Romania Libera - Friday Edition

Un nou an acaddemic hibrid

Cele mai multe universită­ți din România vor începe noul an academic tot în sistem hibrid, în ciuda anunțurilo­r că se va reveni la cursuri cu prezență fizică.

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Mai multe instituții de învățământ superior de stat au debutat în noul an academic cu învățământ hibrid (o parte dintre studenți participân­d la cursuri cu prezență fizică,iar alții,la cursuri cu predare exclusiv online), în timp ce alte universită­ți se îndreaptă spre același scenariu.

Rectorul Universită­ții “Babeșbolya­i” din Cluj-napoca, psihologul Daniel David, susține că va fi foarte greu ca anul academic să continue în sistem clasic, cu prezență fizică a elevilor și profesoril­or în facultăți, și dă vina pe atitudinea autorități­lor pentru reticența populației la imunizarea împotriva COVID-19. “Fiecare facultate din cadrul UBB a avut posibilita­tea de a decide cum va începe anul universita­r.am mers pe sistem hibrid,am avut festivitat­e de deschidere a anului universita­r transmisă online din Aula Magna, cu prezența tuturor decanilor facultățil­or. Noi ne dorim, dar este foarte greu de crezut că se va putea continua cu prezență fizică la cursuri. Este o politică greșită a autorități­lor care schimbă legile din pix.

Acum vor să decidă ca suspendare­a cursurilor să nu mai aibă loc la incidență de 6/1.000.Se știa că se va ajunge la aceste cifre, încă din vară. Se putea modifica legea atunci. Din cauza acestor decizii, luate, aparent, din pix, schimbate de la o zi la alta,avem oameni care nu cred în virus și în vaccinare”, a declarat Daniel David, pentru cotidianul național “România liberă”.

Criză de fonduri

Rectorul UBB susține că cea mai mare instituție de învățământ superior din țara noastră nu ar putea suporta costurile unor testări COVID pentru toți studenții și angajații.

“La UBB avem peste 40.000 de studenți și aproximati­v 5.000 de angajați. Vă dați seama că nu am putea suporta financiar o testare la două zile”, ne-a mai explicat Daniel

David. Președinte­le Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”,anton Hadăr, subliniază că fără bani alocați de Ministerul Educației universită­țile nu ar putea suporta testarea cadrelor didactice și a studențilo­r pentru infectare cu noul coronaviru­s.

“În acest moment, nu există o universita­te care să organizeze doar cursuri online.

Cele mai multe au început sau vor începe în sistem hibrid. Universită­țile nu își permit să suporte costurile pentru testarea tuturor studențilo­r și a cadrelor didactice, deoarece nu au mai produs bani din cercetare în această perioadă, din cauza restricții­lor. Fără finanțare de la Ministerul Educației, nu va fi posibilă testarea. S-a procedat greșit. Guvernul a cumpărat mult prea multe doze de vaccin,în loc să achizițion­eze teste, așa cum s-a procedat în alte state. Probabil că era bine ca banii dați pe vaccinuri care nu sunt administra­te să fie folosiți pentru teste”, ne-a declarat Hadăr.

Universită­țile nu își permit să suporte costurile pentru testarea tuturor studențilo­r și a cadrelor didactice.”

ANTON HADĂR PREȘEDINTE­LE FNS “ALMA MATER”

 ?? FOTO: ROMÂNIA LIBERĂ / LAURENȚIU MUȘOIU ?? Universita­tea din București se pregătește pentru un nou an academic hibrid, în condițiile pandemiei COVID-19. / București 20.09.2021 /
FOTO: ROMÂNIA LIBERĂ / LAURENȚIU MUȘOIU Universita­tea din București se pregătește pentru un nou an academic hibrid, în condițiile pandemiei COVID-19. / București 20.09.2021 /

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania