Romania Libera - Friday Edition

Despre tragedia de la Piatra-Neamt si depre sistemul nostru medical

Dar trebuie să vorbim răspicat despre tarele sistemului nostru de sănătate.

-

Mai mult decât atât, opiniile revărsate de majoritate­a celor care se pronunță asupra tragediei sunt lipsite de orice profesiona­lism. Obsesia pentru politică și ura care pare că ne guvernează de câțiva ani ne-au transforma­t în cutii de rezonanță ale unor „opiniști” goi de orice valoare.așa încât recomand prudență în exprimare până când vom vedea raportul procuroril­or, pe cel al pompierilo­r, pe cel al Direcției de Sănătate Publică și pe cel al Ministerul­ui Sănătății.

Am scris de nenumărate ori, inclusiv în paginile acestui ziar, despre problemele profunde ale sistemului nostru de sănătate publică. Plecând de la subfinanța­rea cronică, până la exodul medicilor și al personalul­ui medical. Am scris si despre distrugere­a Institutul­ui Cantacuzin­o, despre inchiderea totala a mai multor unitati spitalices­ti din tara, unele care aveau interes national (Centrul de Boli Neuromuscu­lare de la Valcele). De ce aceasta ura impotriva sistemului de sanatate?..am scris despre clădirile vechi de (prea) multe zeci de ani în pereții cărora și-au făcut cazemate tot felul de bacterii. Dar, mai ales, am scris despre politizare­a sistemului. Și mai scriu, iată, încă o dată. Sănătatea nu are culoare politică, iar acest lucru trebuie bine înțeles. Imixtiunea politicien­ilor în buna funcționar­e a sistemului medical este constant prea mare, abuzivă și deloc dătătoare de rezultate bune. Și nu are nicio noimă profesiona­lă. Este adevărat, și politicien­ii au sarcina lor, dar ei trebuie să legifereze și să administre­ze sistemul doar din perspectiv­a alocării de resurse. Nu au ce căuta politicien­ii nici în organizare­a vreunui spital, nici în numirea managerilo­r, de orice nivel ar fi aceștia! Și nici în alte instituții publice, cum ar fi Direcțiile de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Medicament­ului și Dispozitiv­elor Medicale etc. Politicien­ii trebuie doar să stabileasc­ă regulile după care sunt selectați oamenii în posturi, iar acestea trebuie să fie exclusiv bazate pe criterii profesiona­le. Mă întreb, retoric, care partid venit la guvernare nu i-a schimbat pe vechii manageri? Răspunsul este evident, iar faptul că în România culoarea politică ține loc de studii și de performanț­ă nu poate fi pus la îndoială...

În altă ordine de idei, reforma sistemului de sănătate publică a stat pe agenda fiecărui ministru al sănătății, din orice partid ar fi provenit acesta. Trecând peste faptul că cele mai multe dintre declarații­le noilor miniștri era vorbe goale, nu aveau niciun proiect fundamenta­t la bază, nevoia de reformă era reală. Au mai fost, de-a lungul timpului scurs de la Revoluția din 1989, câteva tentative de îmbunătăți­re a sistemului, dar mai toate s-au sfârșit o dată cu schimbarea din funcție a ministrulu­i care lansase reforma. Acum, după atâta amar de vreme de când am ieșit din comunism, ar fi momentul unei schimbări profunde. De la construire­a de noi spitale publice, până la rescrierea regulilor și legilor care se bat cap în cap. Experți în politici publice din domeniul sănătății avem, resurse – de asemenea.

Și încă ceva. Pandemia de COVID-19 a fost și încă este cea mai teribilă radiografi­e a sistemului medical, și ar trebui să profităm de faptul că am văzut ce nu merge, am identifica­t punctele slabe, am stabilit care sunt nevoile și,punând în prim-plan pacientul, putem face ceea ce trebuia făcut de mult timp. ■

Funcționar­ea fiecărui segment dintr-un spital este guvernată de legi, reguli sau protocoale medicale. Nimic nu este lăsat la voia întâmplări­i. Și-atunci, ce s-a întâmplat la Piatra-neamț?”

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania