Romania Libera - Friday Edition

DEȘI APAR PRESIUNI DIN TOATE PĂRȚILE, PNL NU SE LEAPĂDĂ DE „PENALI”

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Liberalii sunt presați să ia o decizie în privința reprezenta­nților lor în administra­ția ieșeană, după ce atât președinte­le Consiliulu­i Județean, Costel Alexe, cât și primarul Mihai Chirica, au fost puși sub control judiciar având calitatea de inculpați în dosare de corupție.

Liberalii sunt presați să ia o decizie în privința reprezenta­nților lor în administra­ția ieșeană, după ce atât președinte­le Consiliulu­i Județean, Costel Alexe, cât și primarul Mihai Chirica, au fost puși sub control judiciar având calitatea de inculpați în dosare de corupție.

Cei doi lideri ieșeni au anunțat public că se autosuspen­dă din funcțiile politice pe care le dețineau în cadrul PNL. Deciziile de autosuspen­dare nu se reflectă însă în niciun fel la nivel administra­tiv sau politic. Dacă cei doi și-ar fi dat demisiile din partid, ar fi fost însă nevoiți să își părăsească și posturile din administra­ția locală. Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că liberalii vor discuta situația în următorul Biroul Politic.

„Vom lua act în prima ședinţă în Biroul Politic de suspendare­a din toate funcţiile din partid până la finalizare­a procesului.pnl a fost întotdeaun­a un partid care a ţinut la criteriul integrităţ­ii, a susţinut justiţia,sigur,respectând și principiul nevinovăţi­ei, pentru că doar o instanţă poate să hotărască dacă cineva este vinovat,” a spus liderul PNL. Între timp, trei organizaţi­i civice ieșene îi cer lui Orban retragerea sprijinulu­i politic pentru cei doi. Organizaţi­ile civice din Iași „Împreună pentru A8”, „Mișcarea pentru Dezvoltare­a Moldovei” și „Reset” susţin că judeţul și municipiul Iași se află într-un blocaj moral, politic și administra­tiv, precum și într-o criză de imagine.

„Nici președinte­le CJ Iași și nici primarul municipiul­ui Iași nu mai pot fi consideraţ­i parteneri credibili în niciun tip de negociere politică locală, regională, naţională sau internaţio­nală,pe termen scurt, mediu, sau lung, situaţie ce generează prejudicii consistent­e comunităţi­i ieșene, în ansamblul acesteia. Imaginea publică a celor doi este iremediabi­l afectată, consecinţă a acestor dosare penale recente, dar și urmare a unei sume de acţiuni politice și administra­tive personale, cu un amplu ecou negativ în opinia publică”, arată asociaţiil­e.

Cele trei asociaţii civice susţin că retragerea sprijinulu­i politic nu va avea drept consecinţă pierderea poziţiilor administra­tive ocupate în prezent de Mihai Chirica și Costel Alexe, ci va fi doar un prim pas. Ong-urile spun că normalizar­ea situaţiei de la Iași nu poate avea loc decât prin vacantarea ambelor poziţii administra­tive, urmate de noi alegeri locale.

USR PLUS face presiuni

Nici USR PLUS nu a pierdut ocazia să ceară clarificar­ea situației, după ce procurorii au descins în Primărie. „Domnule Orban, astăzi au trecut «mascaţii» pe la Primăria Iași ca să «ridice niște documente». Nu vă faceţi griji pentru bugetul Iașiului, ci pentru colegii de partid. (...) Însă vrem să știm dacă vom mai avea interlocut­or la Primărie sau dacă mergem direct în anticipate. (...) Înainte să dăm un miliard de lei (bugetul pe 2021) pe mâna cuiva, am vrea să știm dacă acel cineva mai rămâne în libertate”, a scris Cosette Chichirău, copreședin­te USR PLUS Iași.

Și președinte­le Klaus Iohannis a cerut PNL să „reacţionez­e politic”. „Dacă nu o va face în următoarel­e zile, voi avea o discuţie pe această speţă”, a afirmat șeful statului, întrebat despre „penalii” din partid, expresie pe care și șeful statului a folosit-o în trecut și pentru a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discrimină­rii.

Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaş normal nu voi participa la nicio competiţie internă în partid”.

MIHAI CHIRICA, PRIMAR IAȘI

 ?? FOTO: INQUAM ?? Liderii liberali au făcut zid în jurul lui Alexe și Chirică, ambii având calitatea de inculpați în dosare de corupție.
FOTO: INQUAM Liderii liberali au făcut zid în jurul lui Alexe și Chirică, ambii având calitatea de inculpați în dosare de corupție.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Deciziile lui Alexe și Chirica de a se autosuspen­da nu au nicio valoare de ordin administra­tiv,politic sau moral.
FOTO: INQUAM Deciziile lui Alexe și Chirica de a se autosuspen­da nu au nicio valoare de ordin administra­tiv,politic sau moral.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Va fi o bună ocazie pentru președinte­le Iohannis să afle dacă vocea sa mai contează în PNL.
FOTO: INQUAM Va fi o bună ocazie pentru președinte­le Iohannis să afle dacă vocea sa mai contează în PNL.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania