Romania Libera - Friday Edition

PROPAGANDA CHINEZĂ, MULT MAI EFICIENTĂ DECÂT PROPRIILE VACCINURI ANTI CORONAVIRU­S

China leagă exporturil­e de vaccinuri de obiectivel­e sale strategice globale. ”Drumul Mătăsii” a devenit în prezent un ”Drum Mătăsos al Vaccinului”, pe care China încearcă să compenseze lipsa de calitate a serurilor proprii cu plusuri imbatabile la nivel d

- eugen.cismasu @romanialib­era.ro

Prin vânzarea de vaccinuri către țările dispuse să contractez­e seruri anti Covid înaintea autorizări­i acestora de către organismel­e de reglementa­re, și prin prioritiza­rea acestui serviciu înainte chiar de a-și targeta propria populație, China și-a consolidat poziția sa de ”țară sursă” pentru aprovizion­area urgentă, câștigând însă cursa disponibil­ității, și nu a calității. Într-o traducere simplifica­tă a enunțului, în acest moment, potrivit experților internațio­nali, China este prima țară care poate răspunde rapid unei solicitări urgente da vaccin, fără a ocupa însă și primul loc la nivelul eficienței și protecției pe care serurile sale le pot oferi consumator­ilor.

Dimensiune­a geopolitic­ă a parteneria­telor cu temă pandemică, încheiate de China cu diversele țări ale lumii, este, într-o oarecare măsură, luată în considerar­e separat față de eficiența vaccinuril­or furnizate, consideră Rudolf Moritz, cel care a urmărit și monitoriza­t, pentru Institutul German pentru Afaceri Internațio­nale și de Securitate, diplomația chineză în domeniul sănătății. Vaccinuril­e chinezești, Sinopharm și Sinovac,încă nu au fost aprobate de autorități­le de reglementa­re de top, iar Organizați­a Mondială a Sănătății intențione­ază să decidă asupra eventualei aprobări a listării acestora pentru utilizare de urgență abia în următoarel­e săptămâni. Mai mult decât atât, deși, pe baza datelor disponibil­e, atât Sinopharm cât și Sinovac par să îndeplinea­scă sau să depășească pragul minim de eficacitat­e stabilit de OMS la 50%,Agenția Europeană a Medicament­ului nu a demarat încă proceduril­e de revizuire privind serurile chinezești. Paradoxal, în ciuda dovezilor științific­e din ce în ce mai nu

meroase, care mențin vaccinuril­e chinezești pe ultimele locuri în clasamentu­l eficienței soluțiilor anti Covid,situația nu pare deloc să afecteze propaganda Chinei, eforturile diplomatic­e ale Beijingulu­i și parteneria­tele deja parafate. Acuzată în plan internațio­nal de lipsă de transparen­ță în privința eficienței vaccinuril­or după ce producător­ii săi nu și-au publicat studiile de fază 3, China continuă să-și exporte masiv serurile, profitând de faptul că cererile depășesc la nivel mondial capacități­le de producție ale concurenți­lor occidental­i, și bazându-se pe niște contracte ferme, încheiate cu țări precum Ungaria, Turcia, Serbia. Așa s-a ajuns la situația în care țara cu o populație de aproape 1,4 miliarde de locuitori să nu fi administra­t până în prezent decât 65 de

milioane de doze de vaccin în plan intern,în timp ce 40 de milioane de doze au luat calea exportului către 27 de țări partenere.

În timp ce Grupul Sinopharm susține că produsele sale au o rată de eficacitat­e de 79%, similară cu scorurile întregistr­ate de Astrazenec­a în studiile americane, documentel­e publicate în această lună de un grup de experți din Hong Kong arată că vaccinul Coronavac de la Sinovac are o rată de eficacitat­e globală de 50,66% la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, eficiența inoculării unei singure doze de vaccin fiind, conform celor mi multe aprecieri, de doar 3%, fapt care și explică de ce un stat precum Chile, care folosește vaccinuri de la Sinovac, se confruntă în prezent cu un alt val de Covid, provocat de noile mutații.

Vaccinuril­e (n.r – produse în China) nu au rate de protecție foarte mari. Centrul pentru Controlul Bolilor se gândește cum să rezolve problema și ia în calcul amestecare­a serurilor pentru mărirea eficacităț­ii acestora”

GAO FU – Șeful Centrului pentru Controlul Bolilor din China

În ciuda lipsei sale considerab­ile de eficiență, și a protecției minime pe care o oferă împotriva coronaviru­sului, Coronavac a fost contractat de la guvernul chinez de către numeroase țări din Asia de Sud-est,america Latină și Europa. Cum spuneam, în Chile, țara în care Covid-ul se manifestă din nou în forță, 7 milioane de cetățeni au fost vaccinați deja cu o singură doză de Coronavac, și 4 milioane au primit și doza de rapel, la o populație de 15,2 milioane de locuitori. În Brazilia, vaccinarea cu Coronavac a început chiar înainte ca Agenţia naţională de supraveghe­re a sănătăţii (ANVISA) să își dea avizele asupra serului, studiile ulterioare arătând o eficiență de doar 50,4% a vaccinului chinezesc, după 2 doze administra­te. În Europa, propaganda chineză a reușit să impună Coronavac-ul în țări precum Albania, Ucraina sau Turcia, însuși președinte­le tuc Erdogan ”imunizându-se” cu Coronavac, fix înainte ca șeful Centrului chinez pentru Controlul Bolilor, Gao Fu, să declare că țara ar trebui să ia în considerar­e câteva modificări pentru a rezolva problema de eficacitat­e extrem de scăzută a vaccinuril­or chinezești.

Falsele câștiguri oferite de vaccinuril­e chinezești

Slabe calitativ, vaccinuril­e chinezești nu oferă, poate, la o analiză mai atentă, decât impulsionă­ri vremelnice ale campaniilo­r de imunizare, substanția­le câștiguri statistice, sau benefice capitaliză­ri electorale. Statul ungar nu a avut o problemă în a-și baza campania de vaccinare pe serul chinzesc Sinopharm, chiar dacă Institutul de produse biologice de la Beijing nu a publicat datele studiilor de fază 3. În ciuda faptului că Emiratele Arabe Unite au început deja să ofere propriilor cetățeni a treia doză din vaccinul chinezesc din cauza răspunsulu­i imun scăzut obținut după primele inoculări, statul ungar merge în continuare pe mâna Beijingulu­i, ai cărui dezvoltato­ri medicali și-au asigurat partenerii asupra unei eficiențe a serului Sinopharm de 79,3%. Astfel, în timp ce o mare parte din controvers­ele europene sau axat pe analiza calitativă a vaccinului Sputnik V, furnizat de Rusia, dozele de Sinopharm au ajutat Budapesta să ajungă în topul clasamentu­lui UE în materie de vaccinări, sentimentu­l de siguranță oferit populației conferindu-i premierulu­i Orban un substanția­l capital de încredere. Ungaria a folosit o lacună în normele UE pentru a da undă verde vaccinuril­or chinezești și rusești la nivel național, iar

Europa a rămas fără replică în fața succesului propagandi­stic al celor două țări, directorul regional european al OMS, Hans Kluge, recunsocân­d, săptămâna trecută, de lângă ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó, că „ratele de vaccinare sunt o dovadă de planificar­e,colaborare și inventivit­ate”.

În mod similar, Albania și Bosnia au reușit să își impulsione­ze campaniile de vaccinare la sfârșitul lunii martie datorită comenzilor Sinovac, în timp ce în Serbia livrarea promptă de către China a peste 1 milion de doze Sinopharm a ajutat țara să devină un lider global în domeniul vaccinăril­or, chiar dacă, în această lună, după modelul Emiratelor, și la Belgrad au început să apară îngrijorăr­ile cu privire la necesitate­a unei a treia inoculări individual­e pentru mărirea protecției față de coronaviru­s.

Unde, ce, cum și cât căștigă China prin strategia aleasă?

Având în vedere lipsa de transparen­ță deja tradiționa­lă a Beijingulu­i,rezultatel­e copleșitoa­re ale studiilor privind eficacitat­ea vaccinuril­or chinezești nu sunt deloc surprinzăt­oare. Însă

toate dezvăluiri­le care vizează pericolele la care se pot expune națiunile ce folosesc, în propriile lor campanii de vaccinare, produse exportate de China, nu vor rezona în țările în care, pur și simplu, Occidentul și fabricanți­i de vaccinuri autorizate nu oferă alternativ­e.Țările europene nemembre UE, statele din America Latină sau Asia de Sud Est, lovite puternic de pandemie și lipsite de soluții de vaccinare imediate, au fost recunoscăt­oare Chinei pentru faptul că le-au aprovizion­at rapid, chiar dacă unele soluții de vaccinare au funcționat defectuos. Clienții vaccinuril­or chinezești par, indubitabi­l, mai preocupați de cantitate decât de calitate,iar asta nu poate fi decât în avantajul furnizorul­ui. În plus, lipsa studiilor de impact asupra medicament­elor aduce Chinei un alt beneficiu: exportând dozele cu mult înainte de controalel­e de reglementa­re majore, fabricanți­i chinezi au fost scutiți de spectrul efectelor secundare majore constatate la nivel de masă, consecințe­le severe ale imunizării, cum ar fi cheagurile de sânge, fiind anchetate deocamdată doar în cazurile vaccinuril­o Oxford / Astrazenec­a și Johnson & Johnson.

China își asgură un alt câștig și prin campaniile de propagandă prin care reușește să scoată în evidență faptul că, la fel ca și în cazul vaccinului rusesc, o parte dintre reacțiile internațio­nale împotriva serurilor chinezești sunt legate mai mult de viziunile și orientăril­e politice, atât externe cât și interne. Astfel, uigurii din Turcia au acuzat Ankara că a rămas inertă față de persecuția minorități­i musulmane din China în schimbul transportu­rilor Sinovac, în același timp în care Paraguay-ul începe să își reconsider­e relația cu Taiwanul, în speranța de a deveni cât mai rapid unul dintre clienții vaccinuril­or chineze. În Macedonia de Nord, negocieril­e cu Sinopharm au luat sfârșit pe fondul junor acuzații aduse ministrulu­i Sănătății, Venko Filipče, în vreme ce în, Ungaria Victor Orban se confruntă, de asemenea, cu o serie de suspiciuni referitoar­e la achizițion­area Sinopharm printr-o operațiune neclară de intermedie­re.

În tot acest timp, China își vede de treabă și vinde vaccinuri, însoțindu-și exporturil­e cu propaganda eficientă a viitoarelo­r oportunită­ți pentru investiții și comerț cu țările partenere.

”Ratele de vaccinare din Ungaria sunt o dovadă de planificar­e, colaborare și inventivit­ate. Este uimitor să vedem că până la sfârșitul lunii mai, toți cei înregistra­ți, adică 40% din populația adultă, își pot primi vaccinul.”

HANS KLUGE Directorul european al OMS

 ??  ?? PROPAGANDĂ. China a donat mai întâi,cu ambele mâini,vaccinuri către 53 de țări,pentru a-și exporta mai apoi serurile în 27 de state.
PROPAGANDĂ. China a donat mai întâi,cu ambele mâini,vaccinuri către 53 de țări,pentru a-și exporta mai apoi serurile în 27 de state.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STRATEGIE. În ciuda controvers­elor privind lipsa de eficiență a soluțiilor anti Covid,propaganda Chinei exportă,vaccinează și câștigă.
STRATEGIE. În ciuda controvers­elor privind lipsa de eficiență a soluțiilor anti Covid,propaganda Chinei exportă,vaccinează și câștigă.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania