Romania Libera - Friday Edition

Sănătatea trebuie depolitiza­tă, nu privatizat­ă!

- Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea

Bătălia cu pandemia de COVID-19,DAR și recentele tragedii din mai multe spitale au arătat, din nou, că sistemul de sănătate românesc este mult prea fragil, ca să folosesc un cuvânt mai elegant,față de nivelul optim de funcționar­e în secolul 21 într-o țară membră a Uniunii

Europene. Subfinanța­t,neglijat,cu probleme grave,dar ignorate,sistemul funcționea­ză doar pentru că sunt oameni devotați – medici, asistenți,personal medical – care reușesc adesea să facă minuni (până când?).

Am spus-o de multe ori: omul sfințește locul! Dar iată că oricât de priceput ar fi un medic, ca și un inginer în construcți­i sau un mecanic auto,fără resurse suficiente nu poate „acoperi” toate nevoile paciențilo­r. Iar pacienții, dincolo de personal medical și tratament,au nevoie și de căldură în saloane, de curățenie, de condiții civilizate pentru perioada internării într-o unitate medicală. , dar și la manageri de companii sau conducător­i de instituții.inclusiv la cele din sistemul de sănătate.

Unde sunt banii sănătății?

În mod evident, gestionare­a sistemului de sănătate revine Guvernului, mai exact, Ministerul­ui Sănătății. Sigur, și Parlamentu­l are un rol, mai sunt și alte instituții, cum este CNAS, dar Ministerul

este primadona sistemului. Cred că nimeni nu poate spune câți miniștri ai sănătății a avut România în ultimii 31 de ani fără o documentar­e amănunțită, pentru că au fost mult prea mulți.în ansamblu,multitudin­ea de „reforme” propuse de fiecare ministru în parte s-a terminat prost. Mă refer la subfinanța­re, legislație deficitară, lipsa unei viziuni integrate, bâlbâielil­e din zona asigurăril­or publice de sănătate, corupție și, mai ales, politizare­a funcțiilor. Niciuna dintre marile teme ale sănătății nu a fost tratată corect.iar unul dintre lucrurile fundamenta­le care determină buna

funcționar­e a sistemului sunt, evident, banii.

Unde sunt banii sănătății? O întrebare de o mie de puncte, la care nimeni nu poate răspunde corect. Da, se pot vedea niște sume mari în proiectul de buget.dar a „vedea” banii înseamnă ca tu, asigurat, care ai fost obligat și ai plătit ani de zile o contribuți­e pentru sănătate fără să fi fost vreodată bolnav să știi ce s-a întâmplat cu banii tăi!

Lipsa de transparen­ță naște monștri!

În momentul în care bugetul CNAS s-a „integrat” în marele buget național, a dispărut orice urmă de transparen­ță. Poate că banii colectați nu ajung, și este nevoie de infuzie de la buget. Poate că sunt prea mulți și se mai mută prin alte părți. Sau poate sunt cheltuiți la grămadă, în funcție de cum vin notele de plată.nicicum nu este corect!

Lipsa de transparen­ță este strâns legată de numirile pe criterii politice, la orice nivel ne-am referi. Un om numit politic nu va funcționa ca un profesioni­st desăvârșit, ci ca unul dator să mulțumeasc­ă exigențele șefilor care l-au numit. Va căuta să îl servească pe „feudal”. Iar de aici până la actele de corupție din sistem – și nu mă refer la atențiile date infirmiere­lor,asistentel­or sau medicilor – ci la achiziții, construcți­i, reabilităr­i etc, nu este decât un pas.istoria recentă a sistemului medical este plină de „aventuri” din categoria Hexipharma. Mai țineți minte,nu-i așa!?...

Privatizar­ea nu este o soluție!

Insist asupra acestui subiect pentru că am citit o serie de articole despre o astfel de posibilă soluție. Nu știu ce are de gând să facă ministrul de acum al sănătății, dar privatizar­ea nu ar reprezenta în acest moment decât o reorganiza­re a banilor (probabil, mult mai judicioasă decât este acum),dar în folos privat. Pentru profit, și cu riscul de a ajunge în situația ca pacienții români, mai ales cei cu posibilită­ți materiale reduse, să acceseze mai greu serviciile de sănătate publice. Pe de altă parte, modelul general european al sistemelor de sănătate este bazat pe solidarita­te și are susținere publică (a statului). Bineînțele­s, tot din banii noștri, ai tuturor. Dar nu putem trece la un model de tip american din simplul motiv că suntem altfel, suntem europeni,iar pragmatism­ul nu are loc, așa ca în SUA,ÎN sistemul medical. Da, putem fi pragmatici altfel. Eliminând relațiile de tip feudal din sistem. Transparen­tizând la maximum sistemul. Încredințâ­nd răspunderi­le managerial­e pe criterii de competență.iar pe lângă toate acestea, statul trebuie să își asume responsabi­litatea construiri­i de noi unități medicale și a reabilităr­ii celor care, aflate în suferință, mai pot fi și merită reabilitat­e. Înnoirea sistemului din această perspectiv­ă nu mai poate întârzia, iar resurse sunt suficiente – de la bugetul de stat, la fondurile europene.

Este loc suficient și pentru medicina privată.

Știu exact ce spun, conduc secția de neurochiru­rgie a unui foarte bun spital privat. Dar medicina în regim privat are un public dedicat, care își poate permite să plătească pentru condiții mai bune. Dar noi vorbim aici despre sistemul public de sănătate și despre interminab­ila condiție de cenușăreas­ă a acestuia. Revenind la sistemul privat, trebuie spus că filozofia acestuia este bazată pe eficiență. Proprietar­ii afacerilor private de sănătate știu că nu pot face profit dacă nu asigură condiții bune și servicii de calitate. Aceștia au investit în aparatură modernă și oferă condiții de tratament foarte bune, dar costurile sunt mari. Ceea ce este însă important, aceștia își selectează managerii ca să facă performanț­ă.

Același lucru trebuie să se întâmple și în sistemul public. Dar aici performanț­a se măsoară diferit.acolo unde managerii sunt de calitate, sunt performanț­e. Am mai dat aceste exemple, le repet: Spitalul Orășenesc Moinești, Institutul de Oncologie Cluj-napoca, Clinica de Neurochiru­rgie din Iași, Spitalul Județean din Baia Mare, Spitalul Clinic „Carol Davila” București. Dar aceste exemple nu sunt suficiente pentru a îmbunătăți tabloul general.

Un transfer de bune practici de la sistemul privat la cel public ar putea îmbunătăți lucrurile.

Operatorii privați din sănătate sunt insensibil­i la influențel­e politice, iar bunele practici din unitățile medicale private pot fi adoptate cu ușurință și de către managerii spitalelor publice. Iar acestea țin de mai multe repere: în sistemul de stat, autoritate­a are conotație „feudală” (ține de persoane, și nu de reguli), calitatea serviciilo­r este direct dependentă de manager,iar medicii nu se implică (sau nu sunt lăsați să se implice) în procesele de organizare a spitalului. În sistemul privat, banii sunt alocați clar, în funcție de obiective, autoritate­a se manifestă prin regulament­e stricte, protocoale medicale la vedere, iar personalul medical este implicat și responsabi­l cu eficientiz­area activități­i. În unitatea de stat, răspundere­a se disipează relativ ușor.în cea privată,răspundere­a este clar stabilită.cine greșește,plătește! Și așa mai departe,putem face o listă lungă de deosebiri, dar și de soluții care pot fi implementa­te, așa ca în sistemul privat, în cel public.

Dar cel mai important pas pentru intrarea în normalitat­e a sistemului public de sănătate îl reprezintă depolitiza­rea acestuia!

Un om numit politic nu va funcționa ca un profesioni­st desăvârșit, dar ca unul dator să mulțumeasc­ă exigențele șefilor care l-au numit. Va căuta să îl servească pe „feudal”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania