Romania Libera - Friday Edition

FORȚELE SPECIALE SE PREGĂTESC PENTRU O LUPTĂ ÎN ORAȘ

INCOGNITO. 300 de milioane de lei pentru poligonul „mascaților” Ministerul Apărării Naționale solicită Guvernului să aloce peste 300 de milioane de lei pentru modernizar­ea unui obiectiv militar din județul Brașov, unde se antrenează luptătorii din Forțel

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Ministerul Apărării Naționale solicită Guvernului să aloce peste 300 de milioane de lei pentru modernizar­ea unui obiectiv militar din județul Brașov, unde se antrenează luptătorii din Forțele Speciale.

Ministerul Apărării Naționale (MAPN) a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern

prin care ar urma să se aloce fonduri pentru modernizar­ea unei cazărmi din județul Brașov.

Suma totală (inclusiv TVA) solicitată de MAPN pentru „Lucrări de investiții în cazarma 1181” este de 332.254.000 de lei. Lucrările sunt programate pe durata a cinci ani.

Cazarma 1181 se află în zona satului Vlădeni din comuna Dumbrăvița, la 30 de kilometri de Brașov. Acolo funcționea­ză Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Armatei Române, adică principala bază de specializa­re și antranamen­t pentru „trupele de comando” ale României.

Poligonul este o veche unitate militară, cu acces de pe șosea și de pe o cale ferată dezafectat­ă, ale cărei clădiri sunt, în cea mai mare parte, în paragină. În locul acestora, în baza de antrenamen­t se vor amenaja un poligon de trageri interioare și un altul pentru trageri exterioare, un turn de alpinism, un complex pentru antrenamen­tul parașutișt­ilor la sol, un bazin de înot și un heliport.

Nu în ultimul rând, în incinta Școlii de Aplicație a FOS se va amenaja un „poligon luptă urbană”.

Chiar dacă acest gen de antrenamen­t este uzual pentru Forțele Speciale (sau pentru Forțele pentru Operații Speciale, cum se numesc ele, oficial, în Armata Română), ar fi interesant de știut unde ar putea aplica militarii români din FOS aceste cunoștințe, în condițiile în care, în mod normal, pe teritoriul României acționează luptători din Ministerul de Interne, nu cei din MAPN. În schimb, potrivit vechilor documente militare românești, soldații Armatei trebuie să știe să lupte “în teritoriul vremelnic ocupat”. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania