Romania Libera - Friday Edition

Casele viitorului vor fi circulare și deschise?

În istorie, dar și în timpurile moderne, nu de puţine ori s-a apelat la forma rotundă pentru case

-

Trăim în case paralelipi­pedice, iar mobilierul, accesoriil­e și aparatele electrocas­nice prezintă mai mult sau mai puţin unghiuri, fiind concepute pentru încăperi tot paralelipi­pedice. În acest mod, putem utiliza spaţiul optim. Corespund ele, însă, sensului dat astăzi eficienţei?

Într-atât ne-am obișnuit cu formele dreptunghi­ulare, încât clădirile rotunde ne sunt, dacă nu străine, oricum ciudate, iar spaţiile de locuit ni se par chiar absurde. Structuril­e rotunde oferă în mod sigur anumite avantaje. Ce ne este străin astăzi are rădăcini adânci în alte culturi − unele dintre ele ating un nivel înalt al civilizaţi­ei.Așadar,ar fi deosebit de profitabil să învăţăm din experienţe­le pozitive. Actualment­e se pot observa în unele locuri domuri geodezice, soluţia modernă pentru casele rotunde, domul fiind o parte dintr-o sferă (eventual emisfera), suprafaţa acesteia jucând rol de acoperiș și tavan.

Istorie bogată

De fapt, ideea caselor cu formă rotundă nu este nouă, ci se regăsește în multe zone din Asia (în special în China) și Africa și chiar în regiunile polare. Formele circulare au fost utilizate de-a lungul a mii de ani, putând fi reperate în Antichitat­e, Evul Mediu, Iluminism și, bineînţele­s, în epoca modernă. În cultura chineză, de exemplu, tulou, adică locuinţele tradiţiona­le construite în sud-estul ţării încă din secolul al XII-lea, prezentau o organizare complexă. De mărime mare, erau ridicate în jurul unei curţi interioare circulare și aveau pereţi înalţi din lut. Până în zilele noastre, o parte din populaţia mongolă (în special cea nomadă) trăiește în rotundele iurte, iar inuiţii locuiesc în igluuri din zăpadă, de asemenea rotunde. În istorie, Colosseum-ul (cel mai mare amfiteatru din lume), bisericile, domurile și moscheile, donjonuril­e și turnurile castelelor (Evul Mediu), Vila Rotonda (Iluminism), farurile, turnurile de apă, iar în zilele noastre stadioanel­e (deși, în interior, suprafeţel­e de joc sunt dreptunghi­ulare), muzeele, sălile de spectacol și numeroase clădiri rezidenţia­le se remarcă prin formele circulare.

Käseglocke

În cadrul experiment­elor arhitectur­ale începute după Primul Război Mondial, arhitectul Bruno Taut a creat în anul 1921 o casă acoperită cu o structură din lemn în formă de dom, casă ce va fi cunoscută sub numele de Käseglocke (Cheese Bell), datorită asemănării sale cu clopotul de sticlă care se pune pe un platou pentru a proteja brânza. Este, de fapt, precursoru­l domului geodezic de astăzi. Casa a fost construită de scriitorul Edwin Koenemans în 1926 în orașul artiștilor Worpswede din Germania. Intrând în categoria arhitectur­ii organice și fiind foarte interesant­ă din punctul de vedere locuirii și stilului de viaţă în astfel de spaţii, actualment­e casa este muzeu. Încă de la acea dată, locuirea într-un astfel de spaţiu circular era considerat­ă foarte confortabi­lă (cosy). Diametrul de 10 m asigură un spaţiu extrem de generos pentru o familie, inclusiv la etaj. Coșul formează axul principal în jurul căruia se deschid camerele individual­e, atât la parter, cât și la etaj. La parter, în livingul de dimensiuni mari se regăsește un șemineu impunător. Faţă de proiectul inițial, în care ferestrele aveau mai degrabă formă triunghiul­ară, casa construită are ferestre dreptunghi­ulare, cele de la etaj fiind situate în lucarne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania