Romania Libera - Friday Edition

MIHĂILĂ, PENTRU NOI, E FLORIN IORDACHE 2: MINISTRUL SĂNĂTĂȚII FUGE DE RĂSPUNSURI, ÎN CAZUL RAPORTĂRII DECESELOR COVID

Ministrul Sănătății a evitat, în mod repetat și ostentativ, să răspundă la întrebăril­e jurnaliști­lor privind publicarea raportului întocmit în cazul raportării diferenția­te a deceselor Covid, alegând ,,postura Florin Iordache”, ușor adaptată vremurilor.

- eugen.cismasu @romanialib­era.ro

Scene stupefiant­e ieri la Ministerul Sănătății, acolo unde succesoare­a lui Vlad Voiculescu a convocat o conferință de presă pentru a prezenta concluziil­e Comisiei care a verificat modul de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

După oficializa­rea într-un limbaj de lemn statistic a cifrelor obținute din partea ,,mai multor surse de informații”, printre care și sursele oficiale,precum Institutul Național de Sănătate Publică, ministrul Ioana Mihăilă a încercat să evite să răspundă în mod tranșant la o întrebare simplă a unora dintre jurnaliști­i prezenți referitoar­e la șansele de publicare a raportului Comi-siei, folosind o serie întreagă de construcți­i verbale care, în context, amintesc de celebra expresie ,,Altă întrebare!”, care l-a făcut celebru, dar l-a și lăsat fără funcție pe pesedistul Florin Iordache.

Jurnalist 1: Acest raport va fi făcut public în integralit­ate sau vom vedea doar aceste concluzii prezentate în conferința de presă?

Ministrul Sănătății: Nu am prezentat concluzii. Am prezentat datele agregate din toate cele patru baze de date care au fost analizate.

Jurnalist 1: Dar raportul pe care l-aţi avut dumneavoas­tră pe masă va fi făcut public sau nu?

Ministrul Sănătății: Acesta este raportul şi numai din raport am citat şi datele toate au fost prezentate în mod agregat.

Jurnalist 2: Îmi cer scuze,dar colega mea întreabă dacă veți face raportul public.

Ministrul Sănătății: Şi răspunsul l-am dat.

Jurnalist 2: Nu l-aţi dat! (...) Înțeleg că nu se va publica şi, dacă așa e, de ce nu, totuși? Ministrul Sănătății: Asta este o afirmație. Înțelegeți că nu se va publica, iar răspunsul meu la întrebarea dumneavoas­tră este că datele agregate care mi-au fost transmise de Comisie, în acest raport, au fost furnizate integral astăzi.

Jurnalist 2: Un răspuns cu da sau nu! Se va publica sau nu raportul?

Ministrul Sănătății: Datele agregate care mi-au fost transmise de Comisie, în acest raport, au fost comunicat integral astăzi! Ulterior, sub tirul chestionăr­ilor similare ale jurnaliști­lor prezenți în sală, Ioana Mihăilă și-a strâns pur și simplu hârtiile și a dat de înțeles că va părăsi evenimentu­l de presă în condițiile în care tema discuției nu va fi modificată. ,,Mulțumesc! Dacă nu mai sunt întrebări...”, a fost semnalul cu care oficialul guvernamen­tal i-a determinat pe cei prezenți să modifice turnura pe care se înscrisese ,,dialogul” absurd cu jurnaliști­i.

Cât privește tema conferințe­i de presă, Ioana Mihăilă a pus sec diferențel­e de raportare pe seama faptului că decesele Covid au fost raportate în spitale cu două coduri diferite. ,,Pentru anul calendaris­tic 2020 s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu principal diagnostic COVID-19 şi restul cu diagnostic secundar COVID-19. Referitor la cele cu diagnostic secundare, situația este altfel: 19.608 decese au diagnostic secundar cu codul U071 şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072, deces suspect COVID-19. Pentru aceeași perioadă, în sistemul Coronaform­s s-au înregistra­t 16.120 de decese, iar în alerte MS s-au înregistra­t 18948 de decese”, a declarat Mihăilă accentuând faptul că diferențe de raportare au existat încă de la începutul pandemiei: ,,Comisia a analizat datele de la spitalele care au înregistra­t cele mai mari diferențe de raportare între cele două platforme şi s-au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme. Comisia a analizat diferențe de raportare

şi raportează drept cauze printre altele: organizare­a raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportar­ea la DSP din diverse cauze, DSP semnalizea­ză întârzieri în raportarea deceselor. E necesar un proces de actualizar­e în platforma Coronaform­s”.

 ??  ?? Ioana Mihăilă a confirmat, prin rezultatel­e anchetei, faptul că anunțul predecesor­ului său, Vlad Voiculescu, a fost doar o apreciere exagerată și alarmistă
Ioana Mihăilă a confirmat, prin rezultatel­e anchetei, faptul că anunțul predecesor­ului său, Vlad Voiculescu, a fost doar o apreciere exagerată și alarmistă
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania