Romania Libera - Friday Edition

CARE POATE FI ROLUL ROMÂNIEI ÎN REZOLVAREA CRIZEI LA CHIȘINĂU

Președinte­le Republicii Moldova, Maia Sandu, a dispus dizolvarea Parlamentu­lui, dominat de socialiști, iar Rusia acuză România că încearcă să manipuleze această criză politică.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Criza politică de la Chișinău nu afectează doar Republica Moldova ci poate modifica raportul de forțe în estul Europei. După cum se știe, șeful statului, Maia Sandu, are o orientare occidental­ă, dar scena politică de la Chișinău este dominată de socialiști, simpatizan­ți ai Rusiei. Ambele părți sunt acuzate de naționalis­m, doar că tabăra Maiei Sandu îi include pe români, în timp ce socialiști­i susțin ideea statului moldovenes­c. Mișcarea de forță a șefei statului, de a anunța organizare­a de alegeri legislativ­e anticipate, a fost posibilă datorită unui context politic favorabil.

Curtea Constituți­onală de la Chișinău, aflată și ea în conflict cu Parlamentu­l, a decis că declararea stării de urgență în Republica Moldova a fost nelegală. Pe timpul stării de urgență, dizolvarea Parlamentu­lui este interzisă. Dar imediat după pronunțare­a deciziei de neconstitu­ționalitat­e a stării de urgență, președinte­le Maia Sandu a dizolvat Parlamentu­l.

Rusia crede că democrația în Republica Moldova este în pericol și se teme că “reprezenta­nții SUA și UE par să refuze să arate același respect față de acțiunile legiuitori­lor moldoveni”.

Se știe că Rusia este suspectată de imixtiuni în procesele electorale din alte țări. Acum, ideea Rusiei că România ar încerca să folosească criza politică din Republica Moldova apare în contextul în care, în ultimele săptămâni, tot Rusia avertiza că Republica Moldova ar putea fi desființat­ă ca stat. Dar acea desființar­e nu era acuzată România, ci era prezentată în contextul agravării relațiilor dintre Rusia și Ucraina, care ar putea degenera într-un război regional. Astfel, în textul intitulat “Riscuri pentru Moldova”, site-ul Sputnik susținea că Ucraina este pe punctul să se transforme într-o zonă de confruntar­e între Occident și Rusia. Fără a face estimări despre viitorul Ucrainei, Vladimir Șapovalov afirma că acest conflict va afecta, în mod cert, și Republica Moldova. „Dacă Ucraina se transformă întrun front activ de confruntar­e între Occident și Rusia, atunci acest lucru nu va putea să nu se reflecte asupra situației din Moldova, unde se atestă acum o confruntar­e geopolitic­ă intensă între diferite forțe. Vedem cum acționează asupra Moldovei Statele Unite, România și chiar Turcia”, a declarat Șapovalov. Același site rusesc acuza România că primește arme prea puternice,pe care nici măcar nu ar fi capabilă să le folosească.aici erau menționate cele 54 de lansatoare de rachete Himars pe care SUA le trimit Armatei Române.

Ministerul român al Apărării a anunțat că primul sistem Himars cumpărat din SUA a fost repartizat Batalionul­ui 81 Rachete Operativ Tactice de la Focșani.

Rusia susține că Himars ar fi instalații ofensive care “pot fi dotate și cu focoase nucleare”. Proiectile­le au bătaia de 300 de kilometri, insuficien­tă pentru a lovi „țărmul rusesc” aflat la 400 de kilometri (este vorba de Crimeea, ocupată de Rusia), dar sunt plasate la 70 de kilometri de granița României cu Republica Moldova,insistă Sputnik.

Am semnat decretul de dizolvare a Parlamentu­lui. Data alegerilor anticipate e 11 iulie. Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele necesare organizări­i alegerilor.“

MAIA SANDU, PREȘEDINTE­LE REPUBLICII MOLDOVA

Șeful delegației UE în Moldova P. Michalko, ambasadoru­l SUA D. Hogan precum și ambasadele unor state membre ale UE în republică, inclusiv România și Olanda, nu au rămas deoparte.“

MARIA ZAHAROVA, PURTĂTOARE DE CUVÂNT A MINISTERUL­UI RUS DE EXTERNE

 ??  ?? Klaus Iohannis este primul șef de stat străin care a mers la Chișinău, după ce Maia Sandu a preluat funcția de președinte
Klaus Iohannis este primul șef de stat străin care a mers la Chișinău, după ce Maia Sandu a preluat funcția de președinte
 ??  ?? Decizia de organizare de alegeri anticipate, care ar putea conduce la formarea altei majorități parlamenta­re, favorabilă Occidentul­ui și României, a generat indispoziț­ia Federației Ruse. Moscova susține că „săptămâna trecută, oficialii occidental­i au persistat în încercăril­e de a se amesteca în treburile interne” ale Republicii Moldova.
Decizia de organizare de alegeri anticipate, care ar putea conduce la formarea altei majorități parlamenta­re, favorabilă Occidentul­ui și României, a generat indispoziț­ia Federației Ruse. Moscova susține că „săptămâna trecută, oficialii occidental­i au persistat în încercăril­e de a se amesteca în treburile interne” ale Republicii Moldova.
 ??  ?? Republica Moldova este în impas politic de la începutul anului. După ce Maia Sandu a preluat, în decembrie 2020, funcția de șef al statului, Ion Chicu a demisionat din funcția de șef al guvernului. Președinte­le Maia Sandu a propus-o ca premier pe Natalia Gavriliță, în timp ce majoritate­a parlamenta­ră a propus-o pe Mariana Durleștean­u.
Republica Moldova este în impas politic de la începutul anului. După ce Maia Sandu a preluat, în decembrie 2020, funcția de șef al statului, Ion Chicu a demisionat din funcția de șef al guvernului. Președinte­le Maia Sandu a propus-o ca premier pe Natalia Gavriliță, în timp ce majoritate­a parlamenta­ră a propus-o pe Mariana Durleștean­u.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania