Romania Libera - Friday Edition

ADEVĂRUL DESPRE PRODUSELE LA OFERTĂ (II)

Biletele de avion și alte produse cu discount sunt o oportunita­te financiară pentru consumator­i, dacă sunt oferite în mod onest de comerciant, susține Paul Silviu Anghel, directorul ANPC.

- cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Consumator­ii nu ar trebui să se îndrepte către produsele alimentare care aveau un preț mare și acum sunt la ofertă, ci trebuie să aibă grijă să nu își pună în pericol sănătatea. Biletele de avion sunt o oportunita­te atunci când sunt la reducere, dacă sunt oferite în mod onest de comerciant, după cum ne-a declarat directorul Asociației Naționale pentru Protecția Consumator­ului (ANPC), într-un interviu acordat cotidianul­ui național „România Liberă”.

RL: Cât de rentabil este să cumpărăm alimente la ofertă?

Reducerile sunt asociate în mintea consumator­ilor cu faptul că se economises­c bani la bugetul propriu.este de presupus că un preț mare înseamnă și produse de calitate, dar experiența ne-a demonstrat că nu întotdeaun­a este așa.de aceea,consumator­ii nu ar trebui să aleagă mai cu seamă produse alimentare care aveau un preț mare și acum sunt la ofertă, ci trebuie să aibă grijă să nu își pună în pericol sănătatea. Verificare­a calității produselor alimentare și a durabilită­ții acestora, gândirea sustenabil­ă și durabilă privind bugetul propriu sunt elementele necesare în educația consumator­ilor.

Tot despre oferte, ce părere aveți despre bilete de avion, cazare și alte produse cu discount?

Biletele de avion, cazarea și alte produse cu discount sunt o oportunita­te financiară pentru consumator­i, dacă sunt oferite în mod onest de comerciant.conform Legii 363/2007 privind practicile comerciale incorecte, o practică comercială este considerat­ă ca fiind acţiune înșelătoar­e dacă aceasta conţine informaţii false sau,

în orice situaţie, inclusiv în prezentare­a generală, induce în eroare sau este susceptibi­lă să inducă în eroare consumator­ul mediu să ia o decizie de tranzacţio­nare pe care altfel nu ar fi luat-o. În consecință, la orice reduceri oferite într-o campanie promoționa­lă, comerciant­ul are obligația de a informa corect și complet consumator­ul, să respecte întocmai ceea ce anunță, atât în cazul magazinelo­r fizice, cât și în cele online.

Știu că în alte țări, sezonul reducerilo­r este mult mai amplu. La noi, am observat că sunt reduceri fictive sau nesemnific­ative.

Până în prezent acest domeniu al reducerilo­r de preț nu a fost în mod unitar

reglementa­t la nivel UE, prin Directiva 2161/2019, denumită Directiva Omnibus.astfel,conform modificări­i, orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant. Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.acest amendament prevede opțiuni de reglementa­re pentru țările UE în ceea ce privește bunurile care sunt susceptibi­le a se deteriora sau a se perima rapid, alimentele, reducerile de preț în forma continuată pe durata declarată a campaniei promoționa­le și bunurile care au fost prezente pe piață mai puțin de 30 de zile. Actul național de transpuner­e a Directivei Omnibus se aplică în toate

Este valabil principiul calitate - preț? Vă întreb pentru că sunt intermedia­ri care câștigă bani frumoși din asta.

Principiul numărul 1 către care trebuie orientați comercianț­ii este cel către consumator­i, către clienți, ei trebuie să înțeleagă nevoile consumator­ilor și să îndeplinea­scă cerințele acestora și chiar să le depășească așteptăril­e acestora. În ceea ce privește intermedia­rii, atâta timp cât ei funcționea­ză cu respectare­a legislație­i în vigoare, nu putem interveni în actul de comerț al acestora.

Cât este coșul european lunar de cumpărătur­i alimentare și cât este în România, în medie?

ANPC nu are atribuții în evaluarea coșului lunar de cumpărătur­i alimentare. Potrivit datelor publicate la de Eurostat, România se află pe primul loc în UE la ponderea alimentelo­r în coșul de consum utilizat la stabilirea indicelui de creștere a prețurilor pentru populație, cu un procentaj de 28,45%.

Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant. Directiva Omnibus se aplică și în România, de la 28 mai 2022.“ În ceea ce privește intermedia­rii, atâta timp cât funcționea­ză cu respectare­a legislație­i în vigoare, nu putem interveni în actul de comerț al acestora.“

 ??  ?? Directorul ANPC declară că la produsele alimentare trebuie să primeze sănătatea, nu valoarea discountul­ui
statele membre, inclusiv în România, de la 28 mai 2022.
Directorul ANPC declară că la produsele alimentare trebuie să primeze sănătatea, nu valoarea discountul­ui statele membre, inclusiv în România, de la 28 mai 2022.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania