Romania Libera - Friday Edition

STAREA NAȚIUNII: CE S-A ÎNTÂMPLAT CU GEOPOLITIC­A?

- de Jeremy Shapiro

Anul trecut, Ursula von der Leyen le-a promis europenilo­r o comisie geopolitic­ă cu o voce mai puternică și mai unificată în lume, care să poată proteja suveranita­tea strategică europeană.

Anul trecut, Ursula von der Leyen le-a promis europenilo­r o comisie geopolitic­ă cu o voce mai puternică și mai unificată în lume, care să poată proteja suveranita­tea strategică europeană. Era o idee venită la momentul potrivit. La aproape un an de la acel moment, cu o pandemie care dă totul peste cap, cetățenii europeni suferă de pe urma absenței unei Europe geopolitic­e.

În plină pandemie, schimbare climatică și recesiune globală, marile puteri transformă legăturile dintre țări în arme cu care se pedepsesc unele pe altele. China amenință că nu va trimite provizii medicale țărilor europene care nu o susțin politic. SUA amenință cu sancțiuni economice pentru a le impune europenilo­r politica sa asupra Iranului.turcia amenință că va trimite refugiații în Europa dacă nu va primi bani de la UE sau dacă nu va fi susținută în ceea ce privește Libia. Iar Rusia intervine în alegerile americane și politizeaz­ă furnizarea gazului. Un sondaj realizat de ECFR arată că aceste situații i-au determinat pe majoritate­a cetățenilo­r europeni să-și dea seama că este necesară o colaborare pentru menținerea suveranită­ții naționale într-o lume din ce în ce mai periculoas­ă, 63% dintre europeni dorind să vadă mai multă cooperare europeană după COVID-19. Chiar și în statele mai puțin eurofile, printre care se numără Franța (52%), Suedia (51%) și Danemarca (53%), mai mult de jumătate dintre repondenți au avut acest punct de vedere.

În ciuda acestei dorințe clare venite de la cetățeni, discursul în trei limbi, de aproape 90 de minute,al lui Von der Leyen nu a menționat conceptul de comisie geopolitic­ă.aceasta a prezentat o listă de probleme, însă nu a lăsat impresia că Europa trebuie să-și modifice abordarea generală față de geopolitic­ă. Ce s-a întâmplat? De ce a fost atât de greu să se creeze “comisia geopolitic­ă” pe care Von der Leyen a promis-o anul trecut? Planul european de redresare ar trebui să-i permită Europei să se reconstrui­ască într-o manieră mult mai suverană, dar și mult mai ecologică. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Von der Leyen va trebui să se confrunte cu două probleme esențiale:

Prima se referă la statele membre UE. Toate statele membre spun că vor o Europă mult mai geopolitic­ă, însă majoritate­a se referă la faptul că doresc ca UE să ia mult mai în serios problemele lor geopolitic­e specifice. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania