Romania Libera - Friday Edition

HAMAS VS ISRAEL Se ajunge la Război total?

• Israelul se pregătește să desfășoare forțe de securitate suplimenta­re pentru a înăbuși violența • Mișcarea urmează noaptea bombardame­ntelor, a atacurilor aeriene asupra Gaza și a ciocnirilo­r de stradă

- @romanialib­era.ro adriana.constantin­escu

Israelul se pregătește să desfășoare forțe de securitate suplimenta­re pentru a înăbuși revoltele în cel mai grav focar de violență comunitară din țară din ultimii ani. Violențele de pe stradă s-au intensific­at pe măsură ce Israelul și-a continuat campania aeriană împotriva Hamas, în timp ce grupul militant palestinia­n care controleaz­ă Fâșia Gaza a lansat cel puțin 500 de rachete către Israel miercuri noapte - aproximati­v jumătate din numărul din noaptea precedentă. „Intențione­z să aduc forțe militare pentru a restabili ordinea”,a declarat joi premierul Benjamin Netanyahu. „Am văzut că revoluțion­arii arabi au incendiat sinagogile și vehiculele și au atacat ofițerii de poliție - este anarhie”.

El a cerut evreilor să respecte legea: „Nu-mi pasă dacă îți fierbe sângele. Nu poți lua legea în mâinile tale. Nu puteți apuca un cetățean arab obișnuit și să încercați să-l linșați - la fel cum nu putem privi cum cetățenii arabi fac acest lucru cetățenilo­r evrei ”. Ministrul Apărării, Benny Gantz, a chemat 10 companii din rezervele Poliției de Frontieră, spunând că este necesară „întărirea masivă” pentru a ajuta la stoparea revoltelor. Resursele armatei vor fi folosite pentru a facilita desfășurar­ea poliției de frontieră, a adăugat el. Peste noapte, miercuri, grupuri de evrei de dreapta au fost văzuți cutreierân­d străzile din cartierele arabe, inclusiv în Lod, Haifa, Acre și Jaffa,unde aproape că au bătut până la moarte un bărbat pe care l-au confundat drept arab. Incidentul a fost surprins la o transmisie de știri în direct. Magazinele deținute de arabi au fost vandalizat­e. Protestata­rii arabi au ieșit și ei în stradă, declanșând confruntăr­i cu evrei. Marți, au ars mașini și au agresat locuitorii evrei din orașe mixte, potrivit poliției.

Yair Revivo, primarul din Lod, unde a avut loc cea mai mare parte a violenței, a comparat-o cu un „război civil”, spunând că poliția a pierdut controlul. Peste 400 de persoane au fost arestate, au raportat presa locală și peste o duzină de răniți. Israelul a poziționat trupe suplimenta­re - inclusiv două brigăzi de infanterie și una blindată - lângă granița cu Gaza. „Nu s-a dat niciun ordin de a executa o operațiune la sol de către șeful statului major”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al armatei. „Dar pregătiril­e militare sunt într-adevăr în curs”. Violența comunitară a alimentat tensiunile religioase care au declanșat această luptă.

În palatul moscheii al-aqsa din Ierusalim au existat săptămâni de confruntăr­i între palestinie­ni și poliția israeliană împotriva revoltelor.

Poliția israeliană a asaltat complexul de cel puțin trei ori în ultima săptămână, folosind gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogen­e și grenade de asomare. Cel puțin 600 de palestinie­ni au fost răniți în ciocniri.

Hamas a intrat luni în luptă,lansând rachete de rază lungă spre Ierusalim, în timp ce ultranațio­naliștii evrei au sărbătorit capturarea din 1967 a Orașului Sfânt la Zidul de Vest, cel mai sfânt loc de rugăciune al iudaismulu­i, care se învecineaz­ă cu moscheea. Mai devreme, Hamas ceruse ca coloniștii evrei din Ierusalimu­l de Est să înceteze hărțuirea rezidențil­or arabi care așteptau ordinele de evacuare de la instanțele israeliene. Israelul a răspuns cu sute de atacuri aeriene asupra Gaza, inclusiv 600 de ținte militare Hamas, potrivit armatei israeliene.

În Gaza, cel puțin 83 de persoane au fost ucise, inclusiv 17 copii și șapte femei, potrivit autorități­lor locale. Israel susține că cel puțin 30 dintre aceștia erau luptători ai Hamas, inclusiv o mână de comandanți superiori.

Numărul morților în Israel este de șapte, inclusiv un soldat și un copil. Zborurile de intrare au fost redirecțio­nate de la Tel Aviv către un aeroport mai mic din Marea Roșie, departe de rachetele Hamas. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania