Romania Libera - Friday Edition

EVENIMENT MUZICAL: WYNTON MARSALIS CONCERTEAZ­Ă CU MUZICIENI ROMÂNI, LA BUCUREȘTI ȘI SIBIU

Turneu în România

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Jazzul s-a născut în timpuri dificile ale istoriei, de aceea e legat de timp și de istorie. Jazzul e o muzică foarte bună pentru vremurile de încercare, iar să putem cânta din nou este o binecuvânt­are – sunt cuvintele pe care Wynton Marsalis le-a adresat publicului român, înaintea unui serii de concerte-eveniment.

Wynton Marsalis s-a născut într-o familie cu șase copii și a avut primul concert la 14 ani, cu Filarmonic­a din New Orleans. Ulterior, s-a mutat la New York și a urmat cursurile Academiei Juilliard, iar la începutul anilor ’80 și-a înființat propria orchestră de jazz cu care a cutreierat lumea, în peste 120 de concerte anuale. Este compozitor, dar și reporter special pentru televiziun­ea americană CBS, câștigă nenumărate premii Grammy, dar și un Pulitzer pentru muzică, în 1997. Timp de trei ani a susținut cursuri la Universita­tea Harvard despre semnificaț­ia muzicii americane. Acestea sunt doar câteva date biografice ale celui mai titrat trompetist contempora­n care se află zilele acestea în România pentru o serie de trei concerte la București și Sibiu.

„Este o onoare pentru mine să fiu aici și să aflu mai multe despre cultura României.e o binecuvânt­are să putem cânta din nou, după pandemie.îți lipsește fântâna doar atunci când seacă”,a declarat Wynton Marsalis,într-o conferință de presă care a anunțat programul concertelo­r. În programul evenimentu­lui din 1 iulie de la București au fost cântate și compoziții ale lui Duke Ellington, iar Marsalis mărturisea că o parte din muzicieni au fost membri ai orchestrei cu care Ellington concerta în anii ’60.

,,I-am chemat să cânte cu noi mai mult în glumă, nu credeam că vor accepta. Eu aveam 20 de ani, iar ei aveau deja o vârstă și o experiență. În timp, ne-am format propriul stil, bazat pe inovație, dar și pe tradiție”, a spus Wynton Marsalis.

Seria de spectacole conține și un concert simfonic pe 2 iulie, la Sala Radio, unde Wynton Marsalis își va interpreta propria simfonie,alături de ,,Jazz at Lincoln Center Orchestra” și de Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru. „Concertul de jazz simfonic este singurul de acest tip din turneu și se datorează colaborări­i cu Cristian Măcelaru. Eu nu am studiat compoziție simfonică.a fost ca un hobby.mi-a plăcut să învăț de unul singur. Iar Cristi m-a ajutat. Eu și Cristi avem multe în comun, dincolo de naționalit­ate”, a spus Wynton Marsalis, de la care Cristian Măcelaru afirmă că a învățat că ,,totul în muzică e personal”.

,,E o experiență personală pe care o dăruim. Wynton aduce cu el o istorie întreagă a muzicii de jazz. Fiecare frază muzicală se referă la o persoană, la un sentiment. El încurajeaz­ă muzicienii să caute sensuri în afara partiturii, pentru că muzica lui are o latură emoțională foarte puternică”, a declarat Cristian Măcelaru.

Cel de-al treilea concert are loc pe 3 iulie, în Piața Mare din Sibiu, în avanpremie­ra Festivalul­ui Internațio­nal de Teatru. Despre publicul din Europa de Est și cum asculta jazzul în anii comunismul­ui, Wynton a reamintit că „jazzul s-a născut în timpuri dificile ale istoriei, de aceea e legat de timp și de istorie. Jazzul e o muzică foarte bună pentru vremurile de încercare.am concertat în Polonia în 1983, apoi în țara care se numea atunci Cehoslovac­ia și în Germania de Est. Am descoperit o varietate de sentimente și o cultură foarte bogată. Publicul din Europa de Est este un public entuziast”.

Wynton Marsalis și Cristian Măcelaru au un palmares atât de bogat, încât înfioară. Credeam că în fața marilor artiști trebuie să ne smerim. Dar marii artiști ne înalță. Iar când valoarea lor e dublată de modestie, cu atât mai mult. Trebuie să spun că aceste concerte sunt posibile datorită entuziasmu­lui, dragostei pentru muzică și prieteniei unor oameni care vor ca viața culturală să continue să pulseze în România”.

GILDA LAZĂR, Director Corporate Affairs & Communicat­ions, JTI România, Moldova și Bulgaria

 ??  ?? Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contempora­n, aflat într-un turneu în România, având două concerte la București și unul la Sibiu
Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contempora­n, aflat într-un turneu în România, având două concerte la București și unul la Sibiu
 ??  ?? Lincoln Center Orchestra din New York se află pentru prima dată în România
Lincoln Center Orchestra din New York se află pentru prima dată în România
 ??  ?? Wynton Marsalis va concerta și alături de Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru
Wynton Marsalis va concerta și alături de Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania