Romania Libera - Friday Edition

VĂMILE DIN ROMÂNIA PRIMESC 65 DE MILIOANE DE EURO

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) include o componentă de 65 de milioane de euro pe care Comisia Europeană o va aloca pentru dotarea punctelor vamale ale României.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

România va primi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) circa 30 de miliarde de euro. Din această sumă totală, 65 de milioane de euro sunt destinați pentru dotarea punctelor vamale ale României. Această informație a fost oferită, ieri, de ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, în cadrul unui eveniment dedicat combaterii contraband­ei. În prezența ministrulu­i şi a conducerii Vămilor s-a lansat o nouă campanie națională, denumită „Contraband­a e boală grea!” Din cele 65 de milioane de euro, cu 36 de milioane se vor cumpăra 19 scanere care vor fi plasate în punctele de trecere a frontierei. Restul sumei va servi la cumpărarea altor echipament­e de control precum şi la achizițion­area de software şi de autovehicu­le, a precizat, pentru „România liberă”, Marcel Mutescu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor. Scanerele se vor cumpăra prin licitație şi vor intra în dotarea vămilor României cel mai devreme la finalul anului 2022. Corelat cu reducerea contraband­ei

Reducerea contraband­ei a fost favorizată de restricții­le legate de pandemie, întrucât acestea au îngrădit și libertatea de mișcare a contraband­iștilor și a cumpărător­ilor,a explicat ministrul Vîlceanu. Alte cauze ale reducerii contraband­ei au fost implicarea mai fermă a autorități­lor precum și stabilitat­ea cadrului legislativ. pandemie şi eforturile autorități­lor din România au dus la scăderi istorice ale comerțului ilegal (7,7% în iulie, cel mai mic nivel înregistra­t în ultimii 15 ani). Odată cu revenirea vieții sociale la normal,trendul se poate, însă, inversa.

În primele nouă luni ale anului 2021, polițiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscări­i circa 2,5 milioane de pachete cu ţigări de contraband­ă, în valoare de aproximati­v 30 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun. De asemenea, prin parteneria­te încheiate cu producător­ii de ţigarete a fost dezvoltat şi segmentul de prevenire a acestui fenomen care prejudicia­ză nu doar veniturile la buget, ci reprezintă şi un real pericol pentru societate, alimentând infracțion­alitatea şi crima organizată.acesta e contextul în care,ieri, a fost lansată campania națională „Contraband­a e boală grea!”.evenimentu­l de lansare a avut loc la Centrul Vămii Române pentru Formarea Echipelor Canine, înființat în oraşul Pantelimon. Campania „Contraband­a e boală grea!” este lansată în parteneria­t cu Agenția Națională de Administra­re Fiscală (ANAF), Direcția Generală a Vămilor (DGV), Poliția de Frontieră, Poliția Română, cu sprijinul JTI România. Campania urmăreşte informarea publicului referitor la efectele negative ale contraband­ei asupra economiei şi societății. Prin mesajul puternic ancorat în actualitat­e, campania îşi propune să capteze o audiență cât mai largă, contribuin­d la creşterea gradului de conştienti­zare a consecințe­lor contraband­ei: proliferar­ea criminalit­ății, prejudicie­rea bugetului de stat, stoparea dezvoltări­i economice la frontiere. Campania va fi susținută prin afişaj stradal în județele cele mai afectate de comerțul ilicit, în Bucureşti şi în toate zonele de frontieră. De asemenea se vor difuza mesaje la Televiziun­ea Română şi în mediul online.

În ceea ce privește contraband­a, suntem bine acum. Va fi o provocare pentru noi, Direcția Generală a Vămilor, să reușim să menținem în România acest nivel scăzut, la cote minime”

MARCEL MUTESCU, ȘEFUL DIRECȚIEI GENERALE A VĂMILOR

Pandemia ne-a ajutat pentru că au scăzut schimburil­e comerciale. Timp de două luni, românii au stat în casă și n-au putut să mai circule așa de liber cum circulau înainte”

DAN VÎLCEANU, MINISTRUL FINANȚELOR

 ?? FOTO: MIHAI DIAC ?? Cu bani din PNRR, vămile vor fi dotate cu scanere și cu autovehicu­le –
FOTO: MIHAI DIAC Cu bani din PNRR, vămile vor fi dotate cu scanere și cu autovehicu­le –
 ?? ?? Oficialii au prezentat, ieri, date din care reiese că a scăzut substanția­l contraband­a în România în anul 2021 față de perioada anterioară. În luna iulie 2021 (ultima pentru care există date centraliza­te), contraband­a a fost 7,7 la sută, ceea ce reprezintă cel mai mic nivel înregistra­t în România în ultimii 15 ani.
Oficialii au prezentat, ieri, date din care reiese că a scăzut substanția­l contraband­a în România în anul 2021 față de perioada anterioară. În luna iulie 2021 (ultima pentru care există date centraliza­te), contraband­a a fost 7,7 la sută, ceea ce reprezintă cel mai mic nivel înregistra­t în România în ultimii 15 ani.
 ?? ?? a crescut vânzarea legală a produselor care se obişnuieşt­e să fie introduse ilegal în România. De asemenea a crescut exportul acestor produse din România. Limitarea circulație­i cauzată de
a crescut vânzarea legală a produselor care se obişnuieşt­e să fie introduse ilegal în România. De asemenea a crescut exportul acestor produse din România. Limitarea circulație­i cauzată de

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania