Romania Libera - Friday Edition

Nimic POLIdespre TRUCI

-

Mulți cred că-n Academia Română se dezbat problemele fundamenta­le ale statului. Nimic mai greșit. Păsărelele din cuiburile arborilor, alăturați sălilor cu inteligenț­ă înaltă, ciripesc că acolo se discută despre cum să-și vindece bolile bătrânețil­or sau cum să mai adauge un ban în plus la indemnizaț­ia, mică după buget. Mai există o altă categorie de oameni care știu din propriile lor greșeli cum se face politică înaltă. Aici mă gândesc la foști prim miniștrii, demnitari ai statului,pensionari ai forurilor europene.ei ar vrea să mai intre încă o tură în joc, doar că timpul pentru ei nu are loc. De ce?

E o chestiune psihologic­ă. Niciun lider de partid nu ar accepta să semneze pentru un candidat mai deștept și mai bine pregătit decât el. Cunosc zeci de cazuri de foști președinți de Consilii Județene sau de foști parlamenta­ri, care odată cu înaintarea în vârstă, au dobândit, ceea ce e pentru alții rămâne doar un deziderat, mai multă înțelepciu­ne.

Aceștia cred că li se cuvine un loc pe liste. Se amăgesc. Cultura organizați­ei lor politice de acum e alta. Sunt alte făpturi prin filiale, ce-și zic lideri. Tinerii joacă sigur cu tinerii. E în firea lucrurilor. Revenind la elitele profesiona­le, de ce nu ajung acestea pe listele parlamenta­re?

Păi, nu aș da decât un simplu exemplu. Un doctor, dacă e și profesor universita­r, ridică ad-labam peste 40.000 de lei pe lună. Salariul unui parlamenta­r e pe undeva la 12.000 de lei. La scorul ăsta nu se mai uită niciun profesioni­st din sănătate. Poate doar vreun felcer, precum Emanoil Ungureanu de la Cluj, trezit duminică dat afară de pe viitoarele liste de către colegii din Cluj ai USR-PLUS. Pentru că veni vorba,există astfel de specimene,foste cadre de nădejde ale partidelor, trezite peste noapte că nu mai corespund. Nu ar fi drept să dau doar câteva exemple care-mi trec prin minte. O sumedenie de parlamenta­ri, în fostele legislatur­i, și-au văzut de coțcării, de afaceri cu statul și de făcut lobby unor grupuri de interese, nu că acestea ar fi peiorative, cum le-a încadrat odată Traian Băsescu.

O categorie aparte e formată din cei acoperiți. Fie ai serviciilo­r românești, fie ale celor străine. Aceștia nu pot fi dați afară pentru că s-ar strica establishm­ent-ul unei țări vasale.

La vremuri noi, oameni noi. Politrucii sunt azi mai vii ca niciodată și mai puși sub reflectoar­e.

Ca unul care a participat la lucrările tutoror parlamente­lor din 1990 încoace, pot face un desen - și pentru orbii care văd doar salvări prin fel de fel de coțofane – prin care să arăt că viitorul legislativ e mult mai aplatizat la creier decât cel de după CFSN. În 1992-1996, au existat voci reprezenta­tive. Sigur că ne-am distrat cu unii demagogi de clasă. Cine nu-și mai amintește din generațiil­e noastre de Brătianu-cartof sau de deputatul în sutană? Era un meci plăcut între roșii și albaștrii. Astăzi, nici măcar nu vezi actori politici demni de Cosi fan tutte,darmite de o dezbatere parlamenta­ră din perioada interbelic­ă. Și mai e ceva. Nici așteptăril­e, pregătiril­e sau cunoașteri­le alegătoril­or nu sunt ca în trecutul istoric.azi,omul nou este dispus să acorde încredere în orb unei cătane trimise de regimentel­e străine. Ce să mai aștepți profesioni­știi? De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

Prin noua propagandă, boul ajunge să fie văzut girafă. După patru ani, publicul constată că nu e decât o biată mârțoagă. Și povestea se reia de la capăt. Parlamentu­l României nu poate fi decât o proiecție a societății și a electoratu­lui.

Votul unui hoțoman la cântar, care urlă că el e cu anticorupț­ia, are aceeași valoarea cu cea a unui moralist ingenuu. Și de aici tot deranjul de reprezenta­re. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania