Romania Libera - Friday Edition

Moda Revoltei cu Beneficii

-

Astfel s-a propagat de câțiva ani buni civismul pe Facebook, oameni care se adună mereu să salveze câte ceva. ,,Salvați natura, animalele, bicicliști­i!”, ca de aici să se facă pasul spre zona grea; salvați justiția, statul de drept, democrația! La timpul potrivit, când e sunată adunarea, vor ieși la proteste toți cei care au fost încălziți de-a lungul timpului. Practic, avem de-a face cu o educație a protestata­rului care începe să dea roadele. Se vor ralia la proteste pe teme mari și cei care sunt sensibili la încălzirea globală și poluare. Pentru că oricum, numitorul comun al tuturor relelor sunt decidenții, ei sunt de vină pentru toate, așa că nu mai contează cauza pentru care suferi, important e să protestezi. Protestata­ri din toate zările,uniți-vă!

De aceeași manieră,ca în zona civică, se procedează și în zona politiculu­i. Dacă vrei să creezi un partid naționalis­t, începi o campanie înainte cu câțiva ani,cu sugestii patriotice afective, trenduri vestimenta­re, Ziua Iei, povești cu daci și dăcoaice, cântece etno, mâncare tradiționa­lă. La fel se procedează și pe cealaltă coordonată culturală, cea progresist­ă, mult mai bine expusă mediatic, acolo unde multicultu­ralismul, feminismul, lgbt-ismul, ateismul pot fi la un moment dat ingredient­e de coagulare politică.

Toate aceste aglutinări civice și politice au ca numitor comun sistemul, iar emblemele culturale nu sunt decât niște momeli electorale prin care sunt pescuiți idioții utili. Scopul Sistemului nu e mântuirea culturală, ci acapararea puterii, iar teoriile culturale pot manipula o societate astăzi,astfel încât să nu fie nevoie de o forță armată și de lagăre de reeducare.

În momentul în care propaganda și manipulare­a sunt denunțate, agitatorii au tertipuri de rezervă pregătite pentru a relua sedarea opiacee. Cel mai comun subterfugi­u e cel cu invocarea teoriei conspirați­ei. Un clișeu care se repetă exasperant de mult, încât aproape că-ți pare rău că omul nu poate intra și într-o abstinență semantică. Pe de altă parte, se știe că această găselniță e chiar invenția de manual a conspirați­oniștilor.

În momentul în care propaganda și manipulare­a sunt denunțate, agitatorii au tertipuri de rezervă pregătite pentru a relua sedarea opiacee. Cel mai comun subterfugi­u e cel cu invocarea teoriei conspirați­ei”.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania