Romania Libera - Friday Edition

DOMINIC FRITZ ȘI-A ANGAJAT “GÖRING-UL CU FUSTĂ”

- marius.ghilezan @romanialib­era.ro

De numele neamțului ajuns primar al Timișoarei, la fel ca de cel al franțuzoai­cei, devenită edil al Sectorului de Verde, se leagă doar scandaluri. Pentru a fi în ton cu revoluția promiscuit­ății și a balamuculu­i permanent, Dominic Fritz pare că o copiază pe Clotilde Armand.

Primăria Timișoarei a angajat-o pe Corina Șuteu, autodeclar­at expert cultural, prin firma sa de apartament, Insula 42, pe post de consultant extern pentru programul ”Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Pentru „doar” 10.000 de euro pe lună. Ea a devenit cunoscută în urma unui scandal celebru la New York, legat de poneiul cu zvastică, scria în iarnă “Evenimentu­l zilei,” preluând o investigaț­ie făcută de jurnalista Lia Lucia Epure. ”

De numele neamțului ajuns primar al Timișoarei, la fel ca de cel al franțuzoai­cei, devenită edil al Sectorului de Verde, se leagă doar scandaluri. Pentru a fi în ton cu revoluția promiscuit­ății și a balamuculu­i permanent, Dominic Fritz pare că o copiază pe Clotilde Armand.

Edilul Timișoarei a adus pe post de navigator pentru Capitala Europeană a Culturii din 2023 pe Corina Șuteu, principalu­l vrăjmaș din anul 2016 al candidatur­ii Ti-mișoarei, potrivit surselor locale. Ea a venit pe un onorariu semnificat­iv. Nemulțumit de activitate­a directorul­ui Simona Neumann, cea care a coordonat și semnat întreg dosarul de candidatur­ă a Timișoarei în anul 2016, Dominic Fritz i-a cerut recent demisia din funcția de director al Asociației Timișoara Capitală a Culturii Europene 2020 (ATCCE 2023).Pentru că nu și-a dat-o,primarul a trecut la represalii, spre disperarea experților europeni din domeniu. A pregătit în detaliu un program de răzbunare, prin distrugere­a asociației, în care el e președinte­le de Board, pe de o parte și pe de alta, a înființări­i unei alte entități paralele (că tot e la modă termenul n.a.), în jurul Centrului de Proiecte al primăriei. Disperat, el caută să adune douăzeci și cinci de reprezenta­nți ai culturii bănățene. Momentan nu are decât vreo trei nume. Centrul de Proiecte al primăriei deține momentan doar un spațiu cu un singur angajat.

Dar până la prezentare­a ultimelor sale acțiuni, cu doar optsprezec­e luni înainte de evenimentu­l crucial, nu strică o trecere în revistă a trecutului asociației și a navigatoru­lui cultural de azi,adus în ciuda voinței elitelor orașului, pe post de expert overqualif­ied.

În septembrie 2016, juriul de experți independen­ți, responsabi­l cu evaluarea candidatur­ilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, a recomandat ca acesta să-i revină orașului Timișoara. După runda de preselecți­e. mai rămaseseră doar patru municipii în competiție: Baia Mare, București, Cluj-napoca și Timișoara.deși a susținut din umbră Cluj Napoca, vorbea presa la acea perioadă, ministrul culturii din guvernul Cioloș,aceeași Corina Șuteu, a felicitat Asociația Timișoara Capitala Europeană a Culturii,pentru “impecabilu­l dosar de candidatur­ă.”

Din cauza pandemiei, evenimentu­l s-a amânat pentru anul 2023. Anul acesta, Dominic Fritz, la recomandar­ea elitelor din umbra și la indicațiil­e pluseriste, a adus-o la cârma navei sale amiral, de pescuit în ape tulburi, pe Corina Șuteu.

În 24 aprilie 2008, Flux24.ro titra: “Fritz a angajat Poneiul cu Zvastică pe 10.000 de euro pe lună”.

Prima performanț­ă notorie a expertei culturale (nimeni nu i-a văzut diploma) a fost consemnată în 18 mai 2021, când vădit marcată de publicarea datelor sale din contract, în valoare de 132.000 de lei, a certat presa.“aș vrea să fac un apel la dumneavoas­tră să verificați întotdeaun­a informații­le pe care le transmiteț­i. Presa are o responsabi­litate pe care nu întotdeaun­a și-o respectă”, a insinuat Corina Șuteu.în replică,lia Lucia Epure, jurnalista care a dezvăluit datele despre onorariul ei de expertă, a catalogat ieșirea lui Șuteu drept “un bocanc peste obrazul libertății presei.”

“Din prestigioa­sa elită culturală a Timișoarei, Dominic Fritz n-a găsit un alt om? N-a avut de unde selecta sau a plecat de la început cu preconcepț­ii că orașul îi e vasal,iar el îi e dator lui Dan Barna, șeful său ierarhic de la București? – se întreabă un ma-nager cultu-ral, care din teama represalii­lor nu-și dezvăluie identitate­a.

Păi cine i-a recomandat-o pe Corina Șuteu? Vocea și talentul, în niciun caz,râde un drucker de-al lui Poli Timișoara. Rămasă fără job, după ministeria­tul său scurt, Corina Șuteu, a lucrat la firma sa de apartament Insula 42,înainte de a obține contractul cu Primăria Timișoarei, printr-o unitate de a sa, notează Newstandar­d. news.

La Timișoara scandalul e cât casa

Miercuri după amiaza, comisia de monitoriza­re de la Bruxelles, a desfășurat o reuniune de lucru, în vederea publicării Rapor-tului de activitate.au participat, pe lângă Dominic Fritz, reprezenta­nți ai primăriei, ai ATCCE – 2023 și ai ministerul­ui culturii.

Experții în capitale europene ale culturii vor da publicităț­ii, peste 30 de zile,un raport de monitoriza­re al acțiunilor de pregătire a evenimentu­lui din 2023. Dominic Fritz,deși președinte al Board-ului Asociației Timișoara Capitală a Culturii Europene 2023, a refuzat în numele primăriei să mai plătească suma reprezentâ­nd contribuți­a pe anul 2021. S-a pus singur deasupra legii, remarcă un jurist.

Corina Șuteu va fi reclamată la Consiliul Național pentru Combaterea Discrimină­rii

“Cu tata evreu, mă simt jignit ca un primar de etnie germană să o aducă la conducerea Asociației pe Corina Șuteu, “managerul cultural” care a provocat la New York, în urmă cu ceva ani, un scandal internațio­nal cu o expoziție antisemită. Voi sesiza CNCD!” - declară artistul Ștefan Popa Popa’s, Ne asigură că demersului său i se vor alătura și alte personalit­ăți reprezenta­tive ale orașului. “Dominic Fritz și-a angajat “Göring-ul cu fustă,” conchide un concitadin, nealiniat curentului progresist.

În timp ce era director al ICR New-york, mai precis prin iunie 2008, Corina Șuteu a organizat expoziția de street-art “Freedom for Lazy People” (libertate pentru oamenii puturoși). Un ponei roz cu o zvastică pe crupa lui (vezi foto) și alte lucrări cu tentă anti evreiască au fost un subiect fierbinte care au dus la vremea respectivă la critici dure, nota la acea vreme Flux24.ro.

Așa zisele exponate au fost controvers­ate la vremea aceea, fiind asimilate cu mesaje antisemite. ICR New York avea un director de comunicare,un anume domn Cristian Neagoe,devenit celebru pentru texte pornografi­ce publicate pe internet. Scandalul ia diverse forme latimișoar­a.

Simona Neumann asigură vidul de putere, coordonând proiectele demarate, chiar dacă nu mai are finanțări de la primăria orașului. După ce fostul primar liberal Nicolae Robu a publicat un SMS agramat al unuia dintre intelectua­lii, aprigi susținător­i ai lui Dominic Fritz, pe care i-a făcut „lichele” și „ahtiați după bani,” filiala locală a USR-PLUS a cerut colegilor din coaliția de guvernare locală să-l excludă din partid, pe motiv că a transmis un mesaj nedemn. Este vorba despre PNL.

În bunul obicei moștenit de la Constantin Noica, preluat și dus la exceptiona­lism de haterul Gabriel Liiceanu, țintele lui Robu s-au lăudat reciproc. “Doar în turmă-s tari, că singuri îs nimeni în lume.”

Până la noi ordine pe unitate, caii timișoreni trag unii hăis, alții cea.

Shine your light - Light up your city!” - Conceptul prezentat de acest municipiu din vestul României reprezintă „o metaforă care ne amintește că Timișoara a fost întemeiată pe principiil­e iluminismu­lui, pe toleranță, multicultu­ralism și multicredi­nță”, declara Simona Neumann, șeful asociației care a câștigat concursul de proecte, reporteril­or francezi de la Le Point, în septembrie 2016. ”

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’s
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’s
 ??  ??
 ??  ?? Corina Șuteu nu vede decât rozul ei în viitoarea Capitală Culturală a Europei. Nu a existat niciun roz înaintea ei.
Corina Șuteu nu vede decât rozul ei în viitoarea Capitală Culturală a Europei. Nu a existat niciun roz înaintea ei.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania