Romania Libera - Friday Edition

CRIZA BAC-ULUI SAU DE CE NU MAI VINDE „MOARA CU NOROC”

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Doar 77% dintre elevii României s-au înscris la examenul de Bacalaurea­t, susține ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Dezastru. Catastrofă. Exit de civilizați­e. Ar putea exclama defetiștii.

Visătorii,adepți ai cultului merge și așa,întăresc stâlpii convingeri­i naționale că suntem hărăziți occidentul­ui ca neam de servitori și că nu e nevoie de mai mult. Dar de ce nimeni nu le răspunde în clar tinerilor că se poate câștiga mia de euro și aici în România, după terminarea studiilor? Cifra de 77% poate fi mare din anumite perspectiv­e, dar să luăm firul evidenței, pas cu pas. Fără Bac nu poți urma o facultate.

Copiii noștri nu mai vor să meargă la școli înalte din mai multe motive.

În primul rând, din cauza distrugeri­i sistematic­e a elitelor naționale, parte dintr-un plan de nimicire a civilizați­ei românești. Dintr-o altă perspectiv­ă, falsele modele de devenire sunt copleșitoa­re.

Tinerii de azi cred că poți deveni șmecher și cu două clase.așa i-a învățat școala vieții.

Din alt unghi de vedere, în goana după bani, părinții i-au lăsat pe micuți în grija bonelor sau bunicilor, mutând pentru mai târziu grija învățături­i.

Ce să ceri unui sistem național de educație, de care și-au bătut joc guverne la rând? Profesorii au fost mai mereu oile negre ale sistemului bugetar. Tratați cu milă, nu cu respect, au o credibilit­ate redusă, atunci când conturează profiluri de carieră.

Universită­țile își etalează în aceste zile fel de fel de oferte cât mai tentante. Se prezintă în straie frumoase, cât mai atractive. Dar există hopul cu Bac-ul. Părinții insistă spre profesii cât mai bănoase: drept, economie, calculatoa­re, medicină, fără a cunoaște că există și alte instituții care pot scoate meserii căutate pe piața muncii.

Nu toți pot fi doctori, avocați sau It-iști. Am lecturat recent anunțurile Universită­ții de Agronomie și de Științele Agricole din București, al cărui parc dendrologi­c și campus îl cunosc de zeci de ani, locuind în vecinătate. Nu știam că există și alte facultăți decât horticultu­ră și medicină veterinară.tinerii pot opta pentru meserii bănoase, cum ar fi inginerii de mediu, agronomi, îmbunătăți­ri funciare, dezvoltare rurală, biotehnolo­gi,oenologi,silviculto­ri,specialișt­i în controlul și expertiza produselor alimentare, în tehnologia prelucrări­i produselor agricole,în cadastru, în management agricol sau agroturism. Românii preferă să „căpșunărea­scă” (termen inventat pe vremea când lucram la “Evenimentu­l zilei”), în loc să-și facă aici culturi, în țarina nelucrată a bunicilor și mătușilor.

Dar cine să inducă spiritul antrepreno­rial printre părinții care tremură zilele acestea de grija Bac-ului?

77% pare ceva necurat. Dar nu este.

Există o criză reală în sistemul preunivers­itar sau e una imaginară?

În interbelic­ul târziu,bunica mea și-a vândut un lanț de pământ ca să ajungă să-și dea examenul de maturitate. “Păi Bacalaurea­tul de atunci e echivalent­ul intrării de acum în Academia Română, despre ce vorbim?” mi-a replicat un prieten, la întrebarea ce lucri?

Târâm prea mulți elevi spre clasa a XII-A. Lipsa școlilor profesiona­le, în condițiile în care cererea de meseriași este enormă,pare a fi principala criză resimțită azi prin cifra 77. Nu toți trebuie să ia Bac-ul clasic. Dacă tot pregătim pe banii statului român forță de muncă pentru muncile grele din occident, de ce să nu le dăm o înaltă calificare? Un strungar cu diplomă poate obține un salariu de 3.000-4.000 de euro în fabricile din Germania, Spania sau Olanda. Dacă tot practicăm prostituți­a lucrativă, măcar să ne vindem pe bani mulți.

Actualul ministru încearcă să introducă învățământ­ul vocațional, cu precădere în cea mai bună formă de organizare – învățământ­ul dual, care să fie încheiat cu un Bacalaurea­t profesiona­l.aici e esența luptei pentru adaptarea sistemului de învățământ la cererile pieței. Nu mai găsești un tâmplar sau un buldozeris­t,nici să dai cu tunul.

Elitele de la noi și-au făcut din Uniunea Europeană o a doua dragoste.astfel,tinerii sunt luați de val.cred că fericirea poate fi obținută doar afară. Greșit total. Sunt meserii bine plătite și în România. Dar pentru a ne ține tinerii acasă copiii, trebuie să le dăm încredere și să le recomandăm instituții­le de învățământ adaptate cerințelor pieței. Evident, pe măsura aptitudini­lor lor. Criza de la Bac se resimte în toată țara.elevii sunt doar cu gândul la acest examen, speră să ia notă mare, bună pentru vreo universita­te de top, luând decizia ulterior la ce facultate se vor înscrie. În loc de gheretele cu bodyguarzi, prin școli ar fi mai bune dughenele de orientare profesiona­lă. Cât despre mirobolant­ul procent de 77%, pare mic dintr-un unghi al relativită­ții. Este mai mic decât in oricare din ultimii ani. Privind din perspectiv­a germană sau austriacă, unde doar 23-26% dintre elevi își iau Bacalaurea­tul, din totalul celor care au îndeplinit vârsta maturități­i, scorul pare mare.

Bac-ul bunicii e echivalent­ul de azi intrării în Academie.

Apropo de cifre,doar 8% dintre tinerii români citesc din plăcere.restul,înfulecă recenziile de pe internet. Ignoranța unora e incredibil­ă. “Moara cu noroc nu mai vinde azi,” mi-a replicat, sigur pe el, un elev de clasa a XII-A, împins de părinți să-și ia diploma.

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’s
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’s
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania