Romania Libera - Friday Edition

MINISTRU NOU, OBIECTIVE VECHI: CARE SUNT PRIORITĂȚI­LE DE ACTIVITATE ALE IOANEI MIHĂILĂ, TITULARUL SĂNĂTĂȚII

Ioana Mihăilă, succesorul ministrulu­i demis al Sănătății, Vlad Voiculescu, a depus la Palatul Cotroceni jurământul de învestire în funcţie, în faţa preşedinte­lui Klaus Iohannis.

- eugen.cismasu @romanialib­era.ro

Ioana Mihăilă, succesorul ministrulu­i demis al Sănătății, Vlad Voiculescu, a depus la Palatul Cotroceni jurământul de învestire în funcţie, în faţa preşedinte­lui Klaus Iohannis.

Președinte­le a semnat miercuri după-amiază decretul de numire în funcție, asigurându-l pe noul ministru de întreaga sa susținere, în condițiile preluării unui minister ”foarte complicat”, într-o perioadă foarte dificilă, de pandemie.

În briefingul de presă care a urmat ceremoniei de învestire, noul titular de la Sănătate și-a prezentat obiectivel­e de activitate, în mare parte aceleași cu cele enunțate și de predecesor­ii săi sau cuprinse în programele politice ale partidelor ce formează coaliția de guvernare.

Fonduri europene, reformă în spitale și creșterea accesibili­tății serviciilo­r

Ca și priorități, Ioana Mihăilă a reenunțat direcțiile afirmate în urmă cu 2 luni, la preluarea postului de secretar de stat în Ministerul Sănătății: atragerea de fonduri europene, creşterea accesului la servicii medicale şi reforma management­ului spitalelor. “Mandatul meu se va concentra, pe lângă gestionare­a pandemiei, pe următoarel­e trei priorităţi: atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate; în cadrul PNRR am propus investiţii de 2,6 miliarde euro în infrastruc­tura spitalicea­scă; creşterea accesului la servicii medicale de bază; în acest scop am prevăzut investiţii de 330 de milioane de euro în asistenţa prespitali­cească: cabinete ale medicilor de familie, ambulatori­i, centre comunitare integrate şi caravane medicale; reforma management­ului spitalelor şi al serviciilo­r de sănătate.avem nevoie de oameni bine pregătiţi în funcţii de conducere. Competenţa în funcţii de conducere este o necesitate, nu un moft. Pentru asta vom continua concursuri­le la casele judeţe de asigurări de sănătate. La fel, vom organiza concursuri corecte pentru celelalte funcţii de management în sistemul sanitar.proiectele MS din următoarea perioadă se vor subscrie în principal acestor trei priorităţi”, a afirmat ministrul, exprimându-și încrederea în faptul că,alături de echipa sa,va remedia o parte din problemele ce țin de management­ul “defectuos şi lipsa de coordonare” dintre diferite niveluri de asistenţă medicală care au dus la situaţii precum transferul pacienţilo­r de la Spitalul Foişor.

Digitaliza­re sistemică și reorganiza­re ministeria­lă

Ministrul Ioana Mihăilă a declarat miercuri că este nevoie de reorganiza­re şi eficientiz­are sistemică a Sănătății: “Avem în plan o reorganiza­re şi o eficientiz­are atât la nivelul Ministerul­ui Sănătăţii, cât şi la nivelul deconcentr­atelor, direcţiilo­r de sănătate publică. Deja am început sub conducerea doamnei doctor Moldovan evaluarea directoril­or din direcţiile de sănătate publică, lucru pe care îl vom continua şi acesta este primul pas pe care îl vom face”. Mihăilă a afirmat în conferința de presă faptul că în minister este o nevoie “acută” de un departamen­t de digitaliza­re. “Dacă este să vorbesc despre nevoi acute în Ministerul Sănătăţii, este nevoie acută de un departamen­t de digitaliza­re. Acesta este un al doilea prim pas pe care îl vom face”,a susţinut noul ministru, susținând și necesitate­a reconsider­ării comunicări­i în cadrul campaniei de vaccinare: “În ceea ce priveşte reducerea cererii pentru vaccinare, cred că trebuie continuată comunicare­a şi de către noi, şi de către presă, dar şi de către alţi actori relevanţi în domeniu”.

Ioana Mihăilă: ”Transparen­ța este o obligație față de cetățeni”

Nu în ultimul rând, noul ministru și-a asumat public obligația de a transparen­tiza statistici­le medicale relevante pentru imaginea generală a sănătății publice. ”Voi accelera prezentare­a din oficiu a tuturor datelor publice relevante şi voi încuraja toate elementele de reformă. Este o datorie faţă de cetăţeni şi un lucru esenţial pentru încrederea în sistemul sanitar, în guvernare în general”,a anunțat Ioana Mihăilă.

 ??  ?? Ioana Mihăilă își asumă prezentare­a “din oficiu a tuturor datelor publice relevante” şi încurajare­a “tuturor elementelo­r” de reformă.
Ioana Mihăilă își asumă prezentare­a “din oficiu a tuturor datelor publice relevante” şi încurajare­a “tuturor elementelo­r” de reformă.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania