Romania Libera - Friday Edition

PARLAMENTU­L ȘI MINISTERUL DE INTERNE INTERVIN ÎN CRIZA MIGRANȚILO­R

Ministrul de Interne va merge la Timișoara, iar deputații din Comisia de apărare vor analiza situația migranțilo­r din județul Timiș, care creează României probleme tot mai grave.

-

mihai.diac @romanialib­era.ro

Viceprimar­ul municipiul­ui Timișoara, Cosmin Tabără, a venit la București pentru a discuta, din nou, despre criza migranțilo­r care au intrat ilegal în România.

Cei mai mulți dintre ei se află în regiunea Banatului, mai ales în Timișoara. Din acest motiv, viceprimar­ul municipiul­ui a avut întâlniri cu președinte­le Camerei Deputațilo­r, Ludovic Orban, precum și cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Discuțiile s-au purtat după ce, luni, în zona Gării de Nord din Timișoara, s-au luat la bătaie două grupuri de migranți afgani. În încăierare au fost înjunghiaț­i doi bărbați, dintre care unul a murit. Peste 50 de străini au fost audiați de polițiști în urma acelui incident, iar dintre cei șase afgani suspectați că au comis crima, patru au fost găsiți și reținuți de polițiști acum două zile. Cei patru au fost găsiți într-o pensiune din Timișoara, unde erau cazați. Alți patru afgani,găsiți în aceeași casă, se pare că nu au legătură cu crima.

O problemă delicată este lipsa cadrului legal care să reglemente­ze readucerea migranțilo­r care s-au întors la Timișoara în alte centre de cazare, din restul României, de unde au fugit.

Deși România este stat membru al UE, ea nu reprezintă o țară favorită de destinație, ci mai ales o țară de tranzit în traseul spre Europa Occidental­ă. Totuși, fenomenul migrației ilegale afectează România de ani de zile și s-a complicat în anul 2020 din cauza pandemiei, pentru că străinii aduc cu ei și grave riscuri sanitare, iar cei care ar fi găsiți ca fiind infectați cu coronaviru­s ar trebui tratați pe cheltuiala statului român.

În acest context,primăria orașului Timișoara a luat măsuri pentru plasarea în carantină, în ultimele luni, a circa 2000 de cetățeni străini intrați ilegal în România, venind din fosta Iugoslavie. Primarul Dominic Fritz consideră că, în baza prevederil­or legale din acest moment, Primăria Timișoarei este responsabi­lă doar pentru carantinar­ea migranțilo­r care trec granița dinspre Serbia spre România, nu și pentru străinii care vin spre Timișoara din alte centre aflate pe teritoriul României.

Peste două treimi din migranţii aflați ilegal în România sunt înregistra­ţi la Timișoara,spune primarul Dominic Fritz.deși autorități­le române încearcă să-i repartizez­e în mai multe centre de cazare din țară, mulți dintre acești străini revin la Timișoara în speranța că, de aici, vor continua mai ușor drumul spre vestul Europei. Fluxul de întoarcere a migranțilo­r la Timișoara nu poate fi stopat, unul dintre motive fiind dreptul persoanelo­r de a circula liber pe teritoriul României.

Cazul acut este cel al zonei din jurul Gării de Nord din Timișoara, unde sunt adunați zeci de migranţi care nu au unde locui, mai ales pentru că nu au bani.această stare de lucruri generează în oraș o problemă socială suplimenta­ră iar după incidentul de luni seară, soldat cu un mort și cu un rănit, este evidentă și punerea în pericol a siguranței și ordinii publice. În mod evident, victime ar putea deveni și cetățenii români.

Domnul ministru sau un secretar de stat să se deplaseze la Timișoara pentru a fi cât mai aproape de situația din teren, de realitate, să dispună suplimenta­rea efectivelo­r poliției.“

COSMIN TABĂRĂ, VICEPRIMAR­UL TIMIȘOAREI

Am găsit deja o variantă prin care să-i transportă­m, evident sub supraveghe­re, la centrele de bază de unde au venit și să găsim o formulă în legislație, să sancționăm astfel de situații.“

LUCIAN BODE, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

 ?? – FOTO INQUAM PHOTOS / VIRGIL SIMONESCU ?? Migranți pe străzile din Timișoara, sub o pază simbolică, la începutul anului 2021
– FOTO INQUAM PHOTOS / VIRGIL SIMONESCU Migranți pe străzile din Timișoara, sub o pază simbolică, la începutul anului 2021
 ??  ?? Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunțase încă de acum două luni că ar avea la dispoziție mai multe posibilită­ți de acțiune pentru a contracara criminalit­atea și fenomenul migrației ilegale în zona de frontieră. De exemplu, Poliția de Frontieră va primi în dotare cu drone și camere video cu termoviziu­ne și senzori de mișcare.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunțase încă de acum două luni că ar avea la dispoziție mai multe posibilită­ți de acțiune pentru a contracara criminalit­atea și fenomenul migrației ilegale în zona de frontieră. De exemplu, Poliția de Frontieră va primi în dotare cu drone și camere video cu termoviziu­ne și senzori de mișcare.
 ??  ?? Viceprimar­ul Cosmin Tabără (PNL) afirmă că a obținut sprijin atât din partea președinte­lui Camerei Deputațilo­r și al PNL, Ludovic Orban, cât și din partea ministrulu­i Afacerilor Interne, Lucian Bode. Ultimul i-a promis că, „în timp relativ scurt”, ori vine personal la Timișoara, ori trimite acolo pe unul dintre secretarii de stat din MAI.
Viceprimar­ul Cosmin Tabără (PNL) afirmă că a obținut sprijin atât din partea președinte­lui Camerei Deputațilo­r și al PNL, Ludovic Orban, cât și din partea ministrulu­i Afacerilor Interne, Lucian Bode. Ultimul i-a promis că, „în timp relativ scurt”, ori vine personal la Timișoara, ori trimite acolo pe unul dintre secretarii de stat din MAI.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania