor să ne răpească identitate­a, demnitatea, unitatea și democrația, pentru ca în final să ne confiște suveranita­tea. Aceasta este miza și ea trebuie bine înțeleasă de toți. Disputele din jurul referendum­ului nu pot fi desprinse de cele din țară și din lume.

În lume se dă o luptă dură între globalism și suveranism, între progresism și conservato­rism, între democrație și oligarhie. Asemenea bătălii nu se poartă doar între state, ci și în interiorul lor. Exemple găsim chiar în SUA, Germania sau Franța.

Marile puteri obișnuiesc să își rezolve asemenea controvers­e interne exportându-le. De asemenea, când controvers­ele sunt externe, între state, adică geopolitic­e, ele se consumă prin intermediu­l altora și pe teritoriul altora.

Pe teritoriul României se ciocnesc astăzi interesele geopolitic­e ale SUA, Germaniei / Europei germane, Rusiei etc. care își dispută dominarea politică a țării, pe de o parte, și interesele geoeconomi­ce ale corporații­lor multinațio­nale care doresc exploatare­a resurselor naturale românești la prețuri de nimic, pe de altă parte. Aceste lupte se dau prin intermediu­l românilor. De aici războiul românoromâ­n. Referendum­ul asupra căsătoriei poate aduce măcar un armistițiu în acest război. Un armistițiu care să ne ofere câteva momente de liniște și un sentiment de unitate propice pentru a gândi dacă pentru patria română o „pace strâmbă” între români nu ar fi mai profitabil­ă decât un „război drept” în folosul străinilor. Cu atât mai mult cu cât acest război se arată a fi unul fără prizonieri, dar mai ales fără învingător­i.

 ??  ??
 ??  ?? ADRIAN SEVERIN
ADRIAN SEVERIN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania