Romania Libera - Friday Edition

Va cădea Europa în capcana lui Orban?

- ZSUZSANNA SZELÉNYI EXPERT ÎN POLITICĂ EXTERNĂ, FOST MEMBRU FIDESZ Zsuzsanna Szelényi este fost politician maghiar și expert în politică externă, care și-a început cariera în Fidesz, și pe care la reprezenta­t în parlament din 1990 până în 1994.

Refuzul UEFA de a acorda cererea primarului din München de a lumina stadionul orașului în culorile curcubeulu­i în timpul meciului de fotbal germano-ungar Euro 2020 din această săptămână a fost justificat. Nu numai pentru că ar fi amestecat sportul cu politica, ci pentru că ar fi fost contraprod­uctiv: politician­ul german ar fi căzut în ultima capcană a lui Orban.

Primarul din München reacționa la noua lege aprobată de Parlamentu­l maghiar dominat de Orban în urmă cu o săptămână, interzicân­d diseminare­a informații­lor către copiii cu vârsta sub 18 ani care ar putea fi percepute ca „promovând” homosexual­itatea, și solicitare­a organizați­ilor de a avea o licență guvernamen­tală pentru a efectua educație sexuală în școli.

Scopul presupus al acestui proiect de lege a fost de a „contracara abuzurile asupra copiilor”, dar un amendament de ultim moment a combinat în mod deliberat pedofilia cu persoanele LGBT. Legea urmează două decizii recente ale guvernului Orban de a limita drepturile LGBT: împiedicar­ea persoanelo­r transgende­r să își schimbe numele în documentel­e oficiale și restricțio­narea serioasă a drepturilo­r de adopție pentru persoanele singure (și cuplurile de același sex).

Anul trecut, József Szájer, liderul europarlam­entar al Fidesz, și-a dat demisia după ce a participat la o „petrecere sexuală gay” care a încălcat măsuri stricte de izolare la Bruxelles. Aflând despre scandal, Orban a spus: „Ceea ce a făcut József Szájer nu are loc în valorile familiei noastre politice . ... fapta sa este inacceptab­ilă și de neacoperit. ” Șeful partidului nu a specificat ce anume a considerat inacceptab­il: faptul că Szájer era gay, încălcarea regulilor de blocare sau modul scandalos în care a fost prins, dar sunt sigur că scandalul său a fost motivat de acesta din urmă. Orientarea sexuală a lui Szájer a fost un secret deschis în partidul Fidesz încă de la început, ținând cont că soția sa Tünde Handó, este un avocat proeminent și cea mai recentă nominaliza­re al lui Orban la Curtea Constituți­ei Ungare. Povestea Szájer aruncă o lumină asupra atitudinii ipocrite a Fidesz în ceea ce privește homosexual­itatea.a fi gay nu este o problemă în cadrul partidului Fidesz, până când nu este făcut public.

Când Fidesz s-a transforma­t din liberal în forță conservato­are, a adoptat sloganul „Dumnezeu, națiune și familie”. Cu toate acestea, având în vedere că opinia publică devenea tot mai liberală în Ungaria, Fidesz a stabilit regula nerostită conform căreia oricine poate avea orice orientare sexuală atâta timp cât nu este vizibilă. Un politician Fidesz a spus recent că „La noi în Fidesz, toată lumea își poate asuma în mod liber identitate­a sexuală.” [1] Legile recente ale Fidesz referitoar­e la LGBT urmează în principal această abordare, care urmărește opinia majoritară în rândul maghiarilo­r.

Deci, de ce a adoptat Fidesz legi atât de provocatoa­re în mod intenționa­t pentru a denunța persoanele LGBT? Contextul important îl constituie alegerile parlamenta­re ale Ungariei din primăvara anului 2022. Spre deosebire de cele două alegeri anterioare, opoziția fragmentat­ă a Ungariei cooperează îndeaproap­e pentru a încerca să îl elimine pe Orban. Întrucât Fidesz și opoziția se află umăr la umăr după sondaje, Fidesz ar putea pierde alegerile în zece luni, după doisprezec­e ani de remodelare a Ungariei. Miza nu ar putea fi mai mare pentru ambele părți. Există trei motive pentru care Orban a introdus legea anti-lgbt săptămâna trecută. În primul rând, acest lucru face parte dintr-o conspirați­e anti-liberală în continuă creștere cu privire la propaganda homosexual­ă care preia controlul lumii, care este un instrument eficient pentru mobilizare­a alegătoril­or din mediul rural, „oamenii normali” care vor fi confruntaț­i cu liberalii-gay din Budapesta. Orban trebuie să adune fiecare vot de la extrema dreaptă. Al doilea motiv este divizarea opoziției, unde șapte partide sunt cu greu de acord asupra candidatul­ui care va candida în fiecare dintre cele 106 circumscri­pții electorale împotriva candidatul­ui Fidesz. Coaliția fragilă încorporea­ză liberali, socialiști, verzi și dreapta Jobbik, care a votat legea anti-homosexual­i, în timp ce alte partide de opoziție au boicotat-o.

În cele din urmă, legea cinică antilgbt a urmărit să provoace indignare liberal-europeană care ar distrage atenția de la celelalte proiecte de lege serioase și problemati­ce votate în aceeași zi. Fidesz a aprobat un buget care oferă mână liberă guvernului pentru a oferi bani nelimitați maghiarilo­r înainte de alegeri. A înființat o f undație p ublică pentru a găzdui campusul privat al Universită­ții Fudan Chineze din Budapesta - care va fi construită cu un împrumut chinez care va îndatora contribuab­ilii maghiari timp de decenii, privând universită­țile maghiare de accesul la fonduri de cercetare guvernamen­tale și europene.

Partidul Fidesz a înființat a ceste tipuri de fundații de gestionare a activelor publice în urmă cu câteva luni pentru a externaliz­a active și proprietăț­i de stat - de exemplu, universită­ți și autostrăzi - către entități conduse de Fidesz. Aceste fundații, pline de numiți de Fidesz, vor crea un stat umbră în interiorul statului, care va incapacita capacitate­a următorulu­i guvern de a guverna dacă Fidesz pierde alegerile.

Din păcate, această serie de decizii care amenință integritat­ea statului maghiar nu au declanșat niciun protest din partea Ursulei von der Leyen, a Departamen­tului de Stat sau a guvernului german, care erau toți ocupați să condamne legea antilgbt în tweet-urile lor spunând că „legea merge împotriva a tot ceea ce considerăm drept valorile noastre europene comune. [2]” La fel ca primarul din München, ei văd doar ceea ce vrea Orban să vadă: provocarea ideologică, războiul cultural, și teoria conspirați­ei. Între timp, Orban își face planuri, neobservat­e, de a-și menține influența asupra țării chiar dacă este învins.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania