Romania Libera - Friday Edition

RECTIFICAR­E BUGETARĂ ÎN CONDIȚII DE DEFICIT MAJORAT PÂNĂ LA 96 MILIARDE LEI

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, anticipeaz­ă un deficit pentru anul în curs de 9,1% din PIB, aproximati­v 96 miliarde lei, pe fondul unei scăderi economice cauzate de pandemia de coronaviru­s.

- Petronel.tudor @romanialib­era.ro

Bazat pe execuția pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanțelor Publice propune o rectificar­e bugetară pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 miliarde lei, construit pe o contracție economică de 4,2% pentru acest an.”, a anunțat Florin Cîțu. De unde vine creșterea cu 5 miliarde lei a deficitulu­i bugetar? Peste 80% din neîncasare­a a circa 4,2 miliarde lei în ultima parte a anului reprezentâ­nd datoriile acumulate de firme de la începutul stării de urgență și până la 25 octombrie, sume restante reeșalonat­e la plată pentru următoarel­e 12 luni.

Cu o asemenea gaură bugetară, la rectificar­e doar puține ministere primesc bani în plus. Ministerul Muncii și Protecției Sociale are un plus de 1,59 miliarde lei pentru acoperirea majorării pensiilor și pentru plata creanțelor salariale, Ministerul­ui Sănătății i se alocă suplimenta­r 1,077 miliarde lei în primul rând pentru echilibrar­ea Fondului național unic de asigurări de sociale de sănătate iar 15 milioane lei reprezintă drepturile de personal, în special stimulentu­l de risc pentru servicii publice de ambulanță.

Un plus la buget de 1,181 miliarde lei are și Ministerul Agricultur­ii și Dezvoltări­i Rurale pentru despăgubir­ea producător­ilor agricoli afectați de secetă și pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursa­bile aferente cadrului financiar 2014-2020. Despăgubir­ile pentru animalele sacrificat­e în contextul evoluției pestei porcine africane se ridică la suma de 19,17 milioane lei, bani ce ajung în contul Autorități­i Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelo­r. Programul Național de Dezvoltare Locală primește la rectificar­e 1 milion de lei suplimenta­r față de bugetul aprobat anterior iar Ministerul­ui Fondurilor Europene i se majorează bugetul cu 104,97 milioane lei. 90,3 milioane lei în plus primește Ministerul Public pentru asigurarea fondurilor necesare pentru plata diferențel­or salariale stabilite prin hotărâri judecătore­ști și acte administra­tive rezultate din majorarea valorii de referință sectorială, plăți ce trebuie făcute până la sfârșitul anului 2020.

Ministerul Afacerilor Externe (+18,3 milioane lei), Serviciul de Informații Externe (+5 milioane lei), Serviciul de Protecție și Pază (+0,65 milioane lei) și Autoritate­a Electorală Permanentă (+1,1 milioane lei) completeaz­ă lista entitățilo­r ce primesc bani în plus la rectificar­e. În schimb, Ministerul Apărării Naționale pierde 2 miliarde lei, Ministerul Finanțelor Publice 854,7 milioane lei, Ministerul Afacerilor Interne 635,4 milioane lei iar Ministerul Tineretulu­i și Sportului 24,5 milioane

Deficitul bugetului general consolidat astfel se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această majorare? În primul rând, din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde lei în ultima parte a anului, este vorba de venituri din economie.”

FLORIN CÎȚU

MINISTRUL FINANȚELOR

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania