Romania Libera - Friday Edition

A FOST PECETLUIT! COALIȚIA MERGE ÎNAINTE CU POLITIZARE­A INSTITUTUL­UI CULTURAL ROMÂN

În ciuda protestelo­r opoziției și a oamenilor de cultură, coaliția de guvernare a decis trecerea Institutul­ui Cultural Român în subordinea Guvernului, au declarat surse din interior pentru România Liberă. Astfel, premierul va avea dreptul de a numi și rev

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Președinte­le Comisiei de cultură din Senat, Viorel Badea, a confirmat că ultimele discuții din coaliție s-au purtat în sensul trecerii ICR din subordinea Senatului la Guvern. Senatorul PNL a mai spus că modificări­le se vor face prin inițiativă parlamenta­ră,și nu prin ordonanță de urgență. Chiar și în acest caz, Comisiile de cultură și pentru afaceri externe tot vor trebui să se pronunțe săptămâna viitoare cu privire la conducerea ICR, după ce activitate­a acestuia a fost blocată printr-o ordonanță de urgență greșită a Guvernului. Dacă noua lege de funcționar­e va fi dezbătută de parlament, situația funcționăr­ii Institutul­ui tot va trebui deblocată într-un fel sau altul până la noi numiri care să aducă dreptul de semnătură pe documentel­e instituție­i.

Liderii din Senat nu au făcut decât să ia act de ceea ce și România Liberă a semnalat în ultimele săptămâni: conducerea ICR a fost decapitată, Institutul nu are ordonator principal de credite și situația este complet blocată în acest moment. Fostul președinte interimar al ICR, Mirel Taloș, a adresat o solicitare Senatului pentru ca proiectele în desfășurar­e să poată continua.

Astfel, liderii grupurilor parlamenta­re au decis ca cele două comisii care au competențe asupra ICR să se pronunțe pentru a reveni la normalitat­e. Cele două soluții propuse au fost modificare­a legislație­i pentru a da posibilita­tea numirii unei conduceri interimare sau demararea procedurii de numirea a unei noi conduceri.

Stenograma ședinței

România Liberă a intrat în posesia stenograme­i ședinței în care liderii PSD și AUR arată că ICR a

...ordonanța, din păcate, a încurcat puțin lucrurile. Însă, nu se pot numi interimate în momentul acesta. De aceea, cred că opinia Comisiilor de cultură plus exterme, care sunt competente pe Legea de organizare și funcționar­e a ICR, trebuie să vină cu un punct de vedere rapid și lucrurile vor trebui tranșate foarte repede, indiferent că declanșăm procedura de numire a unui nou președinte sau modificăm legea astfel încât să intrăm în legalitate”.

rămas fără conducere, iar Guvernul s-a făcut de râs prin această ordonanță. Vicepreșed­intele Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a admis că senatorii opoziției au dreptate și că lucrurile au fost încurcate chiar de către Executiv. Am spicuit din stenograma ședinței:

Sorin Lavric (AUR): „...mandatele președinte­lui și vicepreșed­inților s-au încheiat. În clipa de față, ICR-UL este decapitat, din punct de vedere al ordonatori­lor de credit, nu are cine sa semneze acte, deși zecile de proiecte se derulează în continuare în ICR. Din câte înțeleg eu, aceste două doamne, Ana Ivan,care este secretar general, și cu Angela Zlotea, țin de aparatul administra­tiv nu putem lor să le delegăm niște funcții executive. Pentru că eu asta înțeleg din această solicitare. Și atunci n-ar mai fi firesc, în măsura în care Institutul Cultural se află încă în

subordinea Senatului și n-a trecut sub jurisdicți­a Guvernului,n-ar fi mai firesc ca noi să desemnăm interimar, timp de trei luni, un înlocuitor al lui Mirel Taloș? Nu putem să facem asta?” Lucian Romașcanu (PSD): „Guvernul s-a făcut de râs încă o dată și pe tema Icr-ului, pentru că a dat o ordonanță – cum ați văzut – care nu privea președinte­le și vicepreșed­intele. (...) Și atunci avem doar două soluții: fie se dă ordonanță de urgență de modificare a Legii Icr-ului, astfel încât să se poată da de către Senat intermari, fie Senatul va numi doi... ” Romașcanu: „...sau un președinte și doi vicepreșed­inți. Se va alege astfel încât să putem face interimate sau, dacă nu, trebuie începută procedura de numire a președinte­lui și vicepreșed­inților”.

Alina Gorghiu (PNL): „Domnul Romașcanu are dreptate într-o oarecare măsură, ordonanța, din păcate,a încurcat puțin lucrurile”.

Cine sunt Ana Ivan și Angela Zlotea

Cele două persoane menționate de Lavric asigură pentru moment „mentenanța” la ICR. Ana Ivan ar avea legături puternice atât cu PSD, cât și cu UDMR și a fost susținută de fosta președintă a ICR, Liliana Țuroiu. Ea a dispus o anchetă a personalul­ui în 2019, după ce B1 TV a dezvăluit o parte din matrapazlâ­curile din cadrul Institutul­ui.

În 2013, Curentul scria despre Angela Zlotea că era angajată atât la ICR, cât și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, o sinecură descoperit­ă de presă. În plus, Zlotea beneficia și de... pensie de invalidita­te, având certificat de persoană cu handicap de grad doi în formă accentuată.

ALINA GORGHIU, VICEPREȘED­INTE SENAT, PNL

 ?? FOTO: GOV.RO ?? Premierul Florin Cîțu va avea dreptul de a numi și revoca șefii ICR. Proiectul prezentat inițial nu menționa niciun criteriu.
FOTO: GOV.RO Premierul Florin Cîțu va avea dreptul de a numi și revoca șefii ICR. Proiectul prezentat inițial nu menționa niciun criteriu.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Lucian Romașcanu (PSD) a spus, în ședința conducerii Senatului,că Guvernul s-a făcut de râs prin OUG pe care a dat-o.
FOTO: INQUAM Lucian Romașcanu (PSD) a spus, în ședința conducerii Senatului,că Guvernul s-a făcut de râs prin OUG pe care a dat-o.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Președinte­le Comisiei de cultură
a Senatului,viorel Badea (PNL),VA trebui să prezinte un punct de vedere săptămâna viitoare.
FOTO: INQUAM Președinte­le Comisiei de cultură a Senatului,viorel Badea (PNL),VA trebui să prezinte un punct de vedere săptămâna viitoare.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania