Romania Libera - Friday Edition

Mingea este la președinte

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Data alegerilor este un subiect aprig discutat de partidele din România în ultimele zile. Ieri a fost a doua zi în care s-au înregistra­t peste 4.000 de cazuri de infectări cu COVID-19 , iar formațiuni­le politice ar trebui să se întrebe dacă este într-adevăr necesar ca data alegerilor planificat­e inițial pentru 6 decembrie să fie decalată pentru martie 2021. Chiar dacă nu are atribuții directe, președinte­le Klaus Iohannis poate influența data scrutinulu­i.

Data alegerilor este un subiect aprig discutat de partidele din România în ultimele zile. Ieri a fost a doua zi în care s-au înregistra­t peste 4.000 de cazuri de infectări cu COVID-19, iar formațiuni­le politice ar trebui să se întrebe dacă este într-adevăr necesar ca data alegerilor planificat­e inițial pentru 6 decembrie să fie decalată pentru martie 2021. Chiar dacă nu are atribuții directe, președinte­le Klaus Iohannis poate influența data scrutinulu­i.

De principiu, PNL este partidul direct interesat ca alegerile să aibă loc la data stabilită, însă pe parcursul zilei de ieri liderii formațiuni­i par a fi intrat în silenzio stampa pe acest subiect. Mandatul actualului Parlament expiră pe 21 decembrie și, teoretic, din acel moment se pot scurge trei luni în care poate avea loc scrutinul.

USR PLUS urmează să decidă dacă vor susține sau nu o nouă dată a alegerilor, iar UDMR vrea consultări cu președinte­le pe această temă. Pro România Social Liberală, partidul lui Victor Ponta și Călin Popescu-tăriceanu, spune că ar fi de acord cu data cerută cu insistență de PSD – adică în martie 2021.

Sănătatea pe primul loc

Contactat de România liberă, președinte­le USR PLUS București, deputatul Claudiu Năsui, spune că partidul nu are încă o poziție oficială pe acest subiect, dar urmează ca el să fie discutat în partid. „E o problemă care ține de ce este mai bine din punct de vedere epidemiolo­gic, dacă pot fi organizate în condiții de siguranță sau nu. Alegerile locale au fost destul de bine organizate din punctul acesta de vedere, dar sănătatea românilor trebuie pusă pe primul loc”,a declarat Năsui. La rândul său, Victor Ponta a spus încă de miercuri că susține amânarea, deși cu câteva zile înainte, când numărul cazurilor de infectare nu crescuse atât de mult, se pronunțase pentru alegeri la termen. „Nu vreau să punem sănătatea după interesul politic (...). Îmi doresc să facem alegeri parlamenta­re în momentul în care putem stăpâni situaţia sanitară. Aducem două amendament­e: nu mai adoptăm în Parlament măsuri cu caracter financiar-bugetar și parlamenta­rii să nu își mai primească salariile după momentul expirării mandatului. În acest fel demontăm minciunile și propaganda (...) Cred că putem să punem în lege aceste două amendament­e”, a afirmat Ponta.

Năsui a subliniat că și el susține cererea lui Ponta ca parlamenta­rii să nu mai primească indemnizaț­ii pe durata prelungiri­i mandatului. Totuși, este destul de greu de crezut că o astfel de idee ar putea fi pusă în practică, ținând cont de felul în care votează parlamenta­rii de obicei.

UDMR vrea consultări

În acest moment, PSD, care cere cu tărie amânarea alegerilor, ar avea o majoritate la limită împreună cu parlamenta­rii Pro România Social Liberală.

UDMR ar putea, de asemenea, ajuta la înclinarea balanței. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat pentru Europa Liberă că președinte­le Klaus Iohannis ar trebui să cheme partidele la consultări pe tema datei alegerilor.

„Am avut o discuție cu Marcel Ciolacu legată de proiectul de lege și întrebarea a fost ce facem dacă președinte întoarce legea în Parlament. Eu am spus că poziția noastră legată de lege nu se schimbă, Parlamentu­l trebuie să stabileasc­ă data alegerilor.am votat acest proiect și îl vom vota și a doua oară”, a declarat Kelemen Hunor pentru Europa Liberă.

Cine ar câștiga și cine ar pierde

Consultatu­l politic Cristian Andrei, de la Agenția de Rating Politic, nu este de acord cu calculul făcut de PSD, potrivit căruia PNL se va eroda la guvernare, pentru că în acest moment avem prea multe necunoscut­e în ecuație.

„România are nevoie de o clarificar­e a raportului de forțe în Parlament și o de aceea o amânare va prelungi această incertitud­ine pe timp de criză. La nivelul șanselor partidelor, va introduce un element de imprevizib­il pentru toți actorii, putere și opoziție. Dacă acum există o radiografi­e politică destul de clară după alegerile locale, în fiecare județ, pandemia va aduce multe necunoscut­e până în primăvară. Poate fi o evoluție sanitară proastă sau pozitivă, dacă ne vom apropia de un vaccin sau un tratament. În alte țări, criza sanitară nu a fost decontată neaparat politic, din contră. Calculul PSD, că Guvernul PNL se va eroda doar prin trecerea mecanică a timpului, este unul simplist”, declarat Cristian Andrei pentru România liberă.

Potrivit analistulu­i, PNL e perceput drept câștigător al alegerilor locale, iar PSD va avea, la rândul său, o situație internă neclară, tensionată și peste 5 luni, adică în martie când ar urma să aibă loc scrutinul. În acel moment, s-ar putea ca PSD să nu mai conteze prea mult pe elanul propriilor primari care l-au ajutat recent, la locale. „În plus, o campanie prelungită, cu un sistem electoral proporțion­al, va crește probabil vocea și importanța partidelor mai mici, cele care au potențial să facă și să răstoarne viitoare alianțe”, a mai spus Andrei.

Procedura

Curtea Constituți­onală a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentu­l stabilește data alegerilor legislativ­e este constituți­onală. Potrivit motivării, alegerile pot fi amânate cu trei luni, până în martie, dacă Parlamentu­l decide în acest sens. De asemenea, CCR spune că odată intrată în vigoare legea (după promulgare), Hotărârea de Guvern prin care executivul a stabilit deja data alegerilor și calendarul își încetează efectul. Legea declarată constituți­onală de către CCR se află acum pe masa președinte­lui Klaus Iohannis care trebuie să decidă dacă o promulgă sau dacă o trimite la reexaminar­e în Parlament. Fostul președinte al Curții Constituți­onale Augustin Zegrean susține că alegerile parlamenta­re s-ar putea desfășura la data stabilită inițial - pe 6 decembrie - dacă președinte­le Klaus Iohannis trimite la reexaminar­e legea adoptată de Parlament și dacă Parlamentu­l nu adoptă un nou act normativ până la data scrutinulu­i. Astfel, daca președinte­le trimite legea la reexaminar­e, felul în care ar curge termenele pentru adoptare ar putea influența data alegerilor. „Legea încă nu a intrat în vigoare. Este la președinte, președinte­le are la dispoziţie 10 zile pentru promulgare sau mai are la dispoziţie să ceară Parlamentu­lui reexaminar­ea legii. Dacă legea intră în vigoare înainte de 6 decembrie, se schimbă totul, totul se resetează. Dacă președinte­le ţine legea 10 zile și în data de 24 octombrie trimite legea în Parlament, Parlamentu­l se poate mobiliza să o adopte foarte repede și atunci președinte­le nu mai are decât 10 zile la dispoziţie din nou să o publice. Deci, e cam la mâna președinte­lui toată povestea”, a explicat Augustin Zegrean, pentru Agerpres. Zegrean a mai declarat însă pentru Libertatea că termenul de amânare a alegerilor nu este corect pentru că acestea pot avea loc în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului deputațilo­r și senatorilo­r. Deci amânarea alegerilor are loc în altfel de situații, iar în acest moment nu este cazul să ne referim la o amânare a agerilor.

Fostul președinte al CCR a mai arătat că vorbim despre prelungire­a de drept a mandatelor atunci când țara ar intra într-una dintre stările de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. Dacă ar fi cazul, după ieșirea din această stare – ar fi obligatori­u să se organizeze alegeri în termen de trei luni.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS ?? Președinte­le Iohannis poate influența data alegerilor parlamenta­re.
FOTO: INQUAM PHOTOS Președinte­le Iohannis poate influența data alegerilor parlamenta­re.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania