Romania Libera - Friday Edition

Tânăr fermier, dublu jefuit la Pietroasel­e

Aaron Alexandru Ivan e găsit vinovat de poliție, după ce a fost jefuit

- marius.ghilezan @romanialib­era.ro

Aaron are 20 de ani. E student la două facultăți: Marketing ASE și Horticultu­ră. Locuiește cu părinții în București.

investit sume de bani considerab­ile în comuna Pietroasel­e, județul Buzău,cultivând viță de vie pe o suprafață de 10 ha. Anumite proiecte au fost implementa­te și cu ajutorul APIA.E în anul cinci de producție de struguri pentru vin. E ajutat de tatăl său.

Ce i s-a întâmplat poate fi din povestea “fugiți, cât vedeți cu ochii.” Dar până a explica pățania tânărului fermier, să prezentăm cadrul.

În urmă cu cinci ani s-a decis că viața lui se leagă de țară.asemenea puținilor copiii din capitală. “Când am ajuns în Pietroasel­e,unii săteni au fost extrem de prietenoși, iar alții ne-au privit ca pe niște intruși în comunitate­a lor.” Există foarte multă răutate în tot cea ce înseamnă împărțirea pământuril­or. Mulți văd afaceri imobiliare și nu dezvoltare­a de proiecte agricole. Comuna e la 20 de km de Buzău,povestește tânărul, proaspăt jefuit.

Unii sunt harnici. Îi luăm la săpat, tăiat,legat.

“Producem cam 30 de tone pe an de struguri din soiuri nobile: merlot, fetească neagră, riesling, chardonnay etc,” descrie băiatul mica lui afacere.utilajele le are în alt loc. “De când ne-am mutat acolo, am întâmpinat o grămadă de probleme cu cei din zonă.probabil i-am deranjat că achizițion­ăm terenuri în zona lor de interes”, se plânge Aaron.

Marți dimineața, când a ajuns pe camp,unde și-a ridicat două barăci, pentru depozitare­a substanțel­or necesare în agricultur­ă, a descoperit siderat că ambele erau sparte și absolut toți sacii cu îngrășămin­te au dispărut.a descoperit că pereții i-au fost tăiați.câteva sute de kg au făcut pași.

Evident că s-a dus la Poliția locală, ca orice cetățean normal. Polițiștii au venit la fata locului, realizând poze,luându-i o declarație.totul în condiții extrem de civilizate. Tânărul s-a oferit să caute și imagini de la camerele de vederi ale vecinilor care au ferme în jur.

A doua zi, după mai puțin de 24 de ore, a fost sunat de data aceasta de Șeful de Post al comunei Pietroasel­e,pe nume Iulian Zaman. Extrem de arțăgos, omul care ar fi trebuit să aibă asupra sa satârul legii,a scos cotorul cu amenzi și a început să scrie în el,de parcă oprise pe cineva în trafic și l-a prins fără centură. caz.acesta mi a spus ca oricum nu vom prinde hoțul. Încercând să-i explic că face o confuzie mare între mine - care sunt fermier persoană fizică - și firma pe care o administre­z, acesta nici nu a vrut să asculte, spunând că dacă nu vreau să iau procesul verbal,el oricum îmi dă amendă și e treaba mea ce fac”, ne-a mărturisit tânărul Aaron. Legea spune că bunurile trebuie securizate în condițiile unei societăți comerciale,numai că terenul,via și produsele agricole sunt pe persoană fizică. Ce ar fi trebuit tânărul să facă? Să-și ia o firmă de bodyguarzi? Să pună camere de luat vederi,care costă mai mult decât bunurile din barăci? Ierilasedi­ulpoliției­localenură­spundea nimeni.

Autorități­le se fac că plouă.

Asta în condițiile în care la televizor curg miliardele de euro, bani pentru reziliență.ce îi pasă hoțului că vin banii peste un cincinal? El se îndestulea­ză acum,acolo și tot timpul.“noaptea ca hoții,” vorba imnului tefelist.

Mii de spargeri rămân cu autori necunoscuț­i,fie că hoții sunt pe o labă cu polițiștii, fie că organele care ar trebui să aplice legea nu-i suportă pe cei mutați la țară.

Anul trecut pe vremea aceasta,autoritate­a Națională Fitosanita­ră, Direcția Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România,alianța Industriei Semințelor din România și Alianța pentru Agricultur­ă și Cooperare au demarat o campanie amplă de informare și avertizare privind măsurile de securizare ale depozitelo­r. Culmea, că în program, Inspectora­tul General de

“M-am prezentat la post,iar comportame­ntul acestuia a fost clar unul conflictua­l,aplicându-mi tot mie păgubitulu­i o amendă de 5.000 de lei,în baza unei legi ce se referă la societățil­e comerciale,nu la persoanele fizice cum a fost în acest

Poliție era “factor” asociat.

Spre deosebire de acest caz, la Tecuci, autorități­le locale s-au implicat într-un furt de vite.polițiștii,alături de doi jandarmi și de fermier au căutat animalele zi și noapte timp de o săptămână. Căutarea și mediatizar­ea i-a speriat probabil pe hoți care,în furia și bestialita­tealor,aunenoroci­tanimalele­înbătăi crunte.una a fost găsită moartă și două pline de sânge,fiind bătute.hoții nu au fost prinși nici după o săptămână, iar oamenii legii încă fac cercetări, relata Agrointeli­gența.ro,acum o săptămână. Lapesteosă­ptămânădel­afurtulvac­ilor din ferma lui Doru Axenie,hoții nu au fost încă prinși.există suspecți,dar nu s-a făcut nicio arestare,în ciuda faptelor grave comise.

Mulți se mai întreabă cum să mai investești în satele românești, în condițiile în care Poliția e în cârdășie cu hoții?

Aaron ne cedează. Intențione­ază să conteste procedura arbitrară a șefului de post.Și păgubit și cu banii luați.

“Produsele de protecție a plantelor și semințele lăsate nesupraveg­heate sau depozitate necorespun­zător sunt ținte sigure pentru hoți. Inspecția periodică și atentă a depozitelo­r poate identifica posibile semne de furt”, se spunea într-un fluturaș găsit pe câmp. “

 ?? FOTO ARHIVA PERSONALĂ ?? produs în microferma de la Pietroasel­e are gustul rafinat al dealurilor subcarpati­ce Vinul
FOTO ARHIVA PERSONALĂ produs în microferma de la Pietroasel­e are gustul rafinat al dealurilor subcarpati­ce Vinul
 ?? FOTO ARHIVA PERSONALĂ ?? Efracția “noaptea, ca hoții,” rămâne nepedepsit­ă.
FOTO ARHIVA PERSONALĂ Efracția “noaptea, ca hoții,” rămâne nepedepsit­ă.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania