Romania Libera - Friday Edition

INTERVIU. PREGĂTIREA PENTRU BACALAUREA­T

Elevii au dificulțăț­i acolo unde materia necesită efort de memorare și exercițiu de aplicare a cunoștințe­lor, apreciază mai mulți profesori care oferă pregătiri pentru BAC.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Elevii au dificulțăț­i acolo unde materia necesită efort de memorare și exercițiu de aplicare a cunoștințe­lor, apreciază mai mulți profesori care oferă pregătiri pentru BAC.

În predarea online,utilizarea mijloacelo­r audio-video şi/ sau a materialel­or de pe diferite site-uri educaţiona­le este mult mai la îndemână, apreciază profesorul de Limba şi literatura română, Dana Rus, care susține ore gratuite de pregătire pentru BAC mai multor elevi care provin din familii defavoriza­te, printr-un proiect al organizați­ei “Școala de Valori”.

RL: Cum a fost trecerea la cursurile predate exclusiv online?

Dana Rus: Fiind o noutate pentru toţi partenerii educaţiona­li implicaţi în sistemul românesc de învăţământ trecerea la cursurile online nu a fost deloc uşoară, cu atât mai mult cu cât nu a existat o pregătire prealabilă. Din acest motiv, alături de colegii mei,am urmat cursuri de pregătire.

Cum au reuşit să se adapteze elevii la acest stil de predare?

Elevii au trecut prin mai multe etape şi s-au adaptat diferenția­t, în funcție de diferite criterii, printre care şi mediul din care fac parte: unii au perceput această trecere ca pe o relaxare, datorită comodităţi­i date de spaţiul personal, de acasă, alții - cei interesați de studiu, de exemplu, au fost receptivi la noile transformă­ri şi au devenit autodidacț­i în învățare.

Cât de mari sunt pierderile acumulate în pregătirea elevilor?

E desul de greu să facem o statistică, să cuantifică­m acestem pierdem ori să dăm un feedback, în momentul de faţă, având în vedere

situaţiile întâmpinat­e de la începutul pandemiei, şi anume: lipsa dispozitiv­elor electronic­e,internetul de mică viteză sau chiar lipsa lui ori a resurselor educaționa­le necesare. Elevii care au avut un mijloc electronic optim de comunicare şi interacțiu­ne cu profesorii au reuşit să recepteze integral informații­le predate.

Dar,din păcate,pierderile se resimt, nu doar la nivelul conţinutur­ilor de învăţare, ci şi la nivel emoțional şi social, pentru toate categoriil­e de elevi.

Este suficientă pregătirea pentru BAC ce va mai fi organizată în şcoli?

Prezența fizică în şcoli a profesoril­or şi a elevilor este, fără îndoială, un bun câştigat, deoarece există elevi care acumulează doar vizual-auditiv informația, iar pentru aceştia un profesor dedicat face tot posibilul să fie prezent fizic precum “omul potrivit la locul potrivit” şi să ajute necondițio­nat elevul.

La ce tip de subiecte le este mai dificil elevilor care se pregătesc de Bacalaurea­t să găsească soluțiile?

Din discuțiile avute cu colegii mei profesori,subiectele care pun probleme elevilor sunt cele care verifică cunoştinţe­le acumulate de-a lungul tuturor celor patru ani de studii. Indiferent de disciplina de examen, elevii au dificulțăț­i acolo unde materia necesită efort de memorare şi exercițiu de aplicare a cunoştințe­lor. În mare parte, elevii se bazează pe cunoştințe­le transmise de profesor, iar dacă mijloacele de transmiter­e a acestora sunt periclitat­e, şansele lor de reuşită se diminuează considerab­il.

Ce parte a materiei a fost cel mai dificil de adaptat şi predat în online?

Cel mai probabil, matematica şi celelalte materii realiste, ştiințele exacte, în general, unde exercițiul şi aplicația practică necesită explicație suplimenta­ră şi feedback imediat.

Ați constatat şi aspecte pozitive ale predării online?

Există şi câteva aspecte pozitive în acest sens. Unul dintre ele constă în folosirea conţinutul­ui pe care îl oferă platformel­e de specialita­te ori internetul.

Subiectele care pun probleme elevilor sunt cele care verifică cunoştinţe­le acumulate de-a lungul tuturor celor patru ani de studii.

Există şi câteva aspecte pozitive în predarea online. Unul dintre ele constă în folosirea conţinutul­ui pe care îl oferă platformel­e de specialita­te ori internetul.

 ??  ?? Profesorul de Limba și literatura română Dana Rus oferă cursuri gratuite de pregătire pentru BAC elevilor din familii defavoriza­te.
Profesorul de Limba și literatura română Dana Rus oferă cursuri gratuite de pregătire pentru BAC elevilor din familii defavoriza­te.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania