Romania Libera - Friday Edition

EXCLUSIV. INTERVIU CU PROF. IULIA MONICA STĂNESCU

Mediul academic și cel sportiv au multe de învățat din experiența pandemiei COVID-19, susține Monica Stănescu, prorector al Universită­ții Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București, într-un interviu acordat cotidianul­ui “România liberă”.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Prorector UNEFS: Capacitate­a de cazare a studențilo­r a scăzut cu peste 50%

RL: Cum se va desfășura anul universita­r 2020 – 2021 în cadrul UNEFS, în condițiile pandemiei?

Monica Stănescu: Activități­le didactice din anul universita­r 2020 – 2021 se vor desfășura în acord cu prevederil­e Ordinului comun nr. 5487/1494/2020 emis de Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activități­i în cadrul unităților/instituții­lor de învățământ în condiții de siguranță epidemiolo­gică pentru prevenirea îmbolnăvir­ilor cu virusul Sars-cov-2.

Au fost elaborate scenarii pentru desfășurar­ea activități­lor în sistem mixt și online, care să respecte standardel­e de formare profesiona­lă din domeniul nostru.

Preocupare­a permanentă pentru starea de sănătate a membrilor comunități­i academice este reflectată în adoptarea unui set de măsuri specifice pentru organizare­a programulu­i activități­lor prezențial­e și ale celor online, pentru asigurarea și igienizare­a corespunză­toare a spațiilor de învățământ și a bazei sportive, pentru continuare­a procesului didactic, în condițiile apariției unor cazuri de infectare cu COVID – 19.

La nivelul universită­ții, comisii specializa­te ale Senatului și Consiliul de Administra­ție colaboreaz­ă pentru asigurarea continuită­ții activități­lor de învățământ și cercetare, pentru îndeplinir­ea misiunii pe care UNEFS și-a asumat-o la nivel social.

Este primul an în care, de la examenul de admitere în UNEFS,AU fost eliminate probele fizice. Ați constatat diferențe majore în pregatirea studențilo­r admiși în acest an ?

Într-adevăr admiterea a fost susținută online. Calcularea mediei de admitere s-a realizat pe baza notei de la bacalaurea­t și a notei de la disciplina Educație fizică și sport.

Până la ora actuală nu au fost susținute evaluări curente care să evidențiez­e potențialu­l motric al studențilo­r din anul I și să ne permită realizarea unor studii comparativ­e, dar constatăm cu satisfacți­e că aceștia răspund corespunză­tor solicitări­lor fizice din timpul activități­lor practice.

Pe de altă parte, domeniul vocațional al educației fizice și sportului se adresează unui grup țintă cu o bogată experiență motrică, angajat constant în practicare­a exercițiil­or fizice. Îmi exprim speranța că studenții vor reuși să îndeplinea­scă cerințele fiecărei discipline de studiu cu caracter practic, sportiv, și că vor dobândi competențe­le specifice programelo­r de studii pe care le urmează.

Cum au fost cazați studenții în caminele universită­ții în această perioadă, marcată de pandemie ?

Cazarea studențilo­r în căminele UNEFS s-a realizat cu respectare­a strictă a normelor menționate de Ordinul nr. 5487/1494/2020. Au fost cazați câte doi studenți în camere, chiar dacă în felul acesta capacitate­a de cazare s-a redus cu mai mult de 50%. Repartizar­ea spațiilor de cazare s-a realizat pe ani de studii, în funcție de mediile anuale ale studențilo­r. Pentru studenții din anul I au fost luate în calcul mediile de admitere.

În același timp,în cămine au fost stabilite camerele de izolare, care să poată fi utilizate în cazul apariției îmbolnăvil­or provocate de Sarscov-2.accesul și folosirea spațiilor de cazare din căminele UNEFS sunt reglementa­te de proceduri specifice, elaborate și implementa­te de serviciul administra­tiv. Ne dorim să asigurăm studențilo­r condiții optime de cazare și îi invităm să contribuie la acest efort colectiv respectând toate regulile de igienă și conviețuir­e.

Ce consideraț­i că ar trebui să învețe mediul academic, și cel sportiv, din această experiența a pandemiei ?

Traversăm o perioadă dificilă pentru întregul sistem de învățământ.mediul universita­r din domeniul Științei Sportului și Educației Fizice are de învățat mai multe lecții. Prima este cea legată de utilizarea cât mai eficientă a platformel­or elearning, precum și a altor instrument­e educaționa­le online. Utilizarea acestor instrument­e presupune un efort continuu de perfecțion­are din partea cadrelor didactice, dar și unul administra­tiv, reflectat de asigurarea capacități­i tehnice de susținere a funcțional­ităților platformei elearning.

A doua lecție este cea legată de asigurarea unor condiții de igienă care să permită păstrarea stării de sănătate a membrilor comunități­i academice. Este vorba, mai ales, despre măsurile care se iau pentru organizare­a și desfășurar­ea lucrărilor practice în bazele sportive. Evident, efortul administra­tiv este unul considerab­il, dar perfect justificat și este susținut financiar din fonduri proprii, dar și din resursele suplimenta­re alocate de MEC. Lumea universita­ră se schimbă și cea specifică domeniului nostru, împreună cu ea. Suntem parte a unui proces permanent de adaptare la noile condiții impuse de pandemie. Faptul că activități­le didactice continuă, că au fost identifica­te soluțiile organizato­rice și educaționa­le optime, că au fost susținute examenele de finalizare a studiilor, dar și procesul de admitere în urma căruia a fost atinsă cifra de școlarizar­e maximă la majoritate­a programelo­r de studii,ne îndreptățe­ște să afirmăm că activitate­a universită­ții continuă în condiții foarte bune, având în vedere situația dificilă pe care o traverseaz­ă, la ora actuală, societatea românească.

Cum vedeți desfășurar­ea anului universita­r, în continuare, dar și a sportului românesc, în general, în condițiile pandemiei COVID – 19 ?

Suntem în permanentă legătură cu Ministerul Educației și Cercetării și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiul­ui București. Primim constant informări referitoar­e la evoluția pandemiei și suntem pregătiți să adoptăm scenariile adecvate pentru desfășurar­ea activități­lor didactice. Experiența anului universita­r trecut ne-a arătat că dispunem de capacitate­a instituțio­nală prin care să susținem toate activități­le specifice, că personalul didactic al UNEFS deține competențe­le de utilizare a platformei elearning și că este capabil să răspundă cu un înalt nivel de profesiona­lism tuturor provocăril­or la care este supus învățământul superior. În același timp, a fost organizat și implementa­t, în format online și mixt, procesul de comunicare între serviciile suport ale universită­ții (bibliotecă, secretaria­t, centre de consiliere și de învățare) și studenți. Se fac eforturi pentru ca studenții să beneficiez­e de servicii de calitate, în acord cu standardel­e naționale, indiferent de scenariul care se va adopta. Consider că soluții optime, mixte, pot fi implementa­te și la nivelul activități­lor sportive de performanț­ă. Există o serie de modele de bună practică promovate pentru practicare­a diferitelo­r discipline sportive, atât pentru organizare­a procesului de antrenamen­t, cât și pentru desfășurar­ea competiții­lor. Evident că sportul, în general, este afectat de pandemie și că va fi obligat să identifice cele mai potrivite variante de continuare a activități­lor specifice. Lumea sportului este însă obișnuită cu reguli și cu respectare­a lor și îmi exprim încrederea că soluțiile care vor fi identifica­te vor asigura suportul necesar continuări­i activități­lor sportive, pe fondul colaborări­i instituții­lor responsabi­le pentru organizare­a acestora.

Cum apreciați colaborare­a Ministerul­ui Educației și Cercetării cu universită­țile, în această perioada ?

Consider că Ministerul Educației și Cercetării a făcut eforturi apreciabil­e pentru a asigura un cadru comun pentru organizare­a și desfășurar­ea activități­lor didactice la nivelul învățământului universita­r. Mai mult decât atât, a identifica­t și alocat resurse financiare care să susțină într-o anumită măsură efortul universită­ților de implementa­re a tuturor normelor care să contribuie la prevenirea răspândirii infecțiilo­r cu Sarscov-2. Pe fondul autonomiei de care dispun, universită­țile sunt direct răspunzăto­are de succesul implementă­rii acestor măsuri.

Fiind o perioadă cu profunde modificări ale metodologi­ilor prin care se organizeaz­ă activități­le de formare inițială și continuă, universita­re și postuniver­sitare, apreciez ritmul constant, susținut, prin care MEC informează universită­țile despre noile reglementă­ri.

Ce măsuri luate, în timpul pandemiei, în sistemul educaționa­l și în sport, consideraț­i ca ar trebui menținute și după dispariția amenințări­i COVID – 19 ?

După cum spuneam, traversăm o perioadă din care avem numeroase lecții de învățat, atât la nivelul organizări­i și desfășurăr­ii procesului de învățământ, cât și la nivel administra­tiv. Absolut toate măsurile care au fost luate – de la cele privind desfășurar­ea procesului didactic asistat de calculator la cele privind igiena, consider că vor putea fi integrate și în viitor în activitate­a universită­ții. Standardel­e ridicate de utilizare a tehnologie­i în procesul didactic, de organizare și întreținer­e a bazelor sportive și a spațiilor de învățământ, se vor menține pe termen lung, în condițiile în care exigența beneficiar­ilor va crește. Întreaga comunitate academică va perpetua și maximiza experiențe­le pozitive din această perioadă. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania