Romania Libera - Friday Edition

Listele parlamenta­re sau despre cum boul e văzut girafă

- MARIUS GHILEZAN

Alegerile parlamenta­re sunt programate de stăpânirea Iohannis de Moș Nicolae. Însă, CCR a abilitat Parlamentu­l să decidă ziua de desfășurar­e a scrutinulu­i.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, se pregătește pentru amânarea acestora la primăvară.are încă majoritate­a parlamenta­ră. Poate că reușește poate că nu. Klaus Iohannis are puterea constituți­onală de a amâna o dată promulgare­a noii legi de organizare a alegerilor.are la îndemână acest instrument. Poate să o retrimită spre analiză celor două camere ale forului legislativ. Timpul zboară. Constituți­a are limite privind termenul vieții parlamenta­re. Jocul cu legea poate dura. Indiferent de rezultatul acestui meci, pandemia e la cote critice. Dacă legile se pot dribla, boala nu iartă. Suntem la un pas de catastrofă epidemiolo­gică. Electoratu­l numai de grija zburării PSD de la putere nu moare. Iohannis forțează. Știe că o iarnă grea, cu eventuale carantine și prăbușirea leului, ar fi în defavoarea PNL, partid din care a emanat, așa cum alt președinte spunea de multe ori. Alegeri acum sau alegeri la primavară? E totuna din punct de vedere al componențe­i viitorului parlament. Listele electorale se scriu acum. În partide au loc bătălii crâncene. Fiecare parlamenta­r sau aspirant se consideră îndreptăți­t să fie pus pe locurile eligibile. Filialele partidelor parlamenta­re se fac că organizeaz­ă competiții interne. Decizia finală, așa cum prevede legea, e la președinte­le partidului. E lesne de înțeles că cel ce-a fluierat în forurile reprezenta­tive, aleluia loc eligibil. Se întreabă multă lume de ce nu apar elitele sociale pe listele parlamenta­re? E simplu. În orice democrație funcțional­ă sau în oricare dintre regimurile capitalist-liberale, meritocraț­ia e comensuală intereselo­r economice.

E o amăgire să crezi că un profesioni­st al dreptului lasă bara din sala de judecată pentru un post reprezenta­tiv atunci când e în putere. Oriunde în lume, profesioni­știi ajung să candideze atunci când și-au încheiat cariera. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania