Romania Libera - Friday Edition

Despre tragedia de la Piatra-neamț și despre sistemul nostru medical

-

„Dumnezeu să-i odihnească” pe cei care au pierit în gravul accident de la Spitalul Județean Neamț! O tragedie așa cum a fost cea de la Spitalul Clinic de Obstetrică-ginecologi­e „Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitat­ea Giulești). Mulți dintre cei care scriu despre acest eveniment amintesc și de Clubul Colectiv, dar eu nu voi include acel accident aici pentru că nu a avut loc într-un spital. Chiar dacă și acea tragedie a pus grav sub semnul întrebării capacitate­a de funcționar­e a sistemului medical românesc.

Înțeleg și aprob pe deplin indignarea care a cuprins, din nou, societatea. Spitalul este un spațiu special dedicat tratamentu­lui și vindecării oamenilor, are un rol vital în viața oricărei comunități, iar orice efort care poate crește standardul de îngrijire al paciențilo­r trebuie făcut. În mod normal, în medicină nu este loc de negociere, iar fatidica expresie „merge și-așa!” – care nu-și are locul nicăieri! – aici cu atât mai mult nu încape.

Pe de altă parte, medicii sunt profesioni­știi vindecării fizice și psihice, instruirea lor este extraordin­ar de complexă, iar dedicarea lor ar trebui să fie totală. Iar din experiența mea de medic, profesor universita­r și manager în sistemul medical, știu că cei mai mulți dintre practicanț­ii acestei meserii nobile așa și sunt. Și totuși, ceva se întâmplă rău în sistemul medical românesc. Ceva nu merge, iar o „ratare” în sistemul medical poate produce consecințe extrem de grave. Nu suntem la un meci de fotbal unde atacantul ratează și trimite mingea peste poartă, ci în spital, în saloane, în camera de gardă, în sala de operații, la ATI etc.

Funcționar­ea fiecărui segment dintr-un spital este guvernată de legi, reguli, ordine de ministru sau protocoale medicale. Nimic nu este lăsat la voia întâmplări­i. Și-atunci, ce s-a întâmplat la Piatra-neamț?

Doar anchetator­ii pot spune limpede ce s-a întâmplat la spitalul din Piatra-neamț!

Oricâtă cerneală ar consuma jurnaliști­i sau politicien­ii, doar anchetator­ii și experții pot explica ce s-a întâmplat acolo. Accidentul, pentru că despre un accident vorbim, are o caracteris­tică importantă (dacă îmi dați voie să spun astfel): nu are în spatele său nicio intenție rea! Șirul lung de invective și acuzații care încarcă hârtia și internetul nu sunt decât reacții oribile ale unor oameni pasionați doar de ei înșiși și de interesele lor, cel mai adesea politice. ■

 ??  ?? PROF UNIV DR ALEXANDRU VLAD CIUREA
PROF UNIV DR ALEXANDRU VLAD CIUREA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania