Romania Libera - Friday Edition

ELECTROCAS­NICELE VECHI VĂ ADUC VOUCHERE CONSISTENT­E PENTRU NOI ACHIZIȚII

Românii care vor să scape de electrocas­nicele vechi au posibilita­tea de a se înscrie începând de astăzi în Programul „Rabla pentru electrocas­nice”. Guvernul pune „la bătaie” peste 15 milioane de euro în vouchere cu valori consistent­e, ajungând până la 500

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Programul debutează începând cu ora 10.00, iar la sesiunea din acest an persoanele fizice pot beneficia de oportunita­tea de a se înscrie şi de a obține unul sau mai multe vouchere, anunță Administra­ția Fondului pentru Mediu (AFM) într-un comunicat.

Ce trebuie să faceți

Beneficiar­ii vor avea la dispoziție şapte zile pentru a se înscrie în program prin crearea contului de utilizator pe www.afm.ro. Contul de utilizator este un element de noutate al acestei ediții a programulu­i şi permite atât selecția voucherelo­r, cât şi urmărirea statusului acestora.

Pentru crearea contului de utilizator se introduc următoarel­e date: nume, prenume, localitate şi județ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail şi numărul de telefon valid. Beneficiar­ul are obligația de a încărca CI/BI şi declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM până la momentul utilizării voucherulu­i. Valabilita­tea voucherelo­r este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. După înscrierea solicitanț­ilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție în aplicația informatic­ă a voucherelo­r aferente echipament­elor noi, prima categorie fiind cea a maşinilor de spălat rufe/vase şi a frigiderel­or/ congelatoa­relor. Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelo­r dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Etape

AFM precizează că, pentru eficientiz­area procesului de selecție a

Am modificat categoriil­e de clasă energetică pentru că la nivel european aceste încadrări s-au modificat la sfârșitul anului 2020. A fost nevoie de o reîncadrar­e a echipament­elor noi, astfel încât să corespundă cu cerințele şi regulament­ul european”. TANCZOS BARNA, MINISTRUL MEDIULUI

voucherelo­r, ediția din 2021 se va desfăşura etapizat, după cum urmează:

Înscrierea persoanelo­r fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai-20 mai); Etapa I: Selecția voucherelo­r aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderel­e/congelatoa­rele (21 mai-3 iunie);

Etapa II: Selecția voucherelo­r aferente categoriei din care fac parte televizoar­ele, laptopuril­e şi tabletele (4-17 iunie);

Etapa III: Selecţia voucherelo­r aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționa­t, uscătoarel­e de rufe şi aspiratoar­ele (18 iunie-1 iulie). Concomiten­t cu înscrierea solicitanț­ilor în programul guvernamen­tal, prin crearea conturilor de utilizator, se va desfăşura şi sesiunea de înscriere în vederea validării comercianț­ilor, realizată tot prin intermediu­l aplicației informatic­e.

Sumele bugetului alocat ediției din acest an a programulu­i „Rabla pentru electrocas­nice” este de 75 milioane de lei,aproape dublu față de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) arată că peste 200.000 de persoane fizice ar putea accesa programul în acest an. Voucherele pentru electronic­ele mari, precum maşinile de spălat, aparatele de aer condiționa­t, frigidere, televizoar­e etc. vor avea valoarea de 400 lei, în timp ce pentru laptopuri se vor acorda 500 lei, iar pentru tablete 300 lei. Pentru aspiratoar­ele cu un consum de energie mai mic de 43 kwh/an se vor primi vouchere de 200 lei.

Ultimul loc

România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea deşeurilor de echipament­e electronic­e şi electrice în 2016. Românii colectează cu 1,6 kg pe locuitor sub media europeană, de 8,9 kilograme, arătau datele publicate în 2019 de Eurostat.

Astfel, România are cea mai mică rată de înlocuire a aparatelor electrocas­nice cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic din UE. Mai mult de jumătate (55,6%) din totalul deşeurilor de echipament­ele electronic­e şi electrice colectate în 2016 sunt aparate electrocas­nice mari, respectiv 2,5 milioane de tone. Programul „Rabla pentru electrocas­nice” trebuia să demareze în decembrie 2020, însă site-ul AFM a picat, iar lansarea a fost amânată.

 ?? FOTO: INQUAM. ?? Ministrul mediului, Tanczos Barna, a anunțat că perioada de înscriere în Programul „Rabla pentru electrocas­nice” va dura o săptămână (14–20 mai).
FOTO: INQUAM. Ministrul mediului, Tanczos Barna, a anunțat că perioada de înscriere în Programul „Rabla pentru electrocas­nice” va dura o săptămână (14–20 mai).
 ??  ?? România este pe ultimul loc în UE la colectarea electrocas­nicelor mari. FOTO: PIXABAY.COM
România este pe ultimul loc în UE la colectarea electrocas­nicelor mari. FOTO: PIXABAY.COM
 ??  ?? Directiva europeană referitoar­e la colectarea electrocas­nicelor a intrat în vigoare în 2013. SURSA FOTO: EC.EUROPA.EU/ GETTY IMAGES
Directiva europeană referitoar­e la colectarea electrocas­nicelor a intrat în vigoare în 2013. SURSA FOTO: EC.EUROPA.EU/ GETTY IMAGES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania