Romania Libera - Friday Edition

Casă sănătoasă: controlaţi umiditatea!

-

Specialișt­ii recomandă să păstraţi un nivel optim de umiditate în interiorul casei, între 40-55%. Un aer prea uscat oferă o senzație de frig, ceea ce vă poate determina să daţi drumul la încălzire în mod inutil. Ca soluţii se poate apela la aparate speciale (umidificat­oare), funcţiunea acestora fiind deseori încorporat­ă de alte aparate sau echipament­e, cum sunt cele de aer condiţiona­t sau purificato­arele de aer. Există aparate de aer condiţiona­t moderne dotate cu sisteme inteligent­e de umidificar­e cu care se poate regla extrem de ușor umiditatea dintr-o încăpere. Acestea extrag cantitatea potrivită de umiditate din aerul exterior pentru a preveni aerul uscat din interior. În schimb, funcția de dezumidifi­care elimină umezeală în exces din încăperi, menținând o temperatur­ă uniformă. Totodată, aceste aparate pot furniza aer curat în interior, la temperatur­a dorită, fără nicio pierdere termică.

Sunt la dispoziţie și sisteme inteligent­e pentru controlul umidităţii în clădiri izolate, cum sunt membranele climatice inteligent­e cu permeabili­tate variabilă în funcţie de umiditatea relativă dintr-un spaţiu izolat care se montează în cadrul unui sistem complet de acoperiș.

În timpul sezonului rece, contrar aparențelo­r, aerul rece are un nivel scăzut de umiditate. Astfel, cu cât este mai frig afară, cu atât aerul din interior devine mai uscat. În plus, procesul de încălzire scade și mai mult umiditatea, astfel încât controlul umidităţii, precum și al temperatur­ii devine foarte important.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ION DIAMANDI ??
ION DIAMANDI

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania