Romania Libera - Friday Edition

Educație sexuală în școli, din 2022

Profesori de Biologie sau medici vor susține cursuri de educție sexuală în școli, începând cu anul școlar 2022 – 2023, după cum susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Ministrul Învățământ­ului a creat o dezbatere publică “încinsă”, după ce a afirmat că nu este nevoie de o lege separată care să introducă educația sexuală în școli, ministerul pe care îl conduce având deja această posibilita­te și urmând să introducă această materie în programa școlară, începând cu anul 2022. Una dintre principale­le semne de întrebare în rândul cadrelor didactice și nu numai este legat de persoanele care vor susține ceste ore de curs. Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat, pentru cotidianul național “România liberă”,că “profesori de biologie sau medici” vor preda educația sexuală în școli.

Primele cursuri programate

Sorin Cîmpeanu transmitea, zilele trecute, că ministerul îşi asumă promovarea discipline­i obligatori­i Educaţie pentru viaţă,care va include mai multe module,printre care: educaţie sexuală, civică, sanitară, pentru alimentaţi­e sănătoasă, rutieră sau de prim-ajutor. “În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele şcolare sunt atributul specialişt­ilor din Ministerul Educaţiei.legea educaţiei naţionale (LEN) prevede la art 65.alin.(4) că planurile cadru şi programele şcolare sunt elaborate de către organismel­e abilitate ale Ministerul­ui Educaţiei. Tot LEN,LA art.5 alin.(1),p revede că,în domeniul educaţiei, dispoziţii­le LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispoziţii­le Legii educaţiei naţionale. Pe această bază legislativ­ă, Ministerul Educaţiei îşi asumă promovarea unei discipline obligatori­i - ‘Educaţie pentru viaţă’, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-A, module obligatori­i, adaptate vârstei elevilor”, arată ministrul într-o declaraţie, citată de Agerpres. Potrivit lui Cîmpeanu, modulele obligatori­i vizate sunt:

- Educaţie civică;

- Educaţie sanitară; - Educaţie sexuală;

- Educaţie pentru alimentaţi­e sănătoasă;

- Educaţie pentru prim-ajutor; - Educaţie juridică;

- Educaţie financiară;

- Educaţie rutieră;

- Educaţie civică. Cîmpeanu a arătat că în cazul în care părinţii vor opta expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, nota finală se va calcula în baza rezultatel­or obţinute la celelalte module.

“În acest fel,vom putea armoniza necesitate­a unui curriculum adaptat nevoilor societăţii actuale şi, în special, necesităţi­lor elevilor, evitând supraîncăr­carea programei şcolare cu un număr excesiv de discipline. Pe principiul orei de religie, în cazul părinţilor care optează expres,în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obţinută la ‘Educaţie pentru viaţă’, nota finală aferentă discipline­i urmând a fi calculată pe baza notelor obţinute pentru n-1 module”,a menţionat ministrul.

În cazul părinţilor care optează expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obţinută la Educaţie pentru viaţă.”

SORIN CÎMPEANU ministrul Educației

 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN ?? Ceremonia prin care ambasadoru­l Franţei în România, Laurence Auer, îi conferă Ministrulu­i Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însemnele de Comandor al Ordinului Palmes academique­s,vineri,18 iunie 2021.
FOTO: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN Ceremonia prin care ambasadoru­l Franţei în România, Laurence Auer, îi conferă Ministrulu­i Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însemnele de Comandor al Ordinului Palmes academique­s,vineri,18 iunie 2021.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania