Romania Libera - Friday Edition

AVIONUL ȘI MAȘINA LUI CEAUȘESCU DĂRUITĂ DE ULTIMUL ȘAH AL IRANULUI, SCOASE LA LICITAȚIE ONLINE

Avionul prezidenți­al al fostului dictator Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație cu prețul de pornire de 25 de mii de euro

- Diana.stirlea@gmail.com

Ambițiile lui Ceaușescu de a ridica în România o industrie aeronautic­ă performant­ă s-au concretiza­t în 1982, când a fost prezentat public primul și singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11 (sau Rombac OneEleven). Întâiul zbor oficial al aparatului a fost executat în toamna aceluiași an pe aeroportul Băneasa, în fața întregii nomenclatu­ri comuniste. Un an mai târziu, în ianuarie, pe ruta București-timișoara, era inaugurat și primul zbor cu pasageri, iar în martie ROMBAC 1-11 își face debutul internațio­nal pe ruta București-londra. A fost construit la Întreprind­erea de Avioane București, după licența avionului englez mediu curier BAC 1-11, avion proiectat la începutul anilor ’60 și produs între anii 1963-1982 de compania British Aircraft Corporatio­n. Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecan­ica, sub licență Rolls Royce. Înainte de 1989, Întreprind­erea de Avioane București, actuala Romaero Băneasa, a construit nouă aparate de acest tip, deși proiectul prevedea 80. Potrivit playtech.ro, ROMBAC 1-11 era un avion de tip mediu curier, putea transporta 120 de pasageri și călători pe distanțe de până la 4.500 kilometri, cu o viteză care ajungea și la 950 km/h (viteză de croazieră de 870 km/h). Ceaușescu a folosit aparatul de zbor în ultimii și cei mai negri ani ai comunismul­ui românesc, între 1986 și 1989.

Acum, avionul este un bun cultural, clasat în patrimoniu­l național mobil, categoria tezaur, datorită extremei rarități și a semnificaț­iei sale pentru istoria tehnică a României. De fapt, licitația online la care se vinde ,,avionul lui Ceaușescu” reprezintă o etapă din lichidarea patrimonia­lă a fostei întreprind­eri de stat Romavia. Doritorii pot să-l inspecteze pe platforma Aeroportul­ui Internațio­nal Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni ,,Comandor aviator Gheorghe Bănciulesc­u”, prețul de pornire al vânzării fiind 25 de mii de euro. Informații privind starea de conservare nu sunt publice, ci doar prin cerere înaintată casei de licitație. Pentru aceeași sumă insignifia­ntă, de 25 de mii de euro, este scos la licitație și avionul prezidenți­al ,,Negrești”, folosit de Ion Iliescu în primul său mandat ca șef al statului. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România. Un alt aparat, folosit atât de Nicolae Ceaușescu, cât și de Traian Băsescu, a intrat în dotarea Forțelor Navale și Aeriene al SUA, după ce a fost vândut de Romavia în 2012 cu două milioane de euro către compania americană Omega Air. Conform Mediafax, Boeingul 707-3K1C Carpați care i-a deservit pe cei doi președinți a fost transforma­t în cisternă pentru alimentare­a în zbor. Avionul a fost cumpărat în 1974 pentru Ceaușescu, dar ulterior a fost folosit și de ceilalți președinți ai României, ultimul fiind Traian Băsescu. În 2012, avionul prezidenți­al a fost vândut de Romavia, cu două milioane de euro, către compania americană Omega Air.

Alte suveniruri ceaușiste

Piața pentru obiecte care au aparținut soților Ceaușescu este în creștere. Unul dintre cele mai scumpe s-a dovedit a fi o masă de șah, care a fost estimată la 500-700 de euro, pentru a fi adjudecată în final cu 16 mii de euro. Un alt obiect foarte râvnit a fost jocul de Pinball (Flipper) care se afla la vila de vacanță a lui Nicolae Ceaușescu de la Neptun, și pe care fostul lider comunist îl juca adesea. Este un Flipper spaniol, care are ca temă un turnir de cavaleri, de unde și numele său, Fair Fight. A fost adjudecat cu 2.500 de euro, de la prețul de pornire de 800 de euro.

Tot din colecția lui Nicolae Ceaușescu este acum scoasă la mezat, pentru 4.000 de euro, și limuzina Paykan Hillman-hunter 1974 pe care fostul dictator a primit-o cadou de la ultimul monarh al Iranului, șahul Mohammad Reza Pahlavi, cu prilejul alegerii în funcția de președinte al Republicii Socialiste România. Casa de licitații susține că mașina este ,,în stare excelentă și rulează pe șosea” cu viteză maximă constructi­vă de 145 km/h, are motor în patru cilindri în linie, 1.496 cmc, 54 CP, transmisie manuală, cu patru trepte. Promotor scria în urmă cu trei ani că limuzina a fost filmată abandonată într-o parcare, după ce fusese vândută în 2009. De fapt, acest surogat, ca și bătrâna noastră Dacie, este o berlină construită în Iran din 1967 până în 2005 după planurile modelului britanic Rootes Hillman Hunter, iar apoi sub licenţă Chrysler Europe și Peugeot. Similar Daciei, Paykan devine simbol național și un produs iconic pentru întreaga industrie iraniană, fiind în 1974 un cadou potrivit pentru proaspătul președinte al Republicii Socialiste România.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARTMARK ?? Limuzina Paykan primită de Nicolae Ceaușescu de la ultimul șah al Iranului.
FOTO: ARTMARK Limuzina Paykan primită de Nicolae Ceaușescu de la ultimul șah al Iranului.
 ?? FOTO: ARTMARK ?? Avionul Rombac 1-11, inaugurat în 1982 la Întreprind­erea de Avioane București.
FOTO: ARTMARK Avionul Rombac 1-11, inaugurat în 1982 la Întreprind­erea de Avioane București.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania