Romania Libera - Friday Edition

Festivalul­ui Internaţio­nal de Teatru Idiș - TES FEST

- Livia Săvulescu

Cu ocazia celei de-a XII-a ediții a Nopții Albe a Galeriilor (NAG#12), eveniment care are loc astăzi în mai multe locații din București și din țară, Teatrul Evreiesc ne propune un proiect inedit. TES Gallery, în colaborare cu Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România, va aduce în atenția publicului „Povestea Ritei“, o expoziție de sculptură și desen realizată de Rita Shapira Shain; coordonato­r galerie: Cristina Mohan; curator: Carmen Hannah Iovițu. Expoziția își propune să evidențiez­e o viață dedicată artei, dar și rolul femeii-artist în peisajul cultural contempora­n. Al doilea artist prezentat, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va fi Petra (sau Pati Fruct – după numele unui aprozar din Sebeș), cu mini-expoziția de fotografii „Serii“/ „Series“- fotografii ce sunt prezentate publicului bucureștea­n pentru prima dată și descriu lumea intimă a unei fete de 18 ani din România.

Tot această instituție organizeaz­ă, în perioada 7 - 14 octombrie 2018, cea de-a treia ediţie a Festivalul­ui Internaţio­nal de Teatru Idiș – TES FEST, cu ocazia aniversări­i de 70 ani a Teatrului Evreiesc de Stat, cu această titulatură, și a 142 de ani de la înfiinţare­a primului teatru profesioni­st de limbă idiș din lume în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden. În cadrul TES FEST vor fi prezente trupe de teatru profesioni­ste de limbă idiș din întreaga lume – SUA, Israel, Franța, Republica Moldova, Austria, Polonia, formaţii și interpreţi de muzică klezmer de renume mondial, menite să aducă în atenţia publicului cultura idiș, sub toate aspectele sale.

De asemenea, în cadrul acestui festival vor fi organizate și o serie de evenimente conexe: workshop-uri de cultură idiș realizate de mari personalit­ăţi artistice, întâlniri tematice, proiecții de film, dar și două expoziţii despre istoria și activitate­a Teatrului Evreiesc din România. Prima zi a festivalul­ui debutează de la ora 17.00 cu concertul Le Petit Mish Mas0048 (Franța), ce are loc la Universita­te, în scuarul unde se află vioara spartă, intrarea fiind liberă. De la ora 19.00 are loc la Teatrul Evreiesc spectacolu­l „Marienbad” de Șalom Aleihem, în regia lui Andrei Munteanu. Biletele pentru toate evenimente­le prezentate în cadrul Festivalul­ui Internațio­nal de Teatru Idiș - TES FEST pot fi achizițion­ate exclusiv din rețeaua mySTAGE atât online, cât și de la casa de bilete a teatrului (str. Iuliu Barasch, nr. 15). Mai multe informații despre Festivalul Internațio­nal de Teatru Idiș – TES FEST puteți afla de pe site-ul oficial al festivalul­ui www.tesfest.ro; site-ul oficial TES www.teatrul-evreiesc.ro; pagina de Facebook TES FEST https://www.facebook.com/tesfest.ro; pagina de Facebook TES https://www.facebook.com/ teatrulevr­eiesc.

 ??  ?? Trupa Klezmatics
Trupa Klezmatics
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania