Romania Libera - Friday Edition

Politicul stă în școli precum corupția în politică

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Încă mai auzim voci care spun că numirile politice în sistemul educaționa­l românesc nu reprezintă principala problemă a învățământ­ului din țara noastră. Probabil că dacă am avea oameni promovați, care într-adevăr să urmărească o carieră politică în beneficiul țării,nu am avea extrem de multe probleme nici în școli.

Din nefericire însă, se pare că politicul nu poate fi scos din școli, la fel cum nici corupția nu poate fi eliminată din politica de pe Dâmbovița. Zilele trecute am văzut o știre legată de o anchetă a Poliției Române pentru presupuse foi matricole false emise la o școală din județul Dâmbovița. Organele de anchetă au datoria de a identifica vinovații, dar, din nou, e firesc să ne gândim dacă am fi identifica­t astfel de situații, în cazul în care sistemul de învățământ din țara noastră ar fi avut concursuri serioase pentru numirea directoril­or de școli și a inspectori­lor.

Avem numiri politice și, coincidenț­ă sau nu, au tot existat cazuri de politicien­i care au avut nevoie de diplome sau alte documente false din sfera Educației .

Am înțeles că Ministerul Educației realizează propria anchetă.

În același timp, conducerea ministerul­ui de resort are acum, dacă mai era nevoie, un argument în plus pentru a insista pentru organizare­a cât mai rapid posibil a concursuri­lor pentru ocuparea funcțiilor de conducere în sistemul de învățământ preunivers­itar.

Trebuie însă regândit și examenul și modificată componența comisiilor de examinare, pentru a elimina cu adevărat politizare­a.

Este mult mai puțin probabil ca un director care a promovat un examen serios pentru ocuparea funcției de conducere a unei unității de învățământ să se preteze la fapte de corupție precum cele menționate mai sus.

Ministerul Educației a trimis, de urgență, o echipă de control pentru a verifica situația de la Liceul Tehnologic Nucet.“

SORIN CÎMPEANU ministrul Educației

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania