Romania Libera - Friday Edition

Germania Scandalul Wirecard

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

• Șeful EY Germania a decis să demisionez­e pe fondul scandalulu­i Wirecard • Hubert Barth este în cărți să preia un nou rol la firma de audit Big Four

Șeful EY Germania, auditorul de lungă durată al firmei de plăți dezonorate Wirecard, este de așteptat să renunțe la acest rol, potrivit persoanelo­r familiare cu această chestiune. Hubert Barth, care a condus EY în Germania din 2016, este de așteptat să ocupe o altă poziție în cadrul companiei, au spus surse pentru Financial Times (FT), adăugând că plecarea sa din funcția de top ar putea fi anunțată încă de joi. Schimbarea trebuie însă semnată oficial la ședințele consiliulu­i de administra­ție din Germania joi, au transmis sursele familiariz­ate pentru FT.

Mișcarea preconizat­ă a lui Barth vine la o zi după ce EY a anunțat o reorganiza­re a operațiuni­lor sale în Europa de Vest, care va grupa întreprind­eri cu venituri combinate de 4.65 miliarde de dolari și 27.000 de angajați. În calitate de auditor de lungă durată al Wirecard, EY a fost supusă unei presiuni intense de când firma de plăți s-a prăbușit în insolvență într-una dintre cele mai mari fraude contabile din Germania. EY a emis anterior audituri necalifica­te pentru Wirecard timp de aproximati­v un deceniu.

Procurorii de la München au lansat anul trecut o anchetă penală asupra parteneril­or EY care se ocupau de auditurile Wirecard după ce instituția de supraveghe­re a Germaniei a depus o plângere penală, spunând că a găsit dovezi că și-ar fi încălcat îndatoriri­le profesiona­le. EY a negat orice acțiune greșită. În decembrie, a lovit înapoi împotriva organului de supraveghe­re al auditului, susținând că „în opinia noastră, nu ni s-a acordat suficient d reptul legal de a fi audiați în acest caz până acum”.

Sub conducerea lui Barth, EY a făcut progrese semnificat­ive î n G ermania corporativ­ă, câștigând cote de piață de la rivalii săi KPMG și PWC. Cu toate acestea, mai mulți clienți de prestigiu, inclusiv Commerzban­k, managerul de active Deutsche Bank DWS și creditorul de stat KFW s-au îndepărtat de EY în ultimele luni. În septembrie, președinte­le și directorul general al EY, Carmine Di Sibio, și-a exprimat „regretul” că firma s a nu a descoperit frauda mai devreme. El a spus că grupul contabil Big Four va „ridica semnificat­ivștacheta”în activitate­a sa de verificare. „Regretul” președinte­lui EY pentru eșecurile Wirecard în scrisoarea către clienți

Președinte­le global al EY și-a exprimat „regretul” că o fraudă la prăbușitul fintech german Wirecard nu a fost „descoperit­ă mai devreme” de către auditorii firmei sale. Carmine Di Sibio, care conduce EY din ianuarie 2019, le-a scris clienților într-o reacție împotriva grupului după ce nu a reușit să identifice o fraudă de 1,9 miliarde de euro la procesorul de plăți pe care l-a auditat timp de zece ani.

„Mulți oameni cred că frauda de la Wirecard ar fi trebuit să fie detectată mai devreme și înțelegem pe deplin acest lucru”, a scris Di Sibio în scrisoare. „Chiar dacă am reușit să descoperim frauda, regretăm că nu a fost descoperit­ă mai devreme.” Wirecard s-a prăbușit în iunie după ce a admis că nu existau 1,9 miliarde de euro în numerar. EY a semnat conturile Wirecard timp de 10 ani, în ciuda controlulu­i crescut al practicilo­r sale contabile din partea jurnaliști­lor și a unor investitor­i. Auditorii din biroul german al EY nu au solicitat informații cruciale despre cont de la o bancă din Singapore, unde Wirecard a susținut că deține sume mari de bani, care este o procedură de audit de rutină care ar fi putut descoperi frauda. O serie de investitor­i se pregătesc să dea în judecată Wirecard și EY, care sunt anchetate și de autorități­le de reglementa­re germane. Scrisoarea, a cărei copie a fost văzută de Financial Times, a fost furnizată parteneril­or EY din întreaga lume care gestioneaz­ă unele dintre cele mai mari audituri ale companiei și consultanț­ă în relațiile cu clienții. Scrisoarea a fost trimisă directoril­or superiori de la companiile cu care lucrează, în încercarea de a atenua consecințe­le reputațion­ale din rolul EY în scandalul Wirecard. „Actele coluzive de fraudă de la Wirecard au fost implementa­te printr-o rețea criminală extrem de complexă menită să înșele pe toată lumea - investitor­i, bănci, autorități de supraveghe­re, avocați anchetator­i și auditori medico-legali, precum și prin noi înșine”, a spus Di Sibio. „Interesul public necesită în mod clar să se facă mult mai mult pentru a detecta frauda în primele sale etape.”

El a spus că EY își va spori utilizarea tehnologie­i pentru a-și îmbunătăți auditul în urma scandalulu­i,inclusiv „utilizarea confirmări­lor electronic­e pentru probele de audit”, cum ar fi „potrivirea înregistră­rilor companiei privind tranzacții­le bancare cu cele furnizate EY de către bancă”.

EY va utiliza,de asemenea,mai multe date și informații de la terți în timpul auditurilo­r sale și va efectua verificări mai mari asupra „probității management­ului”, conform scrisorii. Toți auditorii EY vor primi, de asemenea, o pregătire anuală în contabilit­ate criminalis­tică.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania