Romania Libera - Friday Edition

Cine are interesul să avem în românia legi proaste

Nicușor Dan a convocat o ședință a Consiliulu­i General, pe a cărei ordine de zi se află și suspendare­a unor Planuri de Urbanism emise de primăriile de sector.

-

mihai.diac @romanialib­era.ro

Primăria Capitalei a anunțat că astăzi, 26 februarie, se va ține o ședință a Consiliulu­i General al Municipiul­ui București (CGMB). Ordinea de zi include câteva proiecte de suspendare a unor Planuri de Urbanism Zonal (PUZ) elaborate de Primăriile Sectoarelo­r 2, 3, 4, 5 și 6. Aceste Puz-uri fuseseră aprobate de Primăria Capitalei între anii 2018 – 2020. Deci Nicușor Dan vrea să anuleze aprobările date de Gabriela Firea în perioada cât a fost primar general. Puzurile ar putea fi suspendate prin votul membrilor CGMB, dar nu se știe încă dacă se va merge pe o variantă de suspendare de doi ani, cum era trecut în proiectele de pe ordinea de zi a ședinței de azi, sau se va decide o suspendare mai blândă, de numai câteva luni, ținând cont că intenția lui Nicușor Dan a fost deja criticată de unii primari de sector. Consiliul General al Capitalei este cel care, dacă va suspenda Puz-urile, “va orienta oraşul către o dezvoltare sustenabil­ă”, este de părere Nicuşor Dan.

Primarul general, Nicuşor Dan, consideră „absolut scandalos” faptul că, în baza Puzurilor din Sectoare, „sute de hectare de spaţiu verde” ar urma să devină zone construibi­le, deci cu un potențial imobiliar foarte tentant. Nicuşor Dan, fost activist al societății civile, atrage atenția că e nevoie de aceste spații verzi, întrucât în Bucureşti zeci de mii de copii au probleme respirator­ii şi zeci de mii de vârstnici suferă de afecţiuni cardio - vasculare ca urmare a poluării atmosferic­e. În replică, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, susține că PUZ din Sectorul 3 este contestat în Justiție tocmai pentru că nu permite transforma­rea actualului Parc IOR în teren imobiliar.

Potrivit Asociaţiei Investitor­ilor în Real Estate din România, în Bucureşti sunt în lucru proiecte de 3,5 miliarde de euro referitoar­e la birouri, hoteluri şi locuințe, care ar trebui să fie gata până în anul 2023.

“Există voci răutacioas­e, care vorbesc pe la toate colțurile acestui oraş, că de fapt sub umbrela generoasă a salvării spațiului verde s-ar ascunde nişte interese mult mai pământeşti şi foarte financiare. Pe scurt, desființar­ea Puz-urilor de sectoare va atrage după sine câțiva ani în care oricine va avea de construit ceva în Capitală o să meargă cu jalba în proțap fix la Primăria Capitalei”, a argumentat primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță.

O intervenți­e sinceră a avut primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone (cunoscut după tragedia de la Clubul Colectiv, când a demisionat de la Sectorul 4): “Avem nevoie ca investitor­ii să aloce fonduri pentru proiectele de aici, nu să fugă în alte țări europene!”, a declarat primarul Piedone.

Cer primarului general să retragă acest punct de pe ordinea de zi a ședinței, să pună mâna la treabă și să reușească să realizeze cât mai repede un PUG actual pentru Capitală”

robert Negoiță, Primarul Sectorului 3

Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie şi cele cinci Puz-uri de sector sunt apogeul acestui tip de urbanism. Am speranţa că CGMB o să dea un semnal şi o să pună capăt acestui tip de dezvoltare”

Nicușor DAN, Primarul general al capitalei

 ?? FOTO INQUAM ?? Politicien­ii n-au timp să repare legile proaste, ci preferă să facă slalom printre ele.
FOTO INQUAM Politicien­ii n-au timp să repare legile proaste, ci preferă să facă slalom printre ele.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania