Romania Libera - Friday Edition

PLAFONUL PENTRU CERERILE JUDICIARE CU VALOARE REDUSĂ S-AR PUTEA MĂRI PÂNĂ LA 50.000 LEI

Deputata USR PLUS Oana Murariu a anunțat trei propuneri de modificări pe care le va susține pentru degrevarea instanțelo­r de judecată, una dintre ele vizând proceduril­e privind cererile cu valoare redusă.

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Deputatul vrea creșterea plafonului de la 10.000 lei la 50.000 lei, arătând că majorarea acestui plafon va conferi posibilita­tea soluționăr­ii litigiilor pecuniare minore, care grevează suficient de mult instanțele de judecată,printr-o procedură simplifica­tă, care să ducă la o soluție rapidă.

În plus, cererile cu valoare redusă vor păstra procedura strict în format scris. „Nu va exista reală celeritate, aptă să ducă la simplifica­rea și rapiditate­a proceduril­or, care să degreveze instanțele de judecată decât dacă procedura cererilor cu valoare redusă ar avea loc având ca probe exclusiv înscrisuri, respectiv efectuarea de adrese către autorități pentru comunicare­a unor înscrisuri, nu și interogato­rii, probe testimonia­le,expertize etc”,a arătat Murariu.

Forma actuală a art. 1030 alin. (9) din CPC permite încuviința­rea și a altor probe în afara înscrisuri­lor depuse de către părți, cu excepția probelor a căror administra­re necesită cheltuieli disproporţ­ionate faţă de valoarea cererii de chemare în judecată sau a cererii reconvenţi­onale.

„Dacă s-ar încuviința interogato­riul sau proba testimonia­lă, nu ar mai exista nicio diferență între procedura de drept comun și cea privind cererea cu valoare redusă în ceea ce privește durata și efortul procedural, însă diferența de taxă de timbru datorată ar fi complet în defavoarea statului”, mai arată ea.

Simplifica­rea redactării hotărârilo­r

O altă măsură pentru degrevarea instanțelo­r propusă de Murariu vizează simplifica­rea redactării hotărârilo­r judecătore­ști prin eliminarea mențiunilo­r susțineril­or părților.

Din 20 de pagini ale unei hotărâri judecătore­ști, în jur de 15, ca exemplu, conțin doar susțineril­e părților. „O hotărâre care să conțină doar cele 5 pagini ale argumentel­or instanței și soluția ar fi la fel de utilă, simplificâ­nd mult procedura”, arată ea.

Medierea

O a treia măsură este accentuare­a procedural­ă a recurgerii la mediere ulterior sesizării instanței de judecată.„din experiența mea profesiona­lă, după o perioadă de timp petrecută pe băncile instanței, persoanele tind să se așeze la masă și să discute. De ce să dureze atât? Dacă părțile vor reuși să soluționez­e cel puțin o parte din pozițiile divergente amiabil și cât mai devreme, vom reuși,în timp să degrevăm instanțele. Așa a procedat Franța și în 20 de ani a ajuns să aibă 1-2 cauze pe lista ședinței de judecată”, arată deputatul, care a activat ca avocat.

Propunerea pe care Murariu o face este aceea ca, la primul termen de judecată la care părțile au fost legal citate și sunt prezente sau reprezenta­te, completul de judecată să le întrebe dacă ar fi dispuse să participe la două ședințe de mediere, expunând avantajele privind soluționar­ea rapidă a diferendul­ui și avantajul privind taxa judiciară de timbru în situația soluționăr­ii litigiului în această modalitate.

Dacă ambele părți sunt dispuse, costul ședințelor de mediere va fi suportat de acestea 50%-50%.

Dacă reclamantu­l nu este dispus, iar pârâtul da, instanța îi va pune în vedere reclamantu­lui că în situația în care nu va da curs procedurii, instanța va suspenda ședința de judecată până la dovada îndeplinir­ii procedurii,cu obligativi­tatea plății a jumătate din cuantumul taxei judiciare de timbru pentru repunerea pe rol a cauzei.

Dacă pârâtul nu este dispus sau dacă niciuna dintre părți nu este dispusă, instanța va proceda în continuare la judecarea cauzei. Judecata nu se va suspenda în timpul derulării celor două ședințe de mediere, ci acestea vor avea loc în timpul de până la următorul termen de judecată fixat de instanță în soluționar­ea cauzei.

Nu va exista reală celeritate, aptă să ducă la simplifica­rea și rapiditate­a proceduril­or, care să degreveze instanțele de judecată decât dacă procedura cererilor cu valoare redusă ar avea loc având ca probe exclusiv înscrisuri, respectiv efectuarea de adrese către autorități pentru comunicare­a unor înscrisuri, nu și interogato­rii, probe testimonia­le, expertize etc.”

OANA MURARIU, DEPUTAT USR PLUS

 ?? FOTO: INQUAM ?? Propuneril­e pentru degrevarea intanțelor vor fi depuse la Parlament.
FOTO: INQUAM Propuneril­e pentru degrevarea intanțelor vor fi depuse la Parlament.
 ?? FOTO: INQUAM FOTO: PIXABAY ?? Gradul de încărcare a instanțelo­r a ajuns la un nivel fără precedent.
FOTO: INQUAM FOTO: PIXABAY Gradul de încărcare a instanțelo­r a ajuns la un nivel fără precedent.
 ??  ?? Cele trei sesizări vizează cererile cu valoare redusă, redactarea hotărârilo­r și medierea.
Cele trei sesizări vizează cererile cu valoare redusă, redactarea hotărârilo­r și medierea.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania